Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Doping on pakko sallia – pian olympialaisissa kilpailee jo kyborgi

Doping on tullut tiensä päähän. Viimeistään 2020-luvun alussa se on pakko sallia, kirjoittaa Pekko Vehviläinen.

Tekniikka
 
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

Hiljattain on kohistu Venäjän olympiajoukkueen poissulkemisesta Rio de Janeiron kisoista ja norjalaishiihtäjän Martin Sundbyn astmalääkkeen doping-käytöstä. Käry ja päätös ovat suomalaisittain huojentavia – käyttäväthän ne muutkin – ja mahtunee meikäläisittäin mukaan myös annos vahingoniloakin.

Doping on teollista kissa–hiiri-leikkiä. Laboratorio tai lääkeyhtiö kehittää kemiallisen aineen joka parantaa urheilijan suorituskykyä. Antidoping-toimisto yrittää puolestaan pysyä kehityksen perässä. Kun joku aine sitten kielletään, mietitään sen käytölle valmennuksessa turvarajoja ja peiteaineita.

Järjestelmä on yhtä kallis kuin mieletönkin. Antidoping on aina jäljessä uusien aineiden kehityksestä. Urheilija puolestaan elää jatkuvassa pelossa ja epävarmuudessa. Jos en käytä, pärjäänkö? Muut varmasti käyttävät, miksen siis minäkin? Miten minun käy, jos jään kiinni? Kiinni jäänyttä urheilijaa rangaistaan kohtuuttomasti sekä julkisuudessa, että epäämällä häneltä oman ammattinsa harjoittaminen.

Onneksi, tai monen kauhuksi, doping on tullut tiensä päähän. Viimeistään 2020-luvun alussa se on pakko sallia.

Ei siksi, että kemiallisten aineiden käyttöön ja torjuntaan keskittyvä järjestelmä voisi nilkuttaa eteenpäin niin kuin ennenkin. Vaan siksi, että teknologiaan perustuva doping syrjäyttää kemiallisen dopingin, tai täydentää sitä tavalla jota ei voi ehkäistä tai havaita.

Teknologinen doping nojaa kolmeen asiaan. Ensiksikin geeniteknologiaan.

Geeniteknologia otti pari vuotta sitten jättiharppaukseen, kun tutkijat kehittivät ns. CRISPR-menetelmän. Menetelmän avulla mikä tahansa geeni voidaan korvata toisella, ja sen on osoitettu toimivan niin hiirillä kuin ihmisilläkin. Geeniteknologia mahdollistaa siis hyvinkin pian sairauksien hoidon, mutta myös rodunjalostuksen ja laboratoriossa luodun super-urheilijan synnyttämisen. Miten estää tai kieltää dna?

Toiseksi, ihminen ja ihmislaji muuttuvat teknologian myötä. Kirjoitin noin vuosi sitten saksalaisen paraurheilijan ja pituushyppääjän Markus Rehmin tapauksesta.

Rehm suljettiin yleisurheilun EM-kisojen ulkopuolelle, koska hänen proteesijalastaan katsottiin olevan liikaa etua tervejalkaisiin nähden.

Mitä sääntöjä luomme jatkossa ihmisille, jotka haluavat kilpailla, mutta joiden raajoja tai elimiä on korvattu synteettisillä elimillä, jotka ulkoisesti eivät erotu millään lailla luonnollisista elimistä? Ampuja jolla on silmissään superkamera. Korkeushyppääjä, jonka akillesjänteet ovat hiilikuitua. Painonnostaja, jonka tukirankaa on vahvistettu grafeiinillä ja titaanilla.

Kolmanneksi, urheilijan valmentamisessa voidaan hyödyntää dataa ja data-analyysiä ennennäkemättömällä tavalla.

Peruskuntoilijalle on ollut jo pidempään käytössä sykemittaus, jota hän on voinut hyödyntää harjoittelussa. Parin viime vuoden aikana kuntoilijoillekin on myyty liikeantureita ja aktiivisuusrannekkeita. Nämä mittaavat liikeratoja ja palkitsevat äänin tai värinöin oikeasta suorituksesta. Samaan aikaan on laboratoriossa jo onnistuttu yhdistämään mikrosiruja ihmisen keskushermostoon, jopa niin, että proteesin tai robottikäden ohjaaminen onnistuu ajatuksen voimalla.

Ihmiseen yhdistetyt mikrosirut, data-analyysi ja hermoratojen manipulointi – jopa reaaliaikaisesti – mahdollistaa yksilö- tai joukkuelajien urheilijoiden kehittymisen nopeammin kuin aiemmin. Aina siihen pisteeseen, että valmentaja voi kauko-ohjata urheilijoiden suoritusta. Pitääkö tämä estää ja jos pitää, niin miten? Urheilijoiden hermoratojen opettaminen tai aktivointi teknologia-avusteisesti ainakin harjoituskauden aikana on mahdotonta valvottavaksi.

Teknologian ansiosta tai syystä vuoden 2020 Tokion olympiakisat ovat ennennäkemättömän doping-haasteen edessä. Viimeistään vuoden 2024 olympiakisoissa on otettu jo lopullinen harppaus. Niissä kilpailee teknisen evoluution muokkaama ihminen, kyborgi.

Sen sijaan, että näkisimme dopingin rikollisena touhuna ja uhkana urheilulle, meidän tulisi nähdä se mahdollisuutena. On aika hyväksyä tosiasiat ja sallia teknologinen doping ihmislajin kehitystä eteenpäin vievänä kukonaskeleena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit