Valikko
Tekniikka

Testissä Asusin uusi pelikone, jossa riittää vääntöä kuin pienessä kylässä

Asus Republic of Gamers G752 sopii pelaamiseen ja järeään videotuotantoon.

Kannettavien tietokoneiden maailmassa vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi. Toisessa ääripäässä ovat huippukevyet, jopa tablettien kanssa kilpailevat, ratkaisut.

Janan toisessa päässä puolestaan ovat raskaat koneet, joilla on perinteisten pöytäkoneiden tehot. Sellainen on esimerkiksi Asusin uutuus, jossa on vääntöä kuin pienessä kylässä.

Valtavassa laatikossa toimitettava kone on ilman laatikkoakin melkoinen mörssäri. Noin neljä kiloa painavaan kokonaisuuteen on upotettu 17,3-tuumainen Full HD -näyttö ja täysikokoinen näppäimistö erillisine numeronäppäimistöineen.

Toimistokoneeksi Asusia silti tuskin hankitaan, ellei työkavereista halua erottua todella räväkällä ulkonäöllä.

Muotoilu tuo mieleen scifi-elokuvat. Kermana kakun päällä on takapaneelin jäähdyttimen säleikkö, jonka led-valaisu tuo mieleen Ritari Ässän KITT-auton.

Säleikkö ei kuitenkaan ole pelkkä koriste. Sen takana on mystinen 3d-höyrykammio, joka jäähdyttää koneen 2,6 gigahertsin kellotaajuudella käyvää Intel Skylake -suoritinta ja erittäin nopeaa nVidia 980M -grafiikkapiiriä.

Testiyksilössä oli lisäksi 16 gigatavua keskusmuistia ja tallennustilana 256 gigatavun ssd-levy sekä teratavun perinteinen kiintolevy.

Täydessä rasituksessa koneen tuulettimet puhaltavatkin lämmintä ilmaa ulos melkoisella teholla.

Koneen sisuksissa ei ole vain entistä nopeampaa tekniikkaa, vaan mukaan on pakattu jotain uutta. Raskaita 3d-pelejä pelanneet ovat varmasti törmänneet ilmiöön, jossa taistelun tiimellyksessä ja vihollisten täyttäessä kuvaruudun ruutu alkaa ”repeillä”.

Näyttö ja näytönohjainpiiri eivät silloin pysy tahdissa, ja tämä näkyy ikävästi. Repeilyä estämään on kehitetty näytön ja ohjaimen yhteispeliä parantavia tekniikoita.

Asusin kone ja näyttö tukevatkin nyt G-Sync-nimellä tunnettua ominaisuutta. Se on oletuksena päällä, eikä pelikuvaa saatu sen kanssa repeämään hyvästä yrityksestä huolimatta.

Ulkoisista ominaisuuksista voisi sanoa, että kone sopii yhteen niin tulevan kuin menneenkin maailman kanssa. Mennyttä maailmaa edustaa dvd-asema, jota voi vielä tarvita joidenkin pelin asennukseen.

Blu-ray-yhteensopiva asema ei kuitenkaan ole, joten hd-elokuvista nauttiminen levyiltä jää haaveeksi. Netin videopalvelut toki pyörivät erittäin kirkkaalla ja värikylläisellä näytöllä komeasti.

Tulevaisuutta puolestaan edustavat kattavan liitäntäpaneelin Thunderbolt- ja usb-c-portit.

Blu-ray-aseman lisäksi säästökohteeksi on otettu kamera. Tuskinpa kukaan tämäntyyppistä konetta ostaa Skype-puheluita varten, mutta webkameran heikko laatu ihmetyttää silti.

Pelikäyttöä varten on asennettu valmiiksi muutamia ohjelmia, esimerkiksi Gaming Center. Sillä on helppo luoda eri pelityyppejä varten profiileja, jotka muuttavat esimerkiksi näytön ja tai kosketus­alustan toimintaa pelityypin mukaan.

Erityisesti strategiapelien ystäville suunnattu makronäppäintoiminto mahdollistaa jopa 256 peräkkäisen komennon määrittelemisen yhteen pikanäppäimeen.

Suosittuja pelistreameja varten on myös oma nappulansa, jolla Youtube- tai Twitch-lähetyksen saa käyntiin saman tien.

Asus G752 on hurja tehomylly, jota ei ihan huvikseen kanna kassissa. Pöytäkoneen se kuitenkin korvaa käytännössä täysin, niin pelikäytössä kuin vaikkapa järeässä videotuotannossa.

Asus G752, huipputehokas peliläppäri. Testikokoonpanon hinta noin 2 500 euroa.

Plussaa

 Tehokas

 G-sync-tekniikka parantaa

pelikokemusta huomattavasti

 Laadukas näyttö

Miinusta

 Paino

 Ei blu-ray-asemaa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekniikka
 • Tietokoneet
 • Asus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää