Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasapainoskootteri ja muut sähköiset kulkupelit tulevat – HS testasi kesän hittihärvelit

HS kokeili viittä erilaista vempainta. Niillä ajaminen ei ollutkaan aivan helppoa.

Tekniikka
 
Raimo Tengvall
Kesän hittihärvelit: tasapainoskootteri, sähköpotkulauta ja Segway
Kesän hittihärvelit: tasapainoskootteri, sähköpotkulauta ja Segway
Suomessakin tieliikenteessä laillisiksi tulleet pienet sähköiset henkilökuljettimet yleistyvät nopeasti. Laitteita on monen tyyppisiä: vaikeasti opittavista yksipyöräisistä helppoihin potkulautoihin. Videolla esitellään kolme kiinnostavaa laitetyyppiä. Tasapainoskootteri on edullinen ja sopivin temppuiluun. Sähköpotkulauta ja Segway taas käyvät myös ammattikäyttöön ja matkantekoon. Toimittaja Raimo Tengvall, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Liidän äänettömästi jalkakäytävän yllä. Olo on yhtä aikaa hauska, hölmö ja keskittynyt.

Ohikulkijat katsovat. Näyttää kuin hekään eivät olisi varmoja, mitä ajatella. Ainakin he kevyesti väistävät scifi-kulkijaa.

Allani on kesän hittituote: hoverboard eli tasapainoskootteri. Halvimmillaan noin 300 euron hintainen Kiinan-ihme yleistyy nyt vauhdilla, kuten muutkin pienet sähköiset liikkumishärvelit.

Buumin syynä ovat tarjonnan kasvu ja Suomen liikennesäädösten muuttuminen vuodenvaihteessa. Sähköhärvelit ovat nyt sallittuja tieliikenteessä.

Säännöt ovat pääasiassa yksinkertaiset. Jos liikkuu kävelyvauhtia, on jalankulkija ja saa liikkua jalkakäytävällä. Kypärän käyttö ei ole pakollista mutta erittäin suotavaa.

Jos liikkuu kävelyvauhtia lujempaa, voimassa ovat pyöräilijöiden säännöt. Kypärää on käytettävä, ja alkoholia nauttinut törttöilijä voidaan tuomita liikennejuopumuksesta. On ajettava pyörätiellä tai ajoradalla.

Vuodenvaihteessa säädöksiin lisättiin myös tehokkaat yli 250 watin sähköpolkupyörät, joita voi ajaa pelkällä moottorilla ilman polkemista.

Niiden säännöt ovat pääasiassa polkupyörien ja nopeiden sähköhärvelien kaltaisia, mutta niille pitää ottaa liikennevakuutus. Sama liikennevakuutusvelvollisuus koskee muitakin härveleitä, jos tehoa on yli yksi kilowatti tai huippunopeus on yli 25 kilometriä tunnissa.

Hitailla laitteilla taas ollaan henkilövakuutusten ja vastuuvakuutusten piirissä. Kypärää ja muita suojia kannattaa käyttää.

Sähköisiä henkilökuljettimia on paljon erilaisia. Halvimmat ovat pieniä kaksipyöräisiä tasapainoskoottereita, yksipyöräisiä tasapainolaitteita ja sähköpotkulautoja. Ne tehdään yleensä Kiinassa ja myydään usein nettikauppojen kautta.

Nettikaupan ongelma on, ettei kukaan ole paikalla opettamassa ajamista. Se pitää itse opetella, ennen kuin lähtee kokeilemaan. Laitteiden mukana tulee vaihtelevan tasoisia ohjeita.

Osaa laitteista on helppo käyttää, kuten sähköpotkulautoja. Useimpia ei ole. Tasapainoskootterit vaativat oikeanlaista käyttöä ja opettelua. Yksipyöräisen opettelu on jo todella haastavaa.

Tätä juttua varten testattiin e-ville.comin e-Drift-tasapainoskootteria, E-One-sähköpotkulautaa ja Segway i2 SE:tä. Testitulokset ovat tämän jutun lopussa.

Lyhyet kokeilut ajettiin myös kahdella Ninebot-mallilla, kaksipyöräisellä Mini Prolla ja yksipyöräisellä One E+:lla.

Isoilla laitteilla on yleensä helpompi ajaa. Nyrkkisääntönä mitä pienempi laite, sitä vaikeampi oppia. Yksipyöräisen opettelu on jo todella vaikeaa.

Mukana tulevien ohjeiden lisäksi kannattaa katsoa opetusvideoita Youtubesta. Hyvä hetki siihen on, kun odottaa nettikauppatilauksen saapumista.

Samalla tulee vastaan ikäviä videoita siitä, mitä voi sattua. Se onkin hyvä muistaa. Päättömästi ajettuna laitteet ovat vaarallisia.

Kaisa Rautaheimo / HS
Kävelyvauhtia saa ajaa jalkakäytävän puolella. Sitä lujempi vauhti kuuluu pyörätielle, ja ajajaa koskevat pyöräilijän liikennesäännöt.
Kävelyvauhtia saa ajaa jalkakäytävän puolella. Sitä lujempi vauhti kuuluu pyörätielle, ja ajajaa koskevat pyöräilijän liikennesäännöt.

Yksi vaaratekijä on akkujen kuumentuminen ja jopa tulipalovaara. Niin voi käydä, jos ajaa pitkään täysillä. Laitteet varoittavat piippauksilla liian kovasta vauhdista, ja monet myös hidastavat vauhtia automaattisesti.

Laite voi kuumentua myös latauksessa. Siksi varsinkaan edullisempia laitteita ei pidä jättää latautumaan ilman valvontaa. Niissä piuha pitää ottaa pois, kun akku on täyttynyt.

Laatua on alalla monenlaista, joten kannatta miettiä, millaisia riskejä haluaa ottaa. Sen ovat huomanneet myös alan yrittäjät.

”Kävimme ensin läpi pari tehdasta, jotka eivät miellyttäneet. Sitten tuli tämä hyvä, joka käyttää tunnettuja BYD-akkuja”, kertoo e-ville.comin tuotepäällikkö Antti Matikainen puhelimitse Kiinasta.

Segway on tarkka myös jälleenmyyjien valinnassa. Vaatimuksena on, että asiakkaat koulutetaan kunnolla laitteiden käyttöön. Kuten minkä tahansa kulkuneuvon, myös niiden ajaminen vaatii osaamista.

HS testasi: Ajo vaatii tasapainoa ja totuttelua
Pieni tasapainoskootteri
Kaisa Rautaheimo / HS
Tasapainoskootterilla ajo vaatii hetken opettelua.
Tasapainoskootterilla ajo vaatii hetken opettelua.

Tasapainoskootterissa on molemmille pyörille oma sähkömoottorinsa. Niitä ohjataan erikseen kummankin jalan hienovaraisilla liikkeillä.

Käytön opettelu vaatii hetken. Jännintä on päälle astuminen. Oma parempi jalka laitetaan ensin ja sitten toinen heti sen jälkeen.

Moni horjahtelee päällä aluksi minuutin tai pari. Opettelu pitää tehdä tasaisessa paikassa kaikessa rauhassa.

Pian perusliikkuminen alkaa luonnistua hitaalla vauhdilla. Kovempiin vauhteihin päästään minuutin tai tunnin päästä, riippuen omasta tasapainosta ja rämäpäisyydestä.

Viimeistään epätasaisuuksiin tai kymmenen kilometrin tuntihuippunopeuteen tullessa alkaa arveluttaa. Horjahtelut ovat välillä melkoisia.

Ajoalustan pitää olla hyvä. Pienirenkaisella laitteella ei pääse katujen reunakivetysten yli. Ajaa ei voi mukulakivillä, hiekalla tai märällä kelillä.

Työmatkan yrittäminen voi tuntua hitaalta ja epäkäytännölliseltä. Joskus jopa minuutin välein joutuu nostamaan yli kymmenkiloisen laitteen kannettavaksi pahojen paikkojen yli.

Parhaimmillaan tasapainoskootteri on samanlaisessa hupikäytössä kuin skeittilauta tai rullaluistimet. Tosin hyppytemppuja ei voi tehdä ja liikuntaa saa lähinnä jalkalihaksille.

Kokeilimme e-Driftiä, jota myy e-ville.com. Muutamien kymppien lisähintaan saa bluetoothilla kännykkään yhdistettävän version ja käytännöllisemmän isopyöräisen XL-mallin.

E-Drift. Hinta 279,95 euroa.

Isot tasapainottuvat henkilökuljettimet
Kaisa Rautaheimo / HS
Segway pysyy itsekseen pystyssä kahdella pyörällä.
Segway pysyy itsekseen pystyssä kahdella pyörällä.

Segwaysta kaikki alkoi jo 15 vuotta sitten. Alkuperäinen amerikkalainen iso henkilökuljetin on yhä melko helppo ajaa melkein kelle tahansa.

Painava laite pysyy maagisesti itsekseen pystyssä kahdella pyörällään. Astutaan päälle, ja tasapaino pysyy yllättävän hyvin. Eteen nojaamalla mennään eteen ja taakse nojaamalla taakse. Ohjaustangolla ohjataan.

Laitteet ovat osoittautuneet toimiviksi myös turistiryhmien ja esimerkiksi poliisin käytössä. Ostajakuntaa rajaavat ammattipuolelle myös hinnat.

Esimerkiksi kiinalaisen Ninebotin laitteet ovatkin kiinnostavampia lompakolle ja valikoima monipuolisempi. Ninebot omistaa nykyään myös Segwayn ja on kiinalaistavaraa laadukkaimmasta päästä.

Edullisin malli on yksipyöräinen, ja sillä on huomattavan vaikea oppia ajamaan. Kokeilussa puoli tuntia ei riittänyt pystyssä pysymiseen.

Kaksipyöräiset ovat huomattavasti helpompia. Ninebot Mini on näistä ehkä kiinnostavin tapaus. Siinä ei ole ohjaustankoa, vaan ohjaus hoidetaan polvien väliin tulevilla pehmusteilla.

Testissä huomattiin, että Minin käyttö vaatii hieman enemmän harjoittelua verrattuna ohjaustangollisiin malleihin. Se on silti paljon helpompi kuin pieni tasapainoskootteri.

Epätasaisuuksien yli pääsee sutjakammin ja tasapaino pysyy paremmin. Ninebot Minillä voi jo hoitaa päivittäisiä liikkumisia melko monipuolisesti.

Segway. Perusmallin hinta 9 100 euroa ja maastomallin 9 600 euroa. Ninebot Mini. 1 500 euroa.

Akkua lataava sähköpotkulauta
Kaisa Rautaheimo / HS
Sähköpotkulaudan käytön oppii helposti.
Sähköpotkulaudan käytön oppii helposti.

Simppeli idea, ja jotkut pellepelottomat ovat itsekin rakennelleet tällaisia.

Potkulaudan pohjaan laitetaan akut ja takapyöriin vaikuttava sähkömoottori. Ohjaustankoon tulee kaasu ja jarru.

Laitteen voi taitettuna ottaa mukaan vaikka junaan.

Toteutuksia on monenlaisia. Halvimmat kiinalaiset irtoavat alle 400 eurolla.

Saksalainen E-One edustaa toista ääripäätä ja on suosittu ammattikäytössäkin, kuten isoissa logistiikkakeskuksissa. Sen hienouksia ovat jämäkkä rakenne ja energian talteenotto: potkiminen myös lataa akkua.

Testissä E-One tuntui pääasiassa laadukkaalta. Akku riitti lähes 20 kilometrin ajoon.

Sillä myös jaksoi ajaa paljon mukavammin kuin pienemmillä tasapainolaitteilla. Jalat väsyivät vähemmän, joten kymmenenkään kilometriä ei tuntunut pahalta kertamatkalta.

Isoin ongelma ovat pienet pyörät, jotka tekevät ajamisesta huteraa. Laite kulkee myös epätasaisissa paikoissa ja jopa pienillä mukulakivillä, mutta tärinä on hurjaa.

Hitaissa tai muuten hankalissa paikoissa voi helposti siirtyä potkimaan vauhtia. Ei tarvitse pysähtyä ja nousta kyydistä, kuten muissa testin härveleissä.

Ehkä tärkeintä sähköpotkulaudassa kuitenkin on, että ajon oppii helposti. Se ei ole yhtä scifi kuin muut uutuushärvelit, mutta käytössä ehkä monipuolisin.

E-One. Hinta 1 290 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit