Valikko
Teknologia

Säästä peukaloita ja hanki irtonäppäimistö kännykkään – testasimme kolme mallia

Testasimme kolmea kevyttä näppäimistöä, jotka sopivat älypuhelimeen.

Älypuhelin on kirjoituskone. Sillä tuotetaan paljon tekstiä: Whats­app-viestejä, tekstiviestejä, vastauksia sähköposteihin ja kommentteja someen. Helpottaisiko elämää, jos puhelimessa olisi näppäimistö?

Testasimme kolmea pientä irtonäppäimistöä, jotka sopivat älypuhelimen tai taulutietokoneen lisävarusteeksi. Näppäimistöt mahtuvat reppuun tai käsilaukkuun, ja ne liitetään langattomalla bluetooth-yhteydellä puhelimeen tai tablettiin. Ne sopivat kaikkien valmistajien laitteisiin. Näppäimistöt toimivat akulla, ja niiden mukana tulee verkkovirtaan kytkettävä laturi.

Kokemus oli hyvä. Vastaus alun kysymykseen onkin: kyllä helpottaisi, kirjoittaminen on mukavampaa.

Teimme näppiksille myös nopeustestin. Mittasimme, kauanko kolmelta raadin jäseneltä keskimäärin kuluu kirjoittaa tietty vakiomuotoinen koelause eri näppäimistöillä. Tulosluvut ovat keskiarvo laitekohtaisista tuloksista.

Testiraatiin kuuluivat HS:n toimittajat Katri Kallionpää, 57, ja Olavi Koistinen, 38, sekä toimituksen tet-harjoittelija Matilda Manninen, 15.

1 Zagg Pocket Keyboard

Pitkänomaiseen muotoon taittuva näppäimistö oli testaajien mielestä miellyttävin kuljettaa, vaikka se onkin kokoon taitettuna paksumpi kuin Microsoftin näppäimistö.

Myös näppäintuntuma oli miellyttävä. Käyttömukavuutta parantaa näppäinten edessä oleva teline, johon puhelimen voi laittaa pystyasentoon. Telineen ansiosta näppäimistöä voisi periaatteessa käyttää jopa junassa polvien päällä esimerkiksi joka-aamuisella työmatkalla.

Näppäimistö oli raadin valinta paljon liikkuvalle käyttäjälle. Sen hennon oloisia saranoita kannattaa kuitenkin kohdella varovasti.

Hinta 79 euroa. Nopeustestin tulos: 54 sekuntia (näin kauan testaajilta keskimäärin kesti kirjoittaa kolmen virkkeen pituinen testilauseke Zen Cafe -yhtyeen Todella kaunis -kappaleen alusta).

2 Logitech Keys-To-Go

Näppäimistön tuntuma oli testaajien mielestä paras. Näppäinten pinta on miellyttävän karhea ja painallus tuottaa kevyen mutta napakan vastineen. Näppäimistöä voi suositella vaikkapa seniorikäyttäjille, jolla on vaikeuksia osua kosketusnäytön näppäimiin.

Kuljettamista vaikeuttaa, ettei näppäimistö taitu kasaan kuten kilpailevat näppäimistöt. Se vaatii tilaa kassissa, ja kuljetuksen aikana näppäimet voivat kolhiintua.

Logitech oli raadin valinta sellaisiin tilanteisiin, joissa laitetta ei tarvitse kuljettaa pois kotoa tai työpaikalta.

Toisaalta kyllä sitä tarvittaessa mukanakin kuljettaa. Repussa laitteelle voi sujauttaa suojaksi vaikka A4-kirjekuoren.

Hinta 72 euroa. Nopeustestin tulos: 46 sekuntia (näin kauan testaajilta keskimäärin kesti kirjoittaa kolmen virkkeen pituinen testilauseke Zen Cafe -yhtyeen Todella kaunis -kappaleen alusta).

3 Microsoft Foldable Keyboard

Näppäimistö on tyylikkään näköinen. Se taittuu keskeltä linkkuun ja napsahtaa magneettien ansiosta jämäkästi kuljetusasentoon, jossa näppäimet ovat mukavasti suojassa.

Kirjoittaminen oli kuitenkin raadin mielestä hankalampaa kuin Logitechin tai Zaggin näppäimistöllä. Taitos jakaa näppäimet hankalasti kahteen saarekkeeseen.

Kirjainten leveys vaihtelee, mikä vaikeuttaa oikeaan näppäimeen osumista. Kirjoitusnopeustestissä eniten virheitä syntyi tällä näppäimistöllä.

Voi olla, että näppäinten asemointiin tottuu käytössä. Raati arvioi kuitenkin Microsoftin näppäimistön kilpailijoita heikommaksi. Ihan kelvollinen pikkunäppis sekin on, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa ainakin testata kaupassa, kuinka näppäimistö sopii omiin sormiin.

Hinta 95 euroa. Nopeustestin tulos: 56 sekuntia (näin kauan testaajilta keskimäärin kesti kirjoittaa kolmen virkkeen pituinen testilauseke Zen Cafe -yhtyeen Todella kaunis -kappaleen alusta).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekniikka
 • älypuhelin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  6. 6

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  10. 10

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää