Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoa ohjaa kelvoton ja vaarallinen ohjausjärjestelmä – ihminen

Automaattisen auton yleistymistä pitää vauhdittaa Suomessa. Näin liikenteessä kuoltaisiin enää korkeintaan tylsyyteen, kirjoittaa Pekko Vehviläinen.

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Jos lukisit uutisen, jossa kerrottaisiin 254 suomalaisen kuolleen ja lähes 7 000 loukkaantuneen, järkyttyisit varmasti. Ydinpommiko räjähti?

Tällaista tuhoa saavat aikaan liikenneonnettomuudet maassamme joka vuosi. Liikenneviraston arvion mukaan yksi liikennekuolema aiheuttaa 2,4 miljoonan euron, ja yksi vammautuminen noin 300 000 euron kustannukset. Vuodessa 2,6 miljardia euroa. Miksi sallimme tällaisen hirviön, joka tuottaa meille näin suurta inhimillistä hätää, ja mittavat aineelliset kustannukset?

https://www.liikenneturva.fi/fi/ajankohtaista/tiedote/liikennekuolemien-maara-kasvoi-vuonna-2015

http://www.liikennevirasto.fi/documents/20473/34253/Tie-+ja+rautatieliikenteen+hankearvioinnin+yksikk%C3%B6arvonen+m%C3%A4%C3%A4ritt%C3%A4mienn+vuodelle+2013.pdf/a3d5aa43-45bd-4f90-a8da-29fd99512ba9

Länsimainen kulutusyhteiskunta tarvitsee mittavat logistiikkajärjestelyt tuekseen, ja yksi sen mahdollistajista on nimenomaan ollut auto. Autolla on kuitenkin vakavia puutteita: sitä ohjaa kelvoton ja vaarallinen ohjausjärjestelmä, ihminen. Liikkuessaan auto tupruttaa hiilidioksidia ja muita päästöjä ilmakehäämme. Mutta tästä hirviöstä on mahdollista päästä eroon.

Automaattiauto etenee vauhdilla. Tutkimuskäytössä automaattisessa ajossa onnistuttiin jo 1990-luvun alussa, ja nyt, 25 vuotta myöhemmin, elämme automaattiauton vuotta nolla. Tunnetuin on Googlen automaattiauto, jotka ovat ajaneet normaalin liikenteen seassa jo 2,4 miljoonaa kilometriä. Ja Googlen renkaanjäljissä kaikki muut merkittävät automerkit esittelevät kilvan omia ratkaisuitaan.

Normaaliliikenteessä, ja hyvissä keliolosuhteissa automaattiauto toimii jo moitteetta. Automaattiauton jäljellä olevat haasteet ovat rankka vesi- tai lumisade, syvät kuopat asfaltissa, sekä jotkut erikoistilanteet, kuten autoa pysähtymään viittilöivä ihminen. Google kuitenkin arvioi, että viimeisetkin haasteet on ratkaistu vuoteen 2020 mennessä, jolloin se myös avaa automaattiautopalvelunsa kaikille.

https://www.google.com/selfdrivingcar/

http://www.ibtimes.com/google-inc-says-self-driving-car-will-be-ready-2020-1784150

Automaattinen auto on ensisijaisesti digitaalinen. Sen ohjaus- ja anturijärjestelmät ovat nopeasti monistettavissa kenelle valmistajalle vain, ja sen edut ihmisen ohjastamaan ajopeliin verrattuna ovat moninkertaiset. Tämän vuoksi se myös leviää käyttöön räjähdysmäisesti. Automaattiautosta seuraa merkittäviä hyötyjä myös meille.

Suomessa on liikennekäytössä noin kolme miljoonaa autoa, kaikki autotyypit huomioiden. Autojen yhteenlasketut hiilidioksidipäästöt Suomessa ovat noin 12 miljoonaa tonnia vuodessa. Tämä vastaa 20 prosenttia kaikista maamme hiilidioksidipäästöistä. Kun keskimääräinen auto päästelee hiilidioksidia ulos 170 grammaa kilometrillä, niin sähköauton päästöt jäävät vain 28 grammaan kilometriä kohden. Jos sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla, ei päästöjä synny lainkaan. Kioton ilmastosopimuksen mukaisesti EU:n toisen velvoitekauden vähennystavoite on leikata päästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta eli sähköisellä automaattiautolla täyttäisimme sopimustavoitteemme helposti.

http://www.aut.fi/tilastot/autokannan_kehitys/automaaran_kehitys

http://tilastokeskus.fi/tup/khkinv/suominir_2010.pdf

http://yle.fi/uutiset/onko_sahkoauto_paastoton/8034654

Automaattiauton myötä vaihtotaseemme paranee merkittävästi. Automaattiautojen määräksi arvioidaan vain 10 prosenttia nykyisten autojen tarpeesta, jotka suurimman osan käyttöajastaan ovat parkkeerattuna. Suomessa tämä tarkoittaisi enää 300 000 autoa kolmen miljoonan sijaan. Vaihtotaseemme on ollut viime vuosina miljarditolkulla alijäämäinen, ja koska autoja tuodaan maahamme 2,7 miljardin euron arvosta joka vuosi, parantaa automaattiauto vaihtotasettamme parilla miljardilla eurolla. Jos esimerkiksi Nokia päättäisi ryhtyä automaattiautovalmistajaksi, voisikin automaattiautosta tulla meille vientituote!

http://worldif.economist.com/article/11/what-if-autonomous-vehicles-rule-the-world-from-horseless-to-driverless

http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/fin/#Imports

http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kotimaankauppa.html#kauppatase

Suomessa tehdään vuosittain yli viisi miljardia matkaa, joista henkilöautolla 58 %. Valtaosa henkilöautomatkoista tehdään yksin. Yhteensä henkilöauton kuljettajat tekevät vuodessa reilun 2 miljardia matkaa keskimääräisen ajoajan ollessa 19 minuuttia. Vuodessa tähän kuluu yli 700 miljoonaa tuntia, eli 3,6 miljoonaa ajokortin haltijaa kohden 187 tuntia. Tämän autolla ajamiseen kuluvan ajan voisi käyttää paljon paremmin, lepoon, työhön, seurusteluun tai viihtymiseen. Koska keskimääräinen työn tuottavuus on 40 euroa tunnilta, toisi ajamisesta vapautuva aika meille miljardiluokan tuottavuusloikan.

http://www.motiva.fi/liikenne/perustietoa_liikenteesta_ja_ymparistosta/henkiloliikenteen_maara

http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf3/lr_2012_henkiloliikennetutkimus_web.pdf

http://www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/1734/ajokortti_neljalla_viidesta_suomalaisesta

http://www.eva.fi/tyotjatekijat/tuottavuus-toimialoittain-2014/

Lainsäädäntömme ja määräykset mahdollistavat automaattisen auton liikenteessä jo nyt. Suomessa tätä kehitystä on kuitenkin syytä kiihdyttää. Liikenneonnettomuuksien kustannukset, ilmastonsuojelu, vaihtotase, sekä autoilulta säästyvä aika puoltavat voimakkaasti automaattiautoa. Lähtökohtana tulisi olla henkilöautoliikenteen mahdollisimman pikainen täysautomaatio ja ihmiskuljettamisen estäminen liikenteestä.

Automaattiauton teknologia on täysin kypsää normaaliin liikenteeseen vuoteen 2020 mennessä. Tämän jälkeen sen yleistymisessä kyse on enää siirtymävaiheen pituudesta sekä poliittisesta tahdosta. On selvää, että erityisesti henkilöautojen omistajat saattavat vastustaa voimakkaastikin yksityisautoilun kieltämistä. Tuskan helpottamiseksi valtion tulisikin lunastaa heiltä autot pois ja antaa heille vastineeksi automaattiauton käyttötunteja. Tieverkon käytöstä valtio perisi maksun automaattiautoja operoivilta yrityksiltä, ja tällä puolestaan paikattaisiin autoveron valtion kassaan jättämä aukko.

http://www.lvm.fi/-/lvm-kaynnistaa-robottiautot-mahdollistavan-kokeilun-793564

Jo vuonna 2022 Suomi voisi olla uuden autoilun mallimaa, jossa kone huolehtii ajamisesta, ja matkustaja nauttii viihtyisästä, päästöttömästä ja tuotteliaasta matkasta. Ja liikenteessä kuoltaisiin tämän jälkeen korkeintaan tylsyyteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit