Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusjutun opetus oli, että iPhonen tietoturva ei olekaan niin hyvä

Applen puhelimen salauksen murtaminen olikin melko helppoa, vaikka toteutustavasta ei ole varmaa tietoa, kirjoittaa Esa Mäkinen kommentissaan.

Tekniikka
 
Esa Mäkinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kehityspäällikkö. Twitter @esamakinen.

Pari kuukautta sitten Yhdysvaltain liittovaltion poliisi haastoi puhelinyhtiö Applen oikeuteen. FBI vaati Applea murtamaan suojauksen puhelimesta, joka kuului Kaliforniassa terrori-iskun tehneelle miehelle. Puhelimen toivottiin paljastavan terroristien verkostoja.

Tapausta pidettiin Yhdysvalloissa merkittävänä ennakkotapauksena. Maan hallitus on vuosikymmeniä vastustanut vahvoja salauksia kuluttajalaitteissa, ja terroristin puhelimen tietojen vaatiminen olisi ollut hallitukselle täydellinen keppihevonen. Eihän Apple terroristeja halua suojella?

Monelle tuli yllätyksenä Applen vahva vastustus. Yhtiö piti periaatteellisesti tärkeänä, ettei sitä pakoteta luomaan yleistä takaporttia puhelimiin. Se huonontaisi kaikkien tietoturvaa ja takaportti voisi joutua esimerkiksi rikollisten tai Yhdysvalloille vihamielisten tahojen käsiin.

Nyt israelilainen yritys Cellebrite teki sen, mistä Apple kieltäytyi: mursi puhelimen salauksen. Tällä kertaa periaatteellinen kiista ohitettiin, mutta se on yhä taustalla ja palaa takaisin.

Miten Cellebrite sitten mursi Applen puhelimen? Se kiinnostaa, koska vielä useampi kysyy: voiko minun puhelimeni salauksen nyt murtaa?

Murron tavasta ei ole mitään varmaa tietoa. FBI tai Cellbrite eivät sitä paljasta.

Arvailla kuitenkin voi. Todennököisesti salakirjoitusta ei murrettu – se on äärimmäisen vaikeaa. Todennäköisesti yritys vain tunsi jonkin ohjelmointivirheen iPhonen käyttöjärjestelmässä ja pystyi sen avulla arvaamaan pääsykoodin.

Esimerkiksi niin, että puhelimen koko sisältö kopioitiin tehokkaan tietokoneen muistiin ja kone yritti arvata pääsykoodia. Tietokoneen muistiin kopioitu puhelin ei häviä, vaan siitä voi aina tehdä uuden kopion.

Valtioiden tiedustelupalvelut ostavat yrityksiltä juuri tällaisia haavoittuvuuksia ja niihin perustuvia palveluita. Applen viat ovat kalleimpia, mutta niitäkin myydään. Mitään uutta ja ihmeellistä tässä asiassa ei ole: puhelimet eivät ole täydellisen tietoturvallisia, eivätkä ne koskaan ole olleet sitä.

Tavallisten ihmisten puhelimet söpöine viesteineen ja lapsikuvineen ovat todennäköisesti turvassa. Ne eivät kiinnosta riittävästi, jotta niitä haluttaisiin murtaa. Sen sijaan poliitikoiden ja yritysjohtajien on oltava huolissaan. Jos puhelin todella halutaan murtaa, se on mahdollista.

Ja se on tämän oikeusjutun opetus ja samalla näpäytys FBI:ltä Applelle: edes teidän puhelimenne eivät ole turvallisia, vaikka niin väittäisitte.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit