Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi alle 50 euron puhelinrannekellon – kiinalaiskello on todellinen outolintu

Ken Xin Da W10 tekee, mitä lupaa, mutta rimaa hipoen.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen

Älykellot toimivat yleensä yhdessä taskussa matkustavan puhelimen kanssa. Mutta miten toimii kokonaan ranteeseen pakattu puhelin? Vieläpä sellainen, joka maksaa alle 50 euroa?

Kiinalainen halpa puhelinrannekello tekee vaikutuksen jo nettikuvissa ennen sen ranteeseen saamista. Ei tosin vakuuttavalla ja modernilla ulkonäöllään.

Kellossa on kaiutin ja mikrofoni, mutta äänenlaatu on huono, joten handsfree -laite on tarpeen.
Kellossa on kaiutin ja mikrofoni, mutta äänenlaatu on huono, joten handsfree -laite on tarpeen.

Sen pullisteleva muovinen estetiikka tuo heti mieleen 1980-luvun monsterimaiset kelloviritykset. Ne, joihin suurella pieteetillä naputeltiin kirjain kerrallaan lunttilappuja kokeita varten.

Mallinimestään huolimatta W10:ssä ei ole Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Ruudun alalaidassa on Android-puhelimista tuttu rivi nappuloita, mutta tällä kertaa Androidkaan ei osu oikeaan.

Laite ajaa täysin omaa järjestelmäänsä, kuten puhelimet vielä runsaat kymmenen vuotta sitten. Myös toiminnot ovat kuin suoraan vuosikymmenen takaa.

Soittaminen ja tekstiviestit lähtevät tarvittaessa kahden sim-kortin voimin, lisäksi mukana on perusominaisuuksia kuten herätyskello, kalenteri, laskin ja yksinkertainen peli. Myös kuvia ja videoita voi W10:llä katsella tai napata, mutta kameran jälki on perunalaatua.

Nettiselain on, mutta hiukankin raskaamman sivun lataaminen kaatuu virheilmoitukseen. Periaatteessa nettiin pääsee, mutta 1,44-tuumaisella näytöllä surffailu jää lähinnä kuriositeetiksi.

Minkäänlaista sovelluskauppaa uusille ohjelmille ei ole tarjolla. Kello ladataan tavallisesta micro-usb-liittimestä. Latausliitin on kuitenkin niin syvällä, että sinne yltäminen vaatii erikoispitkällä metalliosalla varustettua kaapelia, joka on paketissa.

Mukana toimitetaan myös usb-laturi sekä minikokoinen hands free -kuuloke ja sen oma erikoinen latauskaapeli. Molemmista erikoiskaapeleista kannattaa pitää huolta, sillä korvaavien hankkiminen voi olla myöhemmin mahdotonta.

Hands free onkin käytännössä välttämätön, jos kellolla haluaa soittaa puheluita. Vaikka itse kello-osassa on sekä kaiutin että mikrofoni, etenkin kaiuttimen äänenlaatu ja -voimakkuus ovat kelvotonta tasoa.

Ritariässämäinen rannekellopuhelimeen hölöttäminen jää siis todellisuudessa haaveeksi. Toisaalta kovasti kehumista ei ole hands free -osassakaan. Se pysyy korvassa vain vaivoin, ja ääntä sävyttävät häiriösirinät ja -pärinät.

W10 on todellinen outolintu. Se on kuin pienoiskokoon pakattu tuulahdus menneiltä vuosilta. Periaatteessa se tekee mitä lupaa – mutta yleensä rimaa hipoen.

Jos kaiutin ei olisi niin heikko, tässä olisi näppärä ratkaisu seniori- ja juniorikansalaisten ranteisiin. Nyt järkeviä käyttötarkoituksia on vaikea keksiä.

Ken Xin Da W10. Rannekellokoon puhelin.

Plussaa

 Halpa

 Paikat kahdelle sim-kortille

Miinusta

 Kellonaika ei näy käytössä koko ajan

 Erikoiset latauskaapelit

 Surkea kaiutin

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Reseptit