Valikko
Teknologia

Uskomaton loikka toisiin maailmoihin – HTC:n virtuaalitodellisuuslasit päässä voi myös liikkua

HTC Vive -virtuaalilasien kokemus yllättää ja mykistää.

Virtuaalitodellisuus tulee muuttamaan maailmaa samaan tapaan kuin pc-tietokone, internet tai älypuhelimet.

Nyt otetaan vasta aivan varovaisia ensiaskelia vr-tekniikassa ja -sisällöissä, mutta jälki on jo vakuuttavaa, parhaimmillaan henkeäsalpaavaa.

Virtuaalitodellisuuskokeiluja voi tehdä halvimmillaan muutaman euron hintaisilla pahvikehikoilla, joihin työnnetään puhelin.

Kunnolliseen virtuaalimaailmoihin sukeltamiseen vaaditaan noin tuhannen euron lasit ja niiden pariksi järeä teho-pc tai pelikonsoli.  

HTC Vive -virtuaalilasien etuna verrattuna kilpailijoihin on liikkumisen vapaus. Muissa ratkaisuissa virtuaalitodellisuudesta nautiskellaan paikallaan istuen ja päätä käännellen tai ainakin liikkumistila on hyvin pieni.

Vaikuttavaa toki sekin, mutta Viven tuoma kokemus on jotain aivan muuta. Muinaisessa linnassa, futuristisessa robottitehtaassa tai vaikkapa meren pohjassa pääsee liikkumaan ihan oikeasti kävelemällä.

Lasit pois päästä nykäistessä olo onkin hetken täysin epätodellinen: juuri äskenhän olin toisen maailmansodan sotatantereella ja nyt yhtäkkiä kotona.

Viven käyttöönotossa säätämistä riittää. Pelkkiä pistorasioita setin kasaaminen vaatii kuusi kappaletta! Huoneen nurkkiin lähelle kattoa asennetaan ”majakat”, jotka kartoittavat huoneen rajoja ja käyttäjän liikkumista siellä.

Pienten laatikoiden sisällä pyörii itse asiassa sama lidar-tekniikka, jolla itseajavat robottiautot suunnistavat liikenteessä.

Tarkkaa touhua siis. Huoneessa pitää myös olla kar­keasti arvioiden noin kaksi metriä suuntaansa oleva vapaa tila liikkumista varten.

Peliohjaimina Vive käyttää käsissä pidettäviä sauvoja, joiden nappeja painelemalla peleissä ja ohjelmissa voidaan suorittaa erilaisia toimintoja.

Esineisiin tarttuminen onnistuu luontevasti, mutta esimerkiksi kiikarikiväärillä ampuminen tuntuu hassulta, kun yhtenäisen pitkän tussarin sijasta näpeissä tuntuu vain kaksi muovista lirpaketta.

HTC Viven tuoma kokemus on jotain, mitä ei voi sanoin ja kuvin täydellisesti kertoa. Kokemus yllättää, hämmentää ja mykistää.

Tarkkaan katsoessa digitaalisesti luodun kuvan yksittäiset pikselit valitettavasti näkyvät, etenkin paikallaan seisten.

Suuri osa sisällöstä on tällä haavaa lähinnä demoja, joita jaksaa kokeilla ja pelata kerran pari.

Laiteen huono puoli on, että sitä ei voi käyttää silmälasien kanssa.

Parhaimmillaan Viven kanssa virtuaalitodellisuudessa seikkailu antaa kuitenkin lupauksen täysin realistisesta siirtymisestä toiseen maailmaan. Jostain sellaisesta, mistä ihmiskunta on tarinoissaan haaveillut koko olemassaoloaikansa.

HTC Vive on testin perusteella ainutkertainen kokemus virtuaalitodellisuudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekniikka
 • Virtuaalitodellisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  6. 6

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  9. 9

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  10. 10

   Putin ja Trump – maailman mafiaveljet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää