Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi HP:n uuden Elitebook-huippuläppärin, joka haastaa Applen Macbookin

HP Elitebook Folio G1 antaa luksusvaikutelman jo paketista purettaessa.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
HP
Elitebook ei taitu tabletiksi kuten jotkut kilpailijat.
Elitebook ei taitu tabletiksi kuten jotkut kilpailijat. Kuva: HP

Applen Macbook-kannettavat on pitkään mielletty kannettavien tietokoneiden kuninkaiksi. HP yrittää toden teolla lyödä omenatehtaalle luun kurkkuun uudella Elitebook-sarjan koneellaan.

Ainakin yhdessä asiassa HP on jopa Applea edistyksellisempi.

HP Elitebook Folio G1 antaa luksusluokan vaikutelman jo heti paketista purettaessa. Alumiinirunkoinen kone on vain hiukan yli sentin paksuinen mutta silti kädessä erittäin tukeva.

Laite painaa melko tarkkaan kilon verran.

Applen uusin MacBook sai paljon kritiikkiä siitä, että liitäntöjä oli vain yksi. Uuden usb-c-väylän kautta koneeseen voi liittää mitä tahansa, mutta peruskäytössä se tarvitaan virtajohtoa varten.

HP:ta käsissä pyöritellessä huomio kiinnittyy äkkiä siihen, että tässäkään koneessa ei ole muita liitäntöjä kuin usb-c.

Ehkäpä Applen kohtaama nettiraivo kuultiin HP:n tuotekehityksessä asti, sillä tähän koneeseen liitäntöjä on sentään istutettu kaksi. Niihin suoraan kytkettäviä laitteita on saatavilla vielä vähän.

Erilaisia sovittimia sitä vastoin on jo tarjolla pilvin pimein. Liitännän saa muutettua esimerkiksi kuvan televisioon viemistä varten hdmi:ksi, langallista verkkoa varten verkkoliitännäksi tai perinteisiä lisälaitteita varten usb3:ksi.

Harmillista kyllä, koneen mukana ei toimiteta edes usb-adapteria, joten lisäostoksille on lähdettävä saman tien, jos koneeseen haluaa kytkeä jotakin nykyisistä lisälaitteista.

Koneen näytöksi voi valita full hd -tarkkuudella 1 920 x 1 080 varustetun version tai huipputarkan 3 840 x 2 160 -mallin.

Testilaitteessa oli korkeammalla tarkkuudella varustettu näyttö, joka osoittautui myös lähes häikäisevän kirkkaaksi ja värikylläiseksi.

Laitteen voi valita joko kosketusnäyttöominaisuudella tai ilman. Kosketusnäyttöön kerran tottunut ei enää vaihda siitä pois, sen verran käyttömukavuutta se lisää.

Joissakin kilpailijoiden malleissa näyttö taittuu täydet 360 astetta koneen taakse, jolloin käytössä onkin tabletti. Elitebookin näyttö kääntyy vain 180 astetta eli samaan linjaan näppäimistön kanssa.

Yksi koneen myyntivalteista on, että se on läpäissyt Yhdysvaltain armeijan standarditestit. Läppärin pitäisi kestää pudotuksia, tärinää, pölyä ja korkeita paikkoja.

Yllättäen Elitebookia ei kuitenkaan ole suojattu sen kaikkein yleisimmän hasardin, juoman kaatumisen koneen päälle, varalta.

Toinen valmistajan hehkuttama ominaisuus on koneen erittäin pitkäksi mainostettu akkukesto. Tämä paljastui jälleen kerran markkinamiesten liioitteluksi.

Tavallinen nettisurffailu, kirjoittaminen ja muutaman kuvan käsittely söivät akun loppuun jo 5–6 tunnissa. Täyttä työpäivää koneella ei siis ilman virtalähdettä pärjää.

Koneessa on kasapäin erilaisia, lähinnä suurissa yrityksissä käytössä olevia, turvaominaisuuksia.

Kotikäyttäjällekin niistä voi kuitenkin olla iloa.

Esimerkiksi Windowsiin voi kirjautua omalla naamalla Elitebookin kameraan katsomalla, tai koneen lukituksen voi määrätä avautumaan vain, kun omistajan puhelin on lähietäisyydellä.

HP Elitebook Folio G1, huippuluokan kannettava tietokone. Hinta alkaen 1 499 euroa, testattu kone 2 390 euroa.

Plussaa

 Pieni koko ja kevyt

 Upea näyttö

 Ei tuulettimia eli äänetön

Miinusta

 Akkukesto

 Vain usb-c-liitäntöjä

 Ei taitu tabletiksi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit