Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sonyn vikkelä ja huipputarkka pikkujärkkäri

A6300-järjestelmäkameran video-ominaisuudet kelpaavat myös videobloggaajalle.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Sony
Kameran akku ladataan usb-liitännästä, joten akun voi ladata esimerkiksi tietokoneesta.
Kameran akku ladataan usb-liitännästä, joten akun voi ladata esimerkiksi tietokoneesta. Kuva: Sony

Sonyn pikkuruinen järkkäri nostaa valokuvaamisen ja videoiden teon uudelle tasolle älypuhelimella sohimiseen verrattuna. A6300-kamera on hyvä paketti kenelle tahansa sisällöntuottajalle, mutta täydellinen se ei ole.

Pari vuotta sitten julkaistun, erittäin suositun A6000-mallin päivitysversio ei ole ulkoisesti juuri muuttunut. Kameran sisuksiin on kuitenkin tehty silminnähtäviä uudistuksia. Valokuvissa ero näkyy etenkin suuria herkkyyksiä käytettäessä. Edeltäjän puskiessa kuvat täyteen kohinaa A6300:n kohina on hyvin maltillista.

Kamera on myös suojattu pölyltä ja kosteudelta. Sukellusreissulle sitä ei sentään voi suoraan napata mukaan, mutta sateen ripsintä ei pakota lopettamaan kuvaamista.

Videobloggaajia ilahduttaa kyljessä oleva mikrofoniliitin. Sen avulla omiin videoihin saa ulkoisella mikillä selvästi paremman ääniraidan kuin kameran pienillä mikrofoneilla.

Merkittävin uudistus on videokuvaukseen tuotu 4K-tarkkuus. Sonyn videokuvan laatu on täydellä tarkkuudella erinomainen. Kuvaa voi tallentaa eri väriprofiileilla, joista osa on suunnattu videoittensa värimaailmaa editoidessa paljon säätäville tehokäyttäjille. Suoraan kamerastakin otettuna videoklipit ovat näyttäviä. Valitettavasti nopeaa liikettä sisältävissä tilanteissa video kärsii niin sanotusta ”rolling shutter”-ilmiöstä, jossa kuva paikoin vääristyy liikkeen takia.

Vaikka käytössä ei olisikaan 4K-ruutua tai televisiota, kannattaa parasta laatua varten kuvata 4K-tarkkuudella ja pienentää kuvakokoa vasta lopuksi. Huipputarkka video syö akkua ja lämmittää laitetta, eikä yli tunnin mittaisesta kuvaussessiosta edes kannata haaveilla etenkään lämpimänä kesäpäivänä.

Akku ladataan usb-liitännästä, jonka kautta kameraan voi syöttää virtaa suoraan. Akun voi siis ladata lähes mistä tahansa, esimerkiksi tietokoneesta tai virtapankista.

Erityisen näppärä on kameran nopea tarkennusautomatiikka. Sen voi säätää seuraamaan esimerkiksi kasvoja tai valita jonkin sadoista eri tarkennuspisteistä.

Valitettavasti tässä tulee vastaan kameran huonoin puoli. Takanäyttö ei tunnista kosketusta, vaan kaikki käyttövalinnat tehdään valintapyöristä ja nappuloista. Näyttöä saa käänneltyä hieman, mutta selfie-kuvien ja videoiden ottamista varten sitä ei saa mitenkään taivutettua kameran etupuolelta katsottavaksi.

Älypuhelimeen ladattavalla ohjelmistolla näytön kuvan saa näkymään puhelimen ruudulla, mutta kääntyvä näyttö olisi huomattavasti näppärämpi tapa hoitaa asia.

Yhteistyö puhelimen kanssa on monipuolista. Jos puhelimessa on nfc-toiminto, kuvat voi siirtää langattomasti hipaisemalla kameran kyljessä olevaa nfc-logoa. Ominaisuus ei tosin toiminut testissä aukottomasti.

Sonyn erikoinen ratkaisu on jättää osa kameran toiminnoista maksullisten, sovelluskaupasta hankittavien ohjelmien varaan. Tämä on outoa etenkin siksi, ettei mitään maata mullistavaa sovellusta ole tarjolla.

Sony A6300 -järkkäri Hinta: Noin 1 400 euroa linssin kanssa  

Plussaa

 Kuvanlaatu

 Videonlaatu

 Mikrofoniliitin

 Tarkennusominaisuudet

 Usb-lataus

 

Miinusta

 Näyttö ei taitu eikä tunnista kosketusta

 Osa ominaisuuksista lisämaksun takana

 Video saattaa pätkäistä liian lämmön takia

Sony
Kamera tarkentaa nopeasti, mutta sen käytettävyys ei ole loppuun asti hiottua.
Kamera tarkentaa nopeasti, mutta sen käytettävyys ei ole loppuun asti hiottua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit