Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskomaton loikka toisiin maailmoihin – HTC:n virtuaalitodellisuuslasit päässä voi myös liikkua

HTC Vive -virtuaalilasien kokemus yllättää ja mykistää.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
HTC Vive
HTC Vive

Virtuaalitodellisuus tulee muuttamaan maailmaa samaan tapaan kuin pc-tietokone, internet tai älypuhelimet.

Nyt otetaan vasta aivan varovaisia ensiaskelia vr-tekniikassa ja -sisällöissä, mutta jälki on jo vakuuttavaa, parhaimmillaan henkeäsalpaavaa.

Virtuaalitodellisuuskokeiluja voi tehdä halvimmillaan muutaman euron hintaisilla pahvikehikoilla, joihin työnnetään puhelin.

Kunnolliseen virtuaalimaailmoihin sukeltamiseen vaaditaan noin tuhannen euron lasit ja niiden pariksi järeä teho-pc tai pelikonsoli.  

HTC Vive -virtuaalilasien etuna verrattuna kilpailijoihin on liikkumisen vapaus. Muissa ratkaisuissa virtuaalitodellisuudesta nautiskellaan paikallaan istuen ja päätä käännellen tai ainakin liikkumistila on hyvin pieni.

Vaikuttavaa toki sekin, mutta Viven tuoma kokemus on jotain aivan muuta. Muinaisessa linnassa, futuristisessa robottitehtaassa tai vaikkapa meren pohjassa pääsee liikkumaan ihan oikeasti kävelemällä.

Lasit pois päästä nykäistessä olo onkin hetken täysin epätodellinen: juuri äskenhän olin toisen maailmansodan sotatantereella ja nyt yhtäkkiä kotona.

Viven käyttöönotossa säätämistä riittää. Pelkkiä pistorasioita setin kasaaminen vaatii kuusi kappaletta! Huoneen nurkkiin lähelle kattoa asennetaan ”majakat”, jotka kartoittavat huoneen rajoja ja käyttäjän liikkumista siellä.

Pienten laatikoiden sisällä pyörii itse asiassa sama lidar-tekniikka, jolla itseajavat robottiautot suunnistavat liikenteessä.

Tarkkaa touhua siis. Huoneessa pitää myös olla karkeasti arvioiden noin kaksi metriä suuntaansa oleva vapaa tila liikkumista varten.

Peliohjaimina Vive käyttää käsissä pidettäviä sauvoja, joiden nappeja painelemalla peleissä ja ohjelmissa voidaan suorittaa erilaisia toimintoja.

Esineisiin tarttuminen onnistuu luontevasti, mutta esimerkiksi kiikarikiväärillä ampuminen tuntuu hassulta, kun yhtenäisen pitkän tussarin sijasta näpeissä tuntuu vain kaksi muovista lirpaketta.

HTC Viven tuoma kokemus on jotain, mitä ei voi sanoin ja kuvin täydellisesti kertoa. Kokemus yllättää, hämmentää ja mykistää.

Tarkkaan katsoessa digitaalisesti luodun kuvan yksittäiset pikselit valitettavasti näkyvät, etenkin paikallaan seisten.

Suuri osa sisällöstä on tällä haavaa lähinnä demoja, joita jaksaa kokeilla ja pelata kerran pari.

Laiteen huono puoli on, että sitä ei voi käyttää silmälasien kanssa.

Parhaimmillaan Viven kanssa virtuaalitodellisuudessa seikkailu antaa kuitenkin lupauksen täysin realistisesta siirtymisestä toiseen maailmaan. Jostain sellaisesta, mistä ihmiskunta on tarinoissaan haaveillut koko olemassaoloaikansa.

HTC Vive on testin perusteella ainutkertainen kokemus virtuaalitodellisuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit