Valikko
Teknologia    |   Kolumni

Mitä jos käytetty kahvikuppi todistaisi pääministerin olevan taipuvainen skitsofreniaan?

Geenitestien teettäminen on nykyään helppoa. Lainsäädäntömme on kuitenkin geeniteknologista kehitystä pahasti perässä, kirjoittaa Pekko Vehviläinen.

Teetätin itsestäni geenitestit. Niin ovat tehneet kymmenettuhannet muutkin suomalaiset. Testeillä voi selvittää omaa alkuperäänsä, tutkia mahdollisia omia perinnöllisiä sairauksiaan, etsiä itselleen geeneistä suotuisia piirteitä ja tehdä sukututkimusta.

Testaaminen on helppoa. Internetistä saa tilattua testisarjan, jossa on näytteenottopuikot ja putkilot. Puikolla hieraistaan posken sisäpintaa parhaaseen elokuvatyyliin, ja se lähetetään sitten putkeen sinetöitynä tutkittavaksi palveluntarjoajalle, yleensä Yhdysvaltoihin. Tulokset ovat luettavissa internetin yli testien valmistuttua.

Geeneistä paljastuu mielenkiintoisia mutaatioita. Mielelläni viittaan KL-geenistäni havaittuun pistemutaatioon rs9536314, joka yhdistetään normaalia korkeampaan älykkyyteen. Hieman vähemmän mielissäni olen geeniini HDAC9 mutaatiosta rs2073963, joka vaikuttaa päälakeni karvattomuuteen.

Me vuodamme DNA:tamme jatkuvasti. Sitä jää juomalasiin, sitä poistuu luonnollista reittiä, pudonneet hiuksemme ja ihosolumme kantavat sitä. DNA-testit käyvät halvemmaksi ja halvemmaksi koko ajan. Noin sadalla dollarilla saa perustestit, niiden tulkinta on tosin sitten täysin omassa kädessä.

Testit halpenevat ja muuttuvat luotettavimmiksi koko ajan. Halvin testi maksaa alle sata taalaa, ja sillä saa perustiedot omista geenimutaatioistaan. Mutaatioita maallikko voi verrata tiedeartikkeleihin ja tehdä niistä sitten omia johtopäätöksiään. Halpuuden ja helppouden vuoksi houkutus on suuri testailla muitakin ihmisiä.

Mitäpä siis jos ottaisinkin talteen kertakäyttömukin, josta pääministeri on hörpännyt kahvia ja teettäisin siitä geenitestit? Se ei ole temppu eikä mikään, tarvitsee vain olla läsnä vaalitilaisuudessa ja odottaa sopivaa tilaisuutta poimia käytetty muki testausta varten. Entäpä jos olen pienyrittäjä ja palkkaamassa ensimmäistä työntekijääni? Jos olen sinkku, niin houkuttaako minua jo ensitreffeillä sipaista näyte seuralaiseni juomalasista?

Onko keltainen lehdistö valmis maksamaan siitä, jos testit osoittavat pääministerin olevan taipuvainen skitsofreniaan? Mitä käy, jos joku vuotaa hänen geeniperimänsä kaikkien tutkittavaksi internettiin? Entäs jos jokin taho suunnittelee tappavan viruksen joka tepsii vain valtion päämiehen perimään? Haluanko palkata yritykseeni vain älykkyysmutaatiota kantavia? Jätänkö menemättä toisille treffeille, jos huomaan että yhteisistä geeneistämme saattaa seurata perinnöllinen sairaus? Ryhdytäänkö treffipalstoilla jakamaan myös perimää, ja harrastamaan tietoista rodunjalostusta? Onko reilua, jos kannan pitkän iän geeniä ja jään eläkkeelle yhtä aikaa kuin ikätoverini jolle on käynyt perimässään huonompi tuuri?

Toisen ihmisen testaamisen kriminalisointi on tuskin ratkaisu: meistä putoilee soluja jatkuvasti. Kenen tahansa geenikartta voidaan testaamisen jälkeen vuotaa internettiin, ja silloin testaamista ei tarvitse edes itse tehdä. Riittää kun selailee lempijulkkiksensa perimää ja tauteja juorupalstoilla. Melkein sukua julkkikselle on totisinta totta.

Geeniperimämme kuuluu yksityisyyden suojan piiriin, vaikka sen julkaisemista onkin mahdoton ehkäistä. Olemme myös keskenämme eriarvoisessa asemassa työmarkkinoilla, jos työnantajalle tai työntekijöille ei taata mahdollisuutta vakuuttaa itseään epäsuotuisten geenien varalta.

Lainsäädäntömme on geeniteknologista kehitystä pahasti perässä. Geenien tietosuojaan liittyvät lait ja asetukset pitää saada pian kuntoon, sekä varmistaa, että meillä on riittävän asiantuntevat viranomaiset niitä valvomaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pekko Vehviläisen kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  4. 4

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  5. 5

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  6. 6

   Räikkönen hallitsee Monacossa, Bottas tavoitti Vettelin – HS seuraa

  7. 7

   Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

  8. 8

   Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  10. 10

   Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  10. 10

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää