Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikseivät kaikki työpaikat kerro julkisesti, ovatko heidän työntekijänsä onnellisia?

Miksi emme siis vaatisi jokaiselta työpaikalta hyvinvointi- ja onnellisuuskyselyiden tuloksia julkisiksi? pohtii Pekko Vehviläinen HS:n kolumnissa.

Tekniikka
 

Hymyilevä tai kulmiaan kurtisteleva merkki on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yritykselle antama arvostelu elintarviketurvallisuudesta. Kuluttajan näkyviin tuotu merkki antaa signaalin turvallisesta ruokailusta ja hyvästä hygieniatasosta.

Olemme tottuneet jo vastaavaan luokitteluun muuallakin: avainlippu mainostaa tuotteen tai palvelun kotimaisuusastetta, energiamerkintä kodinkoneessa kertoo sen sähkönkulutuksen tasosta, ja Joutsenmerkki puolestaan tuotteen valmistuksen ympäristöystävällisyydestä. Mikä merkki loistaa poissaolollaan?

Työelämän silppuuntuminen, pätkätyöt, informaatioähky, työn jatkuva uuden oppiminen ja tulos- ja uratavoittelu ovat kukin muuttaneet työn luonnetta viime vuosina rajusti. Rahan ja materian sijaan uudet statussymbolit ovat kiireettömyys, vapaus, rauha, ja tekemisen sisällön mielekkyys.

Silti vain harva uskaltaa hypätä pois niin sanotusta oravanpyörästä ja samalla vapaaehtoisesti luopua maallisen mammonan haalimisesta. On selvää, että jos me kaikki näin tekisimme, olisi yhteiskunnallinen muutos niin raju, että sen nykyrakenteet pettäisivät. Pitäisikö siis sen sijaan muuttunutta työtä inhimillistää niin, että sitä olisi mukavampi tehdä. Ja jos pitäisi, niin miten?

Hyvinvointia ja onnellisuutta on mahdollista mitata, ja erilaisia mittareita on tarjolla useita. Tutkimustulokset ovat mukavia, vaikkakin melko yksitoikkoisia luettavia. Mitä onnellisempi työntekijä, sen terveempi ja sen tuottavampi. Mutta ammattien ja työpaikkojen välillä on eroja.

Britanniassa, Kentin ja Plymouthin yliopistossa on tutkittu työn sisällön ja onnellisuuden suhdetta. Kaikkein tyytyväisempiä ja motivoituneimpia ollaan töissä, kun työ koetaan mielekkääksi ja tarkoituksenmukaiseksi, työtä voi tehdä itsenäisesti ja työ osataan ja hallitaan hyvin.

Tutkimuksessa havaittiin, että ammattiryhmät ja työntekijät ovat lähtökohtaisesti eriarvoisessa asemassa onnellisuuden suhteen. Onnellisimpia ollaan hoiva-alalla, opetustehtävissä, rakennussuunnittelussa, psykologian ja liikuntatieteiden parissa. Onnettomampia puolestaan ollaan myynnin, taloustieteen ja -hallinnon, puhelintukipalveluiden, keskijohdon ja lakimiesten ammateissa.

Onnellisuutta tulisikin vaalia paremmin. Koska näytämme julki ravintoloiden hygieniatason, kerromme kuinka ympäristö- tai energiaystävällisiä tuotteet ja palvelut ovat, niin miksi emme siis vaatisi jokaiselta työpaikalta hyvinvointi- ja onnellisuuskyselyiden tuloksia julkisiksi. Samalla tuottavuus ja työpaikkojen välinen tasa-arvo paranisi.

Kokonsa ja sen myötä vaikuttavuutensa ansiosta julkinen sektori voisi näyttää esimerkkiä. Se työllistää maassamme joka neljännen työntekijän. Ostopalveluiden ja hankintojensa kautta vielä suuremman joukon: lähes miljoona ihmistä on suoraan mukana julkisten palveluiden tuotannossa.

Pelkästään inhimillisyyden, mutta myös tuotannollisten seikkojen vuoksi julkisen sektorin tulisi vaatia sekä itseltään ja toimittajiltaan työntekijöiden hyvinvointia ja työtyytyväisyyttä. Mittaaminen on helppoa: riittää kun työntekijöiltä kysytään mitä mieltä he ovat.

Onnellisen kanan munat ovat olleet oiva markkinointiväline. Missä siis viipyvät onnellisen työntekijän hymiöt?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?