Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi: Millaista on pelata huippu­koneella kalleinta Suomessa tehtyä peliä, Quantum Breakea?

Miten Quantum Break -peli pyörii järeällä pc-pelikoneella Xbox One -pelikonsoliin verrattuna?

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Sami Kero / HS
Quantum Braken pelaaminen järeällä pc:llä ja pelaamiseen tarkoitetuilla näytöllä, hiirellä ja kuulokkeilla on hyvin erilainen kokemus kuin pelaaminen Xboxilla.
Quantum Braken pelaaminen järeällä pc:llä ja pelaamiseen tarkoitetuilla näytöllä, hiirellä ja kuulokkeilla on hyvin erilainen kokemus kuin pelaaminen Xboxilla. Kuva: Sami Kero / HS

Alun perin Quantum Breakin piti ilmestyä vain Xbox One -konsolipelinä, mutta yllättäen Remedy tiedotti myös Windows-version saapumisesta.

Konsolien etuna pidettiin aikoinaan sitä, että pelaamisen pystyi aloittamaan nopeasti. Tämä on pian enää muisto.

Testissä peli ladattiin netistä molemmilla alustoilla. Kummallakaan testialustalla tämä ei käynyt hetkessä, vaan kymmenien gigatavujen latausta sai odotella ja käynnistellä uudestaan molemmilla laitteilla.

Pc:n Windows 10 piti päivittää, ennen kuin latausta edes pystyi aloittamaan.

Pc-koneita on tarjolla valtava määrä muutaman satasen markettikoneista tuhansien eurojen kokoonpanoihin. Testipenkiksi valikoitui ison valmistajan laite, Lenovo Ideacentre Y900.

Siinä riittää vääntöä kuin pienessä kylässä, mutta hinta ei nouse kohtuuttoman korkeaksi.

Koneen punaisella värivaloilla koristellun kopan sisällä on Intelin järeä suoritin, joka käy peräti neljän gigahertsin kellotaajuudella, ja todella nopea Nvidia Geforce 980 -näytönohjain.

Reipas vääntö vaatii tehokasta jäähdytystä, ja tämä kuuluu konetta käyttäessä koko ajan. Aivan hillittömäksi puhina ei ylly, mutta ilman rasitustakin tuuletinten äänet kuuluvat selvästi.

Läppäreihin ei juuri tehdä muutoksia jälkeenpäin, mutta pöytäkoneita on edelleen helppo päivittää osia vaihtamalla. Lenovon pikalukolla varustettu kylkipaneeli aukeaa päivitystarpeita varten todella helposti sekunnissa.

Ilman näyttöä pelkästä tietokoneesta ei ole paljon iloa. Istutimme Lenovon pariksi pelipöydälle Asusin pelinäyttömallistosta ROG Swift PG27A -monitorin, joka käyttää 4K-resoluutiota.

Huomattavasti full hd -tarkkuutta paremman resoluution ansiosta ison näytön kuva näyttää terävältä erittäin läheltäkin katsottuna. Pelikäytössä näytössä on luonnollisesti pelikuvan hajoamattomana pitävä G-sync-tekniikka.

Toinen vaihtoehto oli saman valmistajan 34-tuumainen voimakkaasti kaareva näyttö, joka kaappaa syvemmälle pelikokemukseen. Kaarevuuden vaikutukset jakavat kuitenkin voimakkaasti mielipiteitä, joten valinta osui lopulta perinteiseen suoraan paneeliin.

Myös näppäimistön ja hiiren kohdalla haluttiin mennä kohti ääretöntä ja sen yli. Niinpä ohjaimiksi napattiin Logitechin G810 Orion Spectrum -näppäimistö ja G900 Chaos Spectrum -pelihiiri.

Viime vuosituhannella pc-pelaamisen aloittaneet ovat järeän, klonksuvilla näppäimillä varustetun G810:n kanssa kuin kotonaan.

Sami Kero / HS
Hiiren voi helposti muuttaa joko oikealle tai vasemmalla kädelle sopivaksi.
Hiiren voi helposti muuttaa joko oikealle tai vasemmalla kädelle sopivaksi.

Hiiren voi helposti muuttaa joko oikealle tai vasemmalla kädelle sopivaksi. Valmistaja lupaa, että se välittää pelaajan käskyt koneelle vain millisekunnin viiveellä.

Innokas nuori testiryhmäläinen kokeili, miten kauan hiiren rulla pyörii, kun sen on kerran sormella pannut liikkeeseen. Hiiren mekaanisesta laadusta kertoo, että mittaus antoi lopputulokseksi 17 sekuntia.

Sekä näppäimistö että hiiri on valaistu vapaasti värien osalta säädettävällä taustavalolla. Koneen käynnistyksen yhteydessä näppis pyöräyttää läpi valoshown, joka näyttää siltä kuin sateenkaari oksentaisi sen päälle. Ihastuttavaa!

Jotta muiden huonessa olijoiden ei tarvitsisi kuunnella räiskintää, äänipuolesta vastaamaan hankittiin vielä Logitech Artemis Spectrum G633 -pelikuulokkeet. HS testasi aiemmin niiden ”isoveljen”, G933-pelikuulokkeet.

Miten peli sitten pyörii muutaman satasen Xbox Onea kalliimmalla ja järeämmällä kokoonpanolla?

Jos kaikki graafiset asetukset väänsi täysille herkuille ja asetti resoluutioksi 4K, karu lopputulos oli, ettei juuri mitenkään.

Jos malttoi käyttää vain full hd -tarkkuutta, peli oli pelattavissa. Tarkkaan katsoessa ja vertaillessa erot pc:n hyväksi olivat selvät. Kukaan tuskin kuitenkaan levittää lompakkoaan näin paljon vain hieman parantuneen grafiikan vuoksi.

Visuaalisten tekijöiden lisäksi pelaaminen konsolilla ja pc:llä on myös kokemuksena hyvin erilainen. Karkeasti ilmaistuna konsolin peliohjaimella räiskintä on rennompaa, kun taas hiirellä ja näppäimistöllä painetaan menemään hampaat irvessä millin tarkkuudella.

Erilaisen pelikokemuksen lisäksi Lenovon pelikoneen etu on yhteensopivuus virtuaalitodellisuuden kanssa. Koneen tehot riittävät pyörittämään tämän vuoden virtuaalilasiuutuuksia.

Niiden kanssa Xbox jää ainakin tämänhetkisen tiedon perusteella nuolemaan näppejään.

Lenovo Ideacentre Y900 -tietokone. Hinta testatulla suorittimella ja näytönohjaimella noin 2 300 euroa.   Asus ROG Swift PG27A -näyttö. Hinta noin 1 000 euroa.   Logitech G810 Orion Spectrum -näppäimistö, G900 Chaos Spectrum -pelihiiri ja G633-pelikuulokkeet. Hinnat noin 180 euroa, 200 euroa ja 150 euroa.

Quantum Break -peliä työstettiin vuosia. Sitä tähdittävät eturivin Hollywood-näyttelijät.
Quantum Break -peliä työstettiin vuosia. Sitä tähdittävät eturivin Hollywood-näyttelijät.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit