Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähimaksaminen onnistuu pian myös rannekkeella – HS testasi ranteessa kulkevan maksuvälineen

Viikon aikana lompakon ja korttien kaivelu taskusta alkoi tuntua typerältä ja turhalta välivaiheelta.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
visa
Maksuranneketta vilautetaan lähimaksupäätteelle.
Maksuranneketta vilautetaan lähimaksupäätteelle. Kuva: visa

Lähimaksamisen mahdollistava kortti alkaa olla yhä useamman kuluttajan lompakossa. Pian voi maksaa kaivamatta lompakkoa taskusta laisinkaan.

Kortilla maksupäätettä hipaiseminen on hieman nopeampi tapa maksaa kuin kortin työntäminen maksulaitteen kitaan ja pin-koodin syöttäminen.

Molemmissa vaihtoehdoissa pitää kuitenkin ensin kaivella lompakko tai kortti taskusta tai laukusta ja pakata ne taas takaisin paikoilleen.

Entäpä, jos lähimaksamisen mahdollistavan sirun siirtäisi kortilta pois ja ranteeseen? Sitä kokeilee nyt Visa, jonka maksuranneketta kokeilimme runsaan viikon ajan.

Rannekkeen sisällä on puhelimen sim-korttia muistuttava pieni laite, jossa lähimaksun mahdollistava nfc-tekniikka on.

Toinen osa palvelua on nettisivusto, jolla rannekkeeseen voidaan yhdistää luottokortteja ja sen käyttöä voidaan muutenkin hallita.

Maksutapahtumat saa helposti näkyviin, tai rannekkeen voi sen kadotessa poistaa käytöstä.

Käyttöönotto oli jopa yllättävän helppoa. Käytännössä nettisivulle kerrottiin pelkästään omat tiedot ja rannekkeen sarjanumero.

Sen jälkeen ranteeseen voi ”siirtää rahaa” muutamalla hiirenklikkauksella – tai puhelimen näytön näpäytyksellä.

Aluksi ajatus ranteen heilautuksella tapahtuvasta maksamisesta tuntui jopa hieman naurettavalta. Muutaman päivän koekäytön jälkeen tunne olikin yllättäen päinvastainen.

Lompakon ja korttien kaivelu alkoi tuntua todella typerältä ja turhalta välivaiheelta, kun niitä välillä tarvitsi. Täysin ilman lompakkoa ja pelkän rannekkeen kanssa ei kauppoihin silti vielä uskalla lähteä.

Testijakson aikana ei tullut vastaan yhtään tilannetta, jossa rannekkeella ei olisi voinut maksaa. Lähimaksamisen ylärajaksi Suomessa asetettu 25 euroa täyttyy kuitenkin nopeasti.

Jos rannekkeelle lataa vain muutaman kympin rahaa, sekin on nopeasti käytetty. Tätä varten nettisivuilla voi asettaa päälle automaattilatauksen.

Silloin voi valita, miten alas laitteen rahavarojen antaa valua, ennen kuin niitä täydennetään automaattisesti halutulla summalla.

Pikaisen kokeilun jälkeen maksuranneke vaikuttaa erittäin toimivalta ratkaisulta. Etenkin alhainen kertamaksun raja rajoittaa kuitenkin käyttöä paljon.

Uusia vaihtoehtoisia maksamisen tapoja tarjoavat lisäksi joka tapauksessa mukana kulkeva puhelin ja pian myös älykello.

Toisaalta maksamiseen on käytännössä aina ollut useita vaihtoehtoja kolikoista seteleihin, šekkeihin ja maksukortteihin. Ehkäpä tilaa on vielä yhdelle.

Yksi erityinen huolenaihe on tietoturva. Netissä kiertää jo nyt kauhukuvia lähimaksupäätteiden kanssa ruuhkassa ihmisiä vaanivista rikollisista.

Visa maksuranneke.

Plussaa

 Helpottaa maksamista yllättävän paljon

 Toimiva sivusto rannekkeen hallintaan

Miinusta

 Suomen 25 euron raja lähimaksamiselle

 Ei vielä yleisesti saatavilla

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit