Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelin häiritsee tutkimusten mukaan keskittymistä, oppimista ja unta – näillä vinkeillä torjut haittoja

Älypuhelin saattaa tyhmentää käyttäjäänsä joissain tilanteissa. Haitat ovat kuitenkin yleensä väliaikaisia.

Tekniikka
 
Juha Matias Lehtonen

Netillä varustettu älypuhelin on näppärä apuväline, joka auttaa meitä pysymään yhteydessä muihin ihmisiin ja jonka avulla voimme ylittää normaalin tietämyksemme rajat.

Viime vuosina on kuitenkin uutisoitu tutkimuksista, joiden mukaan älypuhelimella voi olla tietyissä tilanteissa käyttäjää tyhmentävä vaikutus. Puhelin häiritsee keskittymistä, hidastaa oppimista ja pilaa unirytmin.

Kännykän tuijottaminen ei vahingoita ihmisen aivoja. Mahdolliset haittavaikutukset ovat onneksi tilannekohtaisia ja väliaikaisia. Siksi niiden torjuminen onnistuu helposti opettelemalla hallitsemaan omaa kännykän käyttöään.

Älypuhelimen käyttäjän kannattaa lukea seuraavat tutkijoiden antamat vinkit ja miettiä, voisiko niistä olla hyötyä.

1. Kun haluat keskittyä, pane puhelin piiloon ja äänettömälle. Näin vapautat henkisiä resursseja varsinaisen tehtäväsi suorittamiseen.

Älypuhelin häiritsee kantajansa keskittymistä ja tarkkaavaisuutta. Tässä piilee puhelimen merkittävin kognitiivinen haittavaikutus.

Kännykkä muistuttaa meitä aamusta iltaan siitä, mitä muualla tapahtuu ja mitä muut ihmiset tekevät. Tämä harhauttaa ajatuksemme pois välittömistä tehtävistä ja haasteista.

Ihmisillä on usein harhaluulo, että he kykenevät keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa. Todellisuudessa havaintojärjestelmämme ei pysty ottamaan tietoa kunnolla vastaan monesta lähteestä samaan aikaan.

Siksi puhelimen läsnäolo sekoittaa päätä ja vaikeuttaa epäolennaisten asioiden erottelemista olennaisista.

Englantilainen kyberpsykologian tutkija Lee Hadlington kannustaa ihmisiä opettelemaan puhelimen sulkemisen jaloa taitoa.

”Älypuhelin voi harhauttaa ajatuksia, tehdä meistä impulsiivisia ja myös johtaa unohteluun arkielämässä. Parasta on, jos käyttäjä osaa itse asettaa omalle kännykän käytölleen rajat”, Hadlington tiivistää.

 

2. Älä turvaudu hakukoneeseen, jos osaat vastata omaan kysymykseesi muutenkin.

Hakukoneista on älypuhelimien aikakaudella tullut erottamaton osa ihmisten muistia. Tarkistamme usein netistä asioita, jotka olisimme hyvin voineet kaivella omasta muististamme tai päätellä aiemmin tiedettyjen asioiden pohjalta.

Google on kuin yliluonnollisen älykäs ystävä, joka tietää kaiken eikä väsy vastailemaan.

Kanadalainen kognitiivisen psykologian tutkija Gordon Pennycook on tutkinut, miten ihmiset ulkoistavat ajattelutyötään nettiin.

Pennycookin kollegoidensa kanssa tekemät tutkimukset osoittavat alustavasti, että älypuhelin voi laiskistaa käyttäjän ajattelua. Kaikkein innokkaimmin hakukoneisiin turvautuvat epäanalyyttisesti ja intuitiivisesti ajattelevat ihmiset. He antavat Googlen korvata omaa ajatteluaan.

Sen sijaan rationaalisesti suuntautuneet käyttäjät ovat keskimäärin halukkaampia vaivaamaan omia aivojaan. Tutkijan mukaan he suhtautuvat netistä löytämäänsä tietoon intuitiivisia ajattelijoita kriittisemmin.

Tutkija suosittelee ihmisiä miettimään ennen hakukoneen käyttöä, olisiko heidän mahdollista vastata kysymykseensä myös ilman nettihakua. Oman muistin kaiveleminen pitää yllä kognitiivisia kykyjä.

 

3. Opiskellessasi älä vain silmäile hakutuloksia, vaan syvenny ja sovella.

Netissä on valtavasti enemmän tietoa kuin mitä voimme koskaan omaksua. Siksi se auttaa meitä ratkaisemaan ongelmia, jotka muuten olisivat ylitsepääsemättömiä.

Opiskelijalle nettihaut ovat kuitenkin kaksiteräinen miekka. Silmäillessämme hakutuloksia kännykän, tabletin tai tietokoneen ruudulta meille syntyy miellyttävä tuntemus uuden tiedon omaksumisesta.

Luulemme tällöin vaistomaisesti, että netissä näkemämme tieto myös painuu muistiin.

Asia ei ole näin yksinkertainen. Todellisuudessa hakukoneiden tarjoama tieto vaikuttaisi tutkimusten perusteella tallentuvan aivoihin verrattain heikosti.

Se käy järkeen. Miksi opettelisimme sellaista tietoa, joka löytyy hakukoneen avulla aina myöhemmin uudestaan?

Etenkin opiskelijoiden on syytä tiedostaa tämä rajoite. Oppiminen vaatii syventymistä ja tiedon soveltamista. Netin tarjoaman tietovirran silmäileminen ei riitä.

 

4. Kun vietät aikaa muiden ihmisten kanssa, pane puhelin pois.

Puhelimen läsnäolo heikentää sosiaalista älyä kasvokkaisessa kanssakäymisessä.

Tutkimusten mukaan kännykkää näpelöivä ihminen voi pysyä toiselle etäisenä ja luoda itsestään tylyn ja epäempaattisen vaikutelman.

Etenkin läheisissä ihmissuhteissa älypuhelin voi muodostua suhdetta rasittavaksi kolmanneksi pyöräksi.

Kiinnostavaa kyllä puhelimesta voi olla haittaa, vaikka sitä ei edes käytettäisi. Jo pelkkä kännykän vaitonainen läsnäolo hajauttaa omistajan tarkkaavaisuutta ja heikentää sosiaalisen vuorovaikutuksen laatua.

Tärkeiden ihmisten seurassa puhelin kannattaa panna äänettömälle ja siirtää kokonaan piiloon.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tärkeän ystävän tapaaminen, romanttinen ilta, perheen yhteinen ateria tai laatuaika lasten kanssa.

 

5. Aseta itsellesi kellonaika, jolloin kaikkien näyttölaitteiden pitää olla viimeistään suljettuna.

Näytön tuijottaminen ennen nukkumaanmenoa altistaa unettomuudelle ja sen lukuisille haittavaikutuksille. Unettomuus heikentää muistia ja tarkkaavaisuutta sekä hankaloittaa uusien asioiden oppimista.

Nukahtamiseen voi vaikuttaa muun muassa älypuhelimen tarjoama kiihdyttävä sisältö. Puhelimen näytön sininen hehku on kuitenkin vielä hankalampi ongelma.

Näytön valo voi ehkäistä yöhormoni melatoniinin erittymistä. Älypuhelimet ovat tässä suhteessa jopa haitallisempia kuin tietokone tai televisio, sillä puhelinta pidetään lähellä naamaa, joten valo pääsee sekoittamaan unirytmiä voimakkaammin.

Tutkijoiden mukaan ongelman voi ratkaista asettamalla itselleen tiukan takarajan, jolloin kaikkien näyttölaitteiden pitää olla illalla viimeistään suljettuina. Puhelinta ei myöskään pidä vilkuilla keskellä yötä.

Juttua varten haastatellut asiantuntijat: kyberpsykologian tutkija Lee Hadlington De Montfortin yliopistosta, kognitiivisen psykologian tutkija Gordon Pennycook Waterloon yliopistosta ja psykologian professori Bill Thornton Etelä-Mainen yliopistosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit