Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäterveelliselle ruualle pitäisi säätää haittavero

Julkinen sektori tarjoaa vain korjaamopalveluita terveyden sektorilla, kirjoittaa Pekko Vehviläinen.

Tekniikka
 

Suomessa olen suojassa. Suojaa tarjoaa valtio: ulkoista ja sisäistä turvallisuutta takaamaan meillä on Puolustusvoimat ja poliisi. Jos jään työttömäksi, minulle maksetaan työttömyysvakuutuksesta päivärahaa.

Jos sairastan, saan sairauspäivärahaa ja hoitokuluni korvataan. Jos nämä edut eivät vielä riitä, niin muitakin sosiaalietuja on tarjolla. Kenties jopa liiankin kanssa, sillä kannustinloukut ovat vakiinnuttaneet paikkansa kansantalouden ongelmia puivassa keskustelussa: väitetään ettei työtä kannata ottaa vastaan runsaiden etujen ansiosta.

Valtion tarjoamien suojien lisäksi minulle on tarjolla markkinataloudessa lisäsuojaa. Markkinat uskottelevat minulle, että saatan tarvita lisäturvaa tai vartijoita liiketoimintani, kotini tai henkilöni suojaksi. Työttömyyskassa tarjoaa lisäturvaa työttömyyden varalta. Vakuutusyhtiöt tarjoavat kilvan lisäsuojaa sairastumisen varalta; erityisen hanakasti pelotellaan vakavalla sairaudella tai kuolemalla.

Mutta näissä terveydensuojissa meillä vasta todelliset kannustinloukut ovatkin!

Julkinen sektori tarjoaa vain korjaamopalveluita terveyden sektorilla: sairaanhoito ja lääkekulut korvataan. Terveellistä ruokavaliota ja elämäntapoja, säännöllistä liikuntaa harrastava kansalainen ei saa verohelpotuksia eikä muitakaan kannustimia. Päinvastoin: tunnollinen kansalainen maksaa omista veroistaan muiden elämäntapasairauksia ja päihdehaittoja. Miksi?

Yksityisellä sektorilla on orastavia merkkejä paremmasta. Hyvinvointipalvelut tekevät tuloaan työpaikoille, terve ja hyvinvoipa työntekijä on myös tuottava. Myös vakuutusyhtiöt ovat alkaneet tarjota aktiivisuusrannekkeita ja mobiilisovelluksia asiakkailleen terveellisten elämäntapojen näyttämiseksi toteen. Samalla kuitenkin nousee esiin kysymys yksityisyydensuojasta; onko työnantajalla tai vakuutusyhtiöllä oikeus saada tietää miten syön, nukun tai liikun?

Pohjoismainen hyvinvointivaltio edustaa nykyisellään ja nykykäsityksen mukaan paratiisia maan päällä. Suojajärjestelmät ovat sinällään säilyttämisen arvoisia. Samalla kuitenkin tiedämme, että järjestelmä on kovin kallis: sosiaali- ja terveys-ministeriön hallinnoi 13 miljardin euron määrärahaa, ja Työterveyslaitos on arvoinut vuotuisiksi työpahoinvoinnin kustannuksiksi peräti 41 miljardia euroa. Vaikka nämä luvut ovatkin osin päällekkäisiä, maamme sosiaali- ja terveysmenoissa on koko valtion budjettia vastaava aukko tai mahdollisuus. Emmekö voisi sitä paikata?

Suojaverkoston säilyttämisen lisäksi meillä olisi mahdollisuus kehittää terveydenhuoltoa kannustavammaksi, erittäin pienin kustannuksin. Esimerkiksi: epäterveelliselle ruualle pitäisi säätää haittavero, terveelliset ruoka-aineet voisi vapauttaa arvonlisäverosta kokonaan. Myös sosiaaliturvan jakamista terveellisen ruuan seteleinä voisi miettiä.

Työajan pidentämisen sijaan pitäisi puhua liikunnan lisäämisestä: jo tunnin hyötyliikunnalla olisi terveyttä huomattavasti edistävä vaikutus. Kävellen tai pyörällä tehty työmatka toisi veroetua, samoin terveellinen ruokavalio ja sallituiden päihteiden vähäinen käyttö. Terveyskeskusverkosto ja yksityiset terveysasemat saisivat rahoituksensa hoitotuloksista, ja siitä kuinka terveitä asiakkaita ne palvelevat. Iso osa hoitohenkilökunnasta pitäisi kouluttaa hyvinvointivalmentajiksi.

On selvää, että moiset kannustimet vaativat myös seurantaa – ja siihen mobiili-teknologia ja lisääntyvät mittalaitteet antavat oivan mahdollisuuden. Mutta myös perusterveydenhuollon prosesseja pitäisi muokata ennakoivaan suuntaan, ja niin, että kansalaisiin oltaisiin jatkuvasti yhteydessä, jo ennen sairastamista.

Valtio suojaa meitä. Suojan vastikkeeksi maksamme veroja, ja sitoudumme puolustamaan omalla hengellämme maamme ulkoista turvallisuutta ja itsenäisyyttä. Tämän yksipuolisen sopimuksen lisäksi meillä on nyt mahdollisuus voida paremmin. Hintana tästä on elintapojemme ja terveystietomme seuranta, ja terveyteen kannustava verojärjestelmä. Pieni hinta, suuri hyöty.

Isoveli suojaa, valvoo ja kohta myös kannustaa. Meidän kaikkien hyväksi?

Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit