Valikko
Teknologia

Lähdössä ulkomaille? Lataa nämä kartat, ravintolasuositukset ja oppaat etukäteen puhelimeen, jotta vältät datakulut

Esimerkiksi kaikki tiettyä kaupunkia koskevat TripAdvisor-suositukset voi ladata etukäteen puhelimeen.

Missä olisi kiva ravintola tai kahvila? Entä missä tämä piskuinen kadunkulma, jossa nyt seisomme, sijaitsee kartalla?

Älypuhelimen tai tabletin matkailusovelluksista saa apua moneen tiedontarpeeseen. Ulkomailla niiden käytössä on kuitenkin yksi ongelma. Ne hakevat tietoa netistä, ja haku voi tulla kalliiksi puhelinliittymän roaming-maksujen takia.

Ratkaisu on tämä:

Lataa tiedot laitteisiin etukäteen, jotta pääset niihin käsiksi missä tahansa maksutta. Tässä on vinkkejä hyvistä sovelluksista, joita voi käyttää offline-tilassa.

Muiden matkailijoiden suositukset

Maailman suurin matkailusivusto TripAdvisor on matkailijan aarrearkku. Sen avulla voi etsiä hotelleja, ravintoloita, kahviloita ja nähtävyyksiä kartalta tai vaikka muiden käyttäjien arvioiden perusteella.

Tietystä kohdekaupungista voi ladata TripAdvisorin mobiilisovellukseen kaikki mahdolliset tiedot ja käyttäjäarviot valmiiksi puhelimeen. Silloin ne ovat käytettävissä ilman puhelimen nettiyhteyttäkin.

Samanlainen toiminto on myös kilpailevassa Triposo-sovelluksessa, joka tarjoaa samankaltaista tietoa.

 

TripAdvisor. Ilmainen. Saatavilla iOSille, Androidille ja Windows Phonelle.

Triposo. Ilmainen. Saatavilla iOSille ja Androidille.

Kartat

Älypuhelimeen valmiiksi ladattu kartta, jossa oman sijaintinsa näkee gps-paikannuksen avulla, voi pelastaa eksyneen matkailijan monesta kiipelistä. Kännyköihin on nykyään tarjolla useitakin hyviä ja ilmaisia offline-karttoja.

Here Maps on aikoinaan No­kiassa kehitetty karttasovellus, joka tarjoaa hyviä karttoja ilmaiseksi kaikkialta maailmasta.

Maps.Me on toinen hyvä ilmaiskarttasovellus. Se käyttää avointa OpenStreetMap-karttaa, joka on Wikipedian tavoin vapaaehtoisten harrastajien ja ammattilaisten laatima.

Sovelluksiin voi ladata etukäteen tietyn kaupungin tai valtion tai vaikka koko Euroopan kartan. Maksullisista sovelluksista Pocket Earth tarjoaa enemmän tietoa ja toimintoja.

Myös Google Mapsilla voi ladata karttoja katseltavaksi offline-tilassa, mutta toiminto on hieman vaikeakäyttöinen.

 

Here Maps. Ilmainen. Saatavilla iOSille, Androidille ja Windows Phonelle.

Maps.Me. Ilmainen. Saatavilla iOSille ja Androidille.

Pocket Earth. Hinta 9,99 euroa (kaikki maailman kartat) tai 5,99 euroa (kaikki maailman kartat mutta riisutumpina versioina). Saatavilla iOSille.

Opaskirjat 

TripAdvisorin kaltaiset sivustot eivät korvaa hyvää opaskirjaa, johon on valikoitu ja lajiteltu satojen sivujen edestä tietoa matkakohteesta.

Tunnetuista matkaoppaista esimerkiksi Lonely Planetin, Rough Guiden ja Fodor’sin valtio- ja kaupunkikohtaisia oppaita voi ostaa tiedostomuodossa tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen.

Hinta on yleensä 11–22 euroa. Ne ovat halvempia kuin paperikirjat eivätkä paina kassissa.

Tarjolla on myös oivallista ilmaispalvelua. Opaskirjoista voi ladata maksutta näytteen, joka sisältää yleensä kirjan 100–200 ensimmäistä sivua.

Jo näytteistä on paljon iloa. Kirjojen alkuun on koottu hyödyllistä perustietoa ja hyviä neuvoja esimerkiksi siitä, millaisia retkiä kohdemaassa voi tehdä.

Android-puhelimiin kirjoja ladataan Google Play -sovelluskaupasta, iPhoneen taas iBooks-ohjelmalla. Windows-puhelimen niitä voi ostaa ainakin Kindle-sovelluksella.

 

Lonely Planet -opaskirja. Esimerkkihinta 17,99 euroa. Saatavilla iOSille, Androidille on Kindle-sovellus.

Rough Guide -opaskirja. Esimerkkihinta 10,99 euroa. Saatavilla iOSille, Androidille on Kindle-sovellus.

Fodor’s -opaskirja. Esimerkkihinta 21,99 euroa. Saatavilla iOSille, Androidille on Kindle-sovellus. Esimerkkinä hinnasta on käytetty kirjasarjan Ranska-oppaan hintaa iBooks-kaupassa.

Sanakirjat

Hyvä sanakirja auttaa vaikkapa ruokalistan tulkitsemisessa tai paikallisen sanomalehden tavaamisessa.

Myös hyviä ilmaisia sanakirjasovelluksia on useita.

Google-kääntäjä on sovellusversio tunnetusta Google Translate -nettisivustosta. Sen Android-versiota voi käyttää myös off­line-tilassa. Sovellukseen voi ladata tiedot kymmenistä eri kielistä käytettäväksi ­ilman nettiyhteyttä.

Windows Phone -käyttäjille hyvä ilmaisvaihtoehto on Microsoftin laatima Translator-ohjelma. Siihenkin voi ladata koko joukon kieliä käytettäväksi ilman nettiyhteyttä.

iOSille ei tätä juttua laadittaessa tuntunut löytyvän hyvää sanakirjaa, joka toimisi ilman nettiyhteyttä. Google-kääntäjä toimii kuitenkin Applen laitteissa, jos käytössä on nettiyhteys.

 

Google Translate. Ilmainen. Saatavilla Androidille (kielten offline-kääntäminen toimii), iOSille ja Windows Phonelle (ei offline-kääntämistä).

Translator. Ilmainen. Saatavilla Windows Phonelle (kielten offline-kääntäminen toimii) ja Androidille (offline-kääntäminen ei mahdollista).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Älypuhelimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  3. 3

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Saako lapsi juoda simaa, vaikka siinä on alkoholia? Sima ei vahingoita lasta, mutta joskus täyskielto voi kannattaa, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  7. 7

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  8. 8

   Amerikkalainen unelma on rikki – 1984 syntyneet eivät enää välttämättä pääse vanhempiensa tulotasolle

  9. 9

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  10. 10

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  7. 7

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää