Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi Lumia 650 on hintaansa kalliimman oloinen, mutta käyttö­järjestelmä on edelleen keskeneräinen

Windows Phone -maailman Akilleen kantapää on heikko sovellustarjonta.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
microsoft
Lumia 650 vaikuttaa muotoilun ja materiaalin ansiosta hintaansa kalliimmalta.
Lumia 650 vaikuttaa muotoilun ja materiaalin ansiosta hintaansa kalliimmalta. Kuva: microsoft

Lumia 650 on uusin tulokas Windows-puhelinten sarjaan. Sen ulkokuoreen on panostettu todella paljon, mutta vastaavatko sisukset pinnan antamaa lupausta?

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy näppituntumaan. Edullisesta puhelimesta on muotoilun ja materiaalivalintojen avulla onnistuttu tekemään huomattavasti hintaansa kalliimman oloinen.

Pienen testiryhmän jokainen arvaus Lumian hinnasta oli vähintään kaksinkertainen todelliseen hintaan verrattuna.

Suurin syy tuntumaan on varmasti puhelimen metallista valmistettu reunus. Jopa reunasta hiukan esiin nousevat nappulat on tehty metallista.

Vain usb- ja kuulokeliitäntöjen ympärillä on rumat muovikehykset pilaamassa laatuvaikutelmaa.

Puhelimen näyttö on valmistettu oled-tekniikalla, jossa ruudun mustat osiot ovat täysin mustia. Tämän ansiosta paljolti mustaan taustaan perustuva Windows Phone -käyttöjärjestelmä näyttää erittäin tyylikkäältä.

Harmillista kyllä, viisituumaisen näytön tarkkuus on vain 720p.

Lumia 650:n käyttöjärjestelmä on mobiili-Windowsin kymppiversio. Aivan valmiilta se ei vaikuta vieläkään. Puhelin esimerkiksi jää satunnaisesti jumiin ja vaatii uudelleenkäynnistyksiä.

Aiemmin julkaistua Lumia 950 -mallia markkinoitiin mahdollisuudella kytkeä puhelin näyttöön ja näppäimistöön tietokonemaista käyttöä varten ja kameran avulla tapahtuvalla silmäntunnistuksella.

Kumpaakaan ominaisuutta ei ole tässä mallissa. Myös suoritintehossa ja muistissa on säästelty.

Tämä näkyy arkikäytössä esimerkiksi nettiselailussa. Vaikka minuuttien odottelusta ei sentään ole kyse, ero järeiden nettisivujen latautumisessa on selvä moneen kilpailevaan laitteeseen verrattuna.

Kameran megapikselilukema on yllättävän pieni, vain kahdeksan. Mitään huippuluokan kuvausta se ei tarjoa, etenkään kehnossa valossa, mutta pärjää mainiosti muihin saman hintaluokan laitteisiin verrattuna.

Myös erilaisten lisäohjelmien – Microsoftin kielellä linssien – lisääminen kameraan on erittäin helppoa.

Kuten tunnettua, Windows Phone -maailman Akilleen kantapää on heikko sovellustarjonta. Suosituimmista sovelluksista on toki versiot myös WP-maailmaan, mutta kaikkea ei todellakaan ole tarjolla, ja uutuussovellukset tulevat Windows-puhelimille yleensä melkoisella viiveellä.

Myös päivitykset ja uudet ominaisuudet tulevat yleensä Lumia-käyttäjille vasta viimeisenä Android- ja iOS-laitteiden jälkeen – jos ollenkaan. Jos puhelimella on tarkoitus kokeilla kaikki uusimmat somevillitykset ja pelit, Windows Phone ei ole oikea valinta omaksi laitteeksi.

Microsoft Lumia 650 -älypuhelin. Hinta noin 230 euroa.

Plussat

 Erinomainen näppituntuma

 Muistikorttipaikka

Miinukset

 Windows 10 edelleen keskeneräinen

 Hidas suoritin

 Näytön tarkkuus vain 720p

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit