Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko tämä tablettien tulevaisuus? – Lenovo Thinkpad X1 Tablet on tehokas läppäri tabletin kuorissa

Tabletissa on kätevä näppäimistökansi, ja siihen voi yhdistää lisälaitteita.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen

Lenovon uutuus hyökkää järein asein Windows-tablettien raskaaseen sarjaan. Laitteessa yhdistyvät onnistuneesti läppäri ja täppäri, ja sen pohjassa on mielikuvitusta kutkuttava yllätys.

Etenkin halvat Android-tabletit ovat kuin hiilipaperikopioita toisistaan. Microsoftin Surface-koneet ovat kuitenkin näyttäneet suuntaa uudenlaisille tabletin vaatteisiin puetuille tehokoneille.

Nyt samaan junaan rynnistää Lenovo.

Lenovo poikkeaa kilpailijoista edukseen siinä, että tabletin mukana toimitetaan oletuksena näppäimistökansi. Nokkelan saranaratkaisun ansiosta näppiksen saa kiinni pariin erilaiseen kulmaan omista kirjoitustottumuksista riippuen.

Kirjoitustuntuma on tablettikoneeksi erinomainen, vaikka ei ”aidolle” kannettavalle tietokoneelle pärjääkään, etenkään sylissä näpyteltynä.

Näppäimistön lisäksi kannessa on hiirenkorvikkeiksi tarkoitetut kosketuslevy ja IBM-ajoilta periytyvä punainen tappi, jonka nimeen jotkut pc-käyttäjät edelleen vannovat.

Molempien käyttöä höystetään erittäin kookkailla hiiren napeilla, jotka löytyvät välilyönnin alta. Hiiren, näppäimistön ja sormien lisäksi konetta voi käyttää myös paketissa olevalla kynällä.

Se ei olekaan mikään tablettitikku, vaan perinteisen kynän kokoinen osoitin. Erikoista kyllä, koneessa ei ole sille säilytystilaa, vaan kynää joutuu pitämään irrallaan läppärilaukussa.

Jos koko yhdistelmän 1,1 kilon paino alkaa rasittaa, 300 gramman painoisen näppäimistön saa halutessaan myös irti. Tässä piileekin Lenovon erikoisuus. Näppäimistöliitäntään voi kytkeä myös muita lisälaitteita. Aluksi tarjolla on pieni putkilo, joka sisältää lisäakun ja pari lisäliitäntää.

Se onkin tarpeen, sillä omasta akusta riittää käyttövirtaa koneelle peruskäytössä vain noin viideksi tunniksi. Lisäakun pohjassa on samanlainen liitäntä kuin tabletin pohjassa, joten näppäimistöä voi käyttää yhdessä lisäakun kanssa.

Modulaarisuuteen panostava Lenovo on tuomassa kauppoihin myös muunlaisia lisäpalikoita. Tulossa on ainakin minikokoisen projektorin sisältävä palikka, jolla koneesta saa näppärän esityslaitteen.

Myöhemmin liitäntään saa kiinni myös 3d-kameran, jolla esineistä tai ihmisistä voi luoda kädenkäänteessä tarkkoja 3d-skannauksia.

On helppo keksiä vaikka millaisia lisälaitteita pohjaan liitettäväksi. Aika näyttää, millaiset ideat jalostuvat valmiiksi tuotteiksi asti.

X1 Tablet tarjoaa tehokkaan läppärin ominaisuudet pienessä ja näppärässä paketissa, joten onko muunlaista konetta edes järkeä ostaa?

Tämäntyyppisten koneiden hinta on edelleen kovin korkea. Ne eivät sovi jokaisen lompakolle.

Pelikäyttöön sopivaa tehokasta näytönohjainta Lenovossa ei ole. Kirkkaudeltaan ja väritoistoltaan erinomainen näyttö jakanee myös mielipiteitä.

Toiset pitävät sen kiiltävästä ulkonäöstä, toisia taas lähes missä tahansa valaistuksessa käyttäjän kasvoja peilaava näyttö häiritsee suunnattomasti.

Myöskään ääniominaisuuksissa ei ole kehumista. Kaiuttimien kautta lähes mikä tahansa ääni säröytyy aivan liian helposti, joten kone vaatii käytännössä parikseen kuulokkeet.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet. Hinta alkaen 1 878 euroa.

Plussaa

 Näppäimistökansi

 Mahdollisuus yhdistää lisälaitteita

 Sekä perinteinen usb että uusi usb-c

Miinusta

 Heikko akkukesto

 Peilaava näyttö

 Heikko äänentoisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit