Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkallinen sairausloma pitää poistaa – ja vuosilomaa lisätä

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Miltä kuulostaisi viisi palkallista lomapäivää vuodessa lisää? Entäpä, mitä jos et tarvitsisi sairauslomaa lainkaan? Mitä jos saisit molemmat? Väitän, että tämä on toteutettavissa.

Suomalainen sairastaa palkallisella sairauslomalla keskimäärin viisi päivää vuodessa. Tästä aiheutuu vuosittain kestävyysvajeen verran vahinkoa, arviointitavasta riippuen 3–7 miljardia euroa. Miksi hyväksymme tämän? Emmekö osaa, vai emmekö halua ratkaista terveysongelmaamme?

Lähdetään tarkastelemaan sairauspoissaoloja hieman tarkemmin: tietolähteenä ovat Työterveyslaitoksen tuoreimmat, vuoden 2013 tilastot.

Tilastojen mukaan itsenäiset ammatinharjoittajat tai yrittäjät ovat keskimäärin 5,4 päivää sairauspäivärahalla, palkansaajilla luku on lähes sama, 5,3 päivää. Maallikkona uskallan veikata, että yrittäjiltä saattaa jäädä osa päivistä ilmoittamatta, mutta toisaalta samaa tapahtuu kyllä palkansaajillakin. Varsinaisia eroja on työsuhteen tyypistä siis vaikea löytää, entäpä siis muut seikat?

Toimialoissa itsessään on erittäin mielenkiintoisia eroja sairaspoissaolojen suhteen.

Terveys- ja sosiaalialalla poissaoloja on keskimäärin 8–9 päivää vuodessa, kuljetusalalla ja rakennusteollisuudessa luvut ovat samaa luokkaa. Kyseenalaista johtopaikkaa pitää massa- paperiteollisuus, jossa työntekijä on poissa peräti 12,3 päivää vuodesta. Terveimpiä ollaan siisteissä, ja koulutusta vaativissa sisätöissä. Hallinto- ja toimistotyössä, osto-, myynti- ja markkinointialalla selvitään alle kahdella päivällä vuodessa.

Myös sairauksien syyt jakavat työelämäämme.

Tuki- ja liikuntaelinsairaspoissaolot ovat selvästi muita toimialoja enemmän kohollaan prosessi- ja paperiteollisuudessa, siivousalan töissä, kuljetusalan töissä ja teollisuudessa. Myös hoiva- ja sosiaaliala näyttäytyy merkittävänä tekijänä näiden vaivojen suhteen. Mielenterveyden sairauksista johtuvat poissaolot ovat suurimpia hoiva-alalla, taiteen ja viihteen parissa, ehkäpä yllättäen myös apteekeissa, kirjastoissa ja museoissa.

Tuki- ja liikuntaelimien sairauksia vie ylöspäin se, että lyhytaikaista, akuuttia selkäkipua on vaikea näyttää toteen, ja sitä voi siis käyttää silloin, kun työ ei syystä tai toisesta maistu. Selkäsairaudet näyttäytyvät myös liikkumattomuuden seurauksena valvomo- ja kuljetusalan töissä. Hoiva- ja siivousalalla työn kuormittavuus on varmasti merkittävänä tekijänä.

On erikoista, että sallimme toimialakohtaiset erot, ja niiden välisen epätasa-arvon sairauspoissaolojen suhteen. Mikseivät työnantajat ja työntekijät ja heidän etujärjestönsä kiinnitä huomiota tähän epäkohtaan?

Ehdotan, että palkallinen sairauspoissaolo pitäisi lakkauttaa kokonaan. Korvaukseksi tästä palkansaajat saisivat viisi päivää palkallista vuosilomaa: toimialakohtaisista eroista voisi ja pitääkin etujärjestöjen keskustella. Työntekijät siirrettäisiin työnantajan ja valtion yhteisvastuulla rahoitetun sairausvakuutuksen piiriin, jossa olisi vuosituloihin sidottu omavastuu, esimerkiksi 100–2 000 euroa. Ne työntekijät, jotka eivät sairausvakuutusta tarvitsisi vuoden aikana lainkaan, saisivat omavastuun verran veronpalautusta.

Nykymuotoinen työterveys on osoittanut tehottomuutensa. Kulut kasvavat, mutta tulos ei parane. On kansallinen häpeä, että olemme luoneet yksityisestä työterveyshuollosta takuuvarman rahasammon kansainvälisille pääomasijoittajille. Työterveydeltä voi, ja pitää vaatia tehoa. Tarpeettomat lääkärinkäynnit ja reseptilaboratoriorahastus pitää vaihtaa ennakoivan terveyden ja hyvinvoinnin suuntaan. Työväestön sairaanhoidosta vastatkoon julkinen sektori, jonka se jo nyt toteuttaa kansainvälisesti katsottuna erinomaisesti.

Edellä kuvatun kaltainen järjestely tarkoittaisi sitä, että olisi sekä työnantajan, valtion, vakuutusyhtiön ja työntekijän etu vaatia, että työterveys pitäisi työvoiman terveenä. Samalla se suuntaisi huomion ennenaikaisen eläköitymiseen ja pitkäaikaisten sairaspoissaolojen minimoimiseen.

Tilastoissa on muuten mielenkiintoinen positiivinen poikkeus. Sotilastyöstä ollaan pois keskimäärin vain kaksi päivää sairauden vuoksi. Puolustusvoimissa nimittäin annetaan mahdollisuus työaikana liikkumiseen, ja siihen jopa kannustetaan. Kuntoa myös valvotaan: jokaisen sotilaan tulee pitää kuntonsa vähintään tasolla, joka vastaa 2 500 metrin tulosta Cooperin testissä. Miksei muissa työpaikoissa toimittaisi samoin?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit