Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi: Asuksen uusi kannettava maksaa 500 euroa mutta yrittää vaikuttaa kaksi kertaa kalliimmalta

Asus L403 on hintaisekseen mainio kannettava tietokone.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Asus
Alumiinipintainen Asus näyttää tyylikkäältä.
Alumiinipintainen Asus näyttää tyylikkäältä. Kuva: Asus

Kannettavia tietokoneita on joka tarpeeseen. On pieniä, isoja, kevyitä, painavia, tehokkaita ja vähemmän tehokkaita.

Kuten muillakin elämänalueilla, enemmän maksamalla yleensä saa enemmän. Asus pyrkii nyt L403-koneellaan tuomaan tuhannen euron koneista tutun vaikutelman laitteeseen, joka maksaa puolet vähemmän.

Mainoskuvissa L403 näyttää erittäin tyylikkäältä alumiinipintoineen. On helppo vertailla konetta vaikkapa Applen MacBookeihin tai HP EliteBookiin.

Hintalapun lukemat vain jäävät alle viidensadan euron, siinä missä kauneuskilpailun muut osallistujat ovat reippaasti tuhannen euron laitteita ja sopivin varustein jopa kahden.

Paketista napattaessa laatuvaikutelma karisee. Tyylikkään metalliselta näyttävä ulkokuori on alumiinia vain kannen osalta, muuten kone on muovia. Ja sen kyllä huomaa näppituntumallakin.

Myös koneen sisuksissa on säästelty. Suorittimena on hitaahko Intel Pentium, jolla perustoimenpiteet kyllä sujuvat ilman mutkia, mutta huippunopeaksi toimintaa ei kehtaa kehua.

Myös 128 gigatavun tallennustila on hitaanlainen. Näytön tarkkuus on ilahduttavasti Full HD eli 1 920 x 1 080 pikseliä. Pelejä varten ei ole erillistä näytönohjainpiiriä, joten pelikoneeksi Asus ei oikein taivu.

Näppäimistön kirjoitustuntuma on hyvä. Erikoista kyllä, välilyöntinäppäin vaati muita nappeja tanakampaa painelua toimiakseen. Kalliimman hintaluokan koneisiin oletuksena kuuluva näppäimistön taustavalo puuttuu kokonaan.

Hiiren ohjaamiseen tarkoitettu kosketuslevy on mukavan kookas ja toimii ongelmitta. Erityisen mukava on koneen lämmönjakautuminen. Ranteiden alle tuleva osio ei juuri kuumene, vaikka konetta rasittaisi pitkään ja rajusti.

Myös liitännöistä Asus kerää kehuja. Kuvan näytölle tai televisioon viemistä varten tarjolla on tavallinen hdmi. Erikoiskaapeleita tai adaptereita ei tarvita.

Vanhoja usb-liitäntöjä on kaksi, yksi koneen molemmille sivuille. Lisäksi toisella puolella on yksi uusi usb-c-liitäntä. Asusiin voi siis suoraan kytkeä niin vanhat kuin upouudetkin lisälaitteet.

Akkukestoa valmistaja mainostaa olevan peräti 14 tuntia. Tämä jäi testissä kuitenkin toiveajatteluksi. Työpäivän verran akussa riittää puhtia, jos konetta ei rasita täysillä kierroksilla jatkuvasti.

Asus L403 on mukavan kompakti 14-tuumainen, joka kulkee 1,5 kilon painonsa ja alle kahden senttimetrin paksuuden ansiosta vaivatta mukana laukussa.

Pelikoneeksi siitä ei tehonsa puolesta ole, mutta hintaisekseen kone on mainio. Kaksin- tai kolminkertaisesti kalliimpia kilpailijoitaan se ei kuitenkaan vakavasti haasta.

Asus L403. Edullinen kannettava tietokone. Hinta noin 500 euroa.

Plussaa

 Tyylikäs ulkonäkö

 Kevyt

 Liitännät

Miinusta

 Muovisen tuntuinen

 Näppäimistön puutteet

 Akkukesto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit