Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvat varmaan talteen – pilvi ja pömpeli pitävät muistot turvassa

Hauskasti nimetty Isoo tarjoaa runsaasti tallennustilaa. Tietojen katoaminen lopullisesti vaatisi melkoisen onnettomuusketjun.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Juhani Niiranen / HS
Käyttäjä saa itse valita, miten paljon pilvitallennustilaa ostaa eli minkä verran tilaa tulee myös Isoo-pömpeliin.
Käyttäjä saa itse valita, miten paljon pilvitallennustilaa ostaa eli minkä verran tilaa tulee myös Isoo-pömpeliin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Itse otettujen kuvien tunnearvo on mittaamaton. Moni onkin säätänyt puhelimensa niin, että otetut kuvat siirtyvät suoraan johonkin pilvipalveluun.

Järjestelmäkamerasta kuvat lentävät vielä harvoin turvaan pilven laidalle.

Isoo on yhdistelmäpalvelu, jossa ostaja saa valintansa mukaisen siivun pilvitallennustilaa. Saman verran tilaa on kotiin tulevassa pöntössä. Palvelu on suunnattu erityisesti kuvaajille, mutta mitään rajoituksia tallennettaville tiedostoille ei ole.

Kotiin tuleva Isoo-pömpeli on itsessään äärimmäisen yksinkertainen laite. Käyttökytkimiä tai muuta turhanpäiväistä vehkeessä ei ole lainkaan. Asentamiseen tarvitaan ainoastaan sähköjohdon ja verkkokaapelin kytkeminen.

Tämän jälkeen kaiken pitäisi toimia kuin itsestään, kerrotaan paketin mukana tulevassa ohjevihkosessa. Valitettavasti ainakin testiin toimitettu versio oli nimetty ohjeesta poikkeavalla tavalla, joten ohjeen mukaan toimiva ei löytänyt sitä lainkaan kotiverkosta. Ohjeessa kerrottua nettiosoitetta tiettyjen asetusten tekemiseen ei myöskään löytynyt verkosta.

Kaiken huipuksi laite halusi väkisin vaihtaa käyttökielekseen englannin suomen sijaan. Mikäli tietoteknistä osaamista on itsellä tai tuttavapiirissä hieman perustasoa enemmän, saa Isoon kuitenkin melko nopeasti käyttökuntoon.

Koneelta tai kameran muistikortilta tiedot saa helposti kopioitua Isoolle kotiverkon yli. Sen jälkeen Isoo huolehtii niistä kopiot eteenpäin Suomessa sijaitsevalle pilvipalvelimelle. Jos tietokoneesta haluaa ottaa automaattiset varmuuskopiot, onnistuu se automaattisesti vaikka joka yö. Näin tietokoneen hajotessa hukkaan menee korkeintaan yhden päivän työ.

Isoossa itsessään on kaksi kiintolevyä, joista molemmissa on sama sisältö. Niinpä yhden levyn hajotessa kaikki tieto on vielä tallessa toisella levyllä, ja korjaukseksi riittää ehjän levyn vaihtaminen rikkoutuneen tilalle. Mikäli koko laite tai molemmat levyt tuhoutuvat kokonaan, voidaan kaikki tiedostot palauttaa pilvipalvelusta takaisin uuteen laitteeseen.

Puhelimiin saa ilmaiseksi Isoo-sovelluksen, jolla palvelussa sijaitsevia tietoja voi katsella. Samalla sovelluksella voi siirtää puhelimessa olevia tietoja talteen. Ohjelman asetuksista pystyy napsauttamaan päälle kuvien automaattisen siirron, jolloin kaikki puhelimen muistissa olevat kuvat ja tulevat räpsäisyt siirtyvät eteenpäin automaattisesti. Valitettavasti mobiilisovellus kuitenkin kaatuili oudosti.

Pelkkään pilveen verrattuna Isoon hinta on noin kaksinkertainen. Toisaalta esimerkiksi isot videotiedostot saa käyttöön paljon nopeammin, jos ne ovat myös olohuoneessa sijaitsevalla palvelimella.

Anvia Isoo -tallennuspalvelu Hinta: 1 teratavu 19,90 euroa/kk, 2 teratavua 24,90 euroa/kk, 4 teratavua 34,90 euroa/kk

Plussaa

 Tiedot tallessa monessa paikassa

 Nopea verrattuna pelkkään pilveen

Miinusta

 Hankaluudet käyttöönotossa

 Mobiilisovelluksen ongelmat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit