Valikko
Teknologia

Testasimme viidenkympin älykellon – ja se oli pettymys

Yhteys puhelimeen pätkii, ja sovellukset kaatuilevat. Sykemittari sentään toimii.

Älykello viidelläkympillä! Mittaa pulssin, tarkkailee unta ja välittää puhelimen viestit ranteeseen, ja akku kestää yhdellä latauksella kuukauden.

Melkoisia lupauksia sisältävä mainosviesti pamahti sähköpostiin, joten SMA-Q-älykello oli pakko laittaa tilaukseen.

Halpiskellon vallankumouksellisin ominaisuus ennakkomainonnan perusteella on näyttö. Kyseessä ei nimittäin ole perinteinen lcd- tai oled-paneeli, vaan kellonaika ja muut tiedot piirretään erittäin vähävirtaiselle sähköiselle paperille.

Sähköista paperia on käytetty esimerkiksi suositussa Pebble-älykellossa, mutta SMA-Q nokittaa tarjoamalla värillistä näyttöä – ja hintaa on Pebbleen verrattuna vain kolmasosa.

Kellon saavuttua luvassa oli kuitenkin suuri pettymys. Markkinointiviestin lupaama sähköinen paperi olikin kuin varkain vaihtunut Sharpin valmistamaan vähävirtaiseen lcd-näyttöön.

Virrankulutuksen ohella myös kirkkaudesta pihistellään. Kellonaika ja muut tiedot ovat jatkuvasti esillä näytöllä mutta todella himmeästi.

Yhteys puhelimeen hoituu ohjelmalla, jota ei saa Googlen sovelluskaupasta, vaan se pitää asentaa käsin valmistajan nettisivuilta.

Se, haluaako asentaa tietourkinnastaan tunnettujen kiinalaisten testaamattomia sovelluksia puhelimeensa, on jokaisen käyttäjän oman harkinnan varassa.

Testiympäristöön se kuitenkin rohkeasti asennettiin.

Ohjelma löysi kellon ongelmitta, mutta siihen ilonaiheet pitkälti jäivätkin. Yhteys kellon ja puheliman välillä pätki yhtenään, ja uudelleenmuodostus vaati molempien laitteiden uudelleenkäynnistyksiä.

Kello lupasi tarkkailla unta ja raportoida siitä eteenpäin puhelimen sovellukselle, mutta parin viikon kokeilun aikana unta ei kellon mukaan kertynyt plakkariin minuuttiakaan.

Puhelimeen saapuvista sähköposteista, Facebook-päivityksistä, WhatsApp-viesteistä ja muista kello näytti viestien alun. Alkua pidemmälle viestejä ei voinut jostain syystä kellon näytöltä selata.

Ikävä ominaisuus oli myös ä- ja ö-kirjainten putoaminen viesteistä.

Askelmittari sentään tuntui toimivan ja välittävän askellukeman puhelimelle. Sattumoisin kohdalle osunut lääkärireissu paljasti, että myös kellon sykemittari hoitaa hommansa yhtä tarkasti kuin lääkärin ammattilaislaite.

Valitettavasti sykehistorian tarkastelu puhelimella kaatoi aina sovelluksen. Sykkeen mittaamiseksi mittaustila piti kytkeä päälle käsin, vaikka valmistaja mainosti jatkuvaa mittausmahdollisuutta.

Siinäpä kaikki kellon toiminnot olivatkin. Aikarauta ei käytä Googlen kellokäyttöjärjestelmää, joten siihen ei ole tarjolla lisäsovelluksia.

Älykelloista innostuneet ohjelmointiharrastajat ovat mahdollisesti kehittämässä kellolle paremmin toimivaa ohjelmistoa, mutta takeita harrastelija­projektin toteutumisesta ei ole.

Akkukestokin jäi luvatuista 30 vuorokaudesta. Täydellä latauksella kello jaksoi noin viisi päivää, mainio saavutus toki sekin.

SMA-Q-älykello. Hinta noin 55 euroa.  

Plussaa 

 Akkukesto, vaikka ei luvattuihin lukemiin ylläkään

 Sykemittarin tarkkuus

Miinusta

Kaikki muu, esimerkiksi:

 Yhteysongelmat puhelimen kanssa

 Viesteistä näkyvillä vain osa

 Sovelluksen kaatuilut

 Ei tunnista käyttäjän nukahtamista ollenkaan

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekniikka
 • älykello

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  4. 4

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  7. 7

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  8. 8

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää