Valikko
Teknologia

Unohda Tinder-ahdistus, nyt deittisovellukset luottavat videoon – kokeilimme uutta videosovellusta, ja se tuntui ihanan armottomalta

Nuoret miehet ideoivat suomalaisen videodeittisovellus Klipin omaan tarpeeseensa.

”Tuhlaatko rahaa vai säästätkö sitä?” ”Mikä on onnekkain kokemasi asia?” ”Miten tapasit parhaan ystäväsi?” Vastausaikaa 7 sekuntia per kysymys. Apua.

Olen kirjautunut seuranhakusovellukseen, joka haluaa välittömästi kuvata minulle 21 sekuntia kestävän profiilivideon. Satunnaiset kysymykset näkyvät ruudulla yksi kerrallaan. Osa niistä huvittaa ja osa hämmentää – Klip-sovelluksen profiilivideo tallentaa aidot reaktiot säälimättä.

Kaikki tietävät jo, että deittisovelluksissa, kuten Tinderissä, tärkeintä on kuva. Jatkossa tärkeintä näyttää olevan video.

Klip ei ole ainoa deittisovellus, joka luottaa videoihin. Tinderin kilpailijaksi pari vuotta sitten ilmestynyt Bumble antaa käyttäjiensä pian ladata 10 sekunnin videoita profiiliinsa, kertoi Mashable viime viikolla. Ominaisuus toimii kuten Tinderin jo käytöstä poistettu Hetket-toiminto. Bumbleen kuvatut videot näkyvät 24 tuntia, ja yleisöksi voi valita joko kaikki sovelluksen käyttäjät tai pelkästään omat osumansa.

Muu sosiaalinen media on siirtynyt Snapchatin vanavedessä videoaikaan jo aiemmin, kun myös Instagram ja Facebookin Messenger äskettäin sallivat vuorokauden ajan näkyvät kuva- ja videotarinat. Maailmalla videoihin perustuvia deittiappeja Apple-käyttäjille ovat esimerkiksi Lively sekä pullonpyöritystä ja deittailua yhdistävä Spin the bottle, josta on tulossa myös Android-versio.

Käyttäjämäärissä laskettuna Tinderiä ei voita mikään, mutta todennäköisesti tinderöijätkin pääsevät vielä videoviestittelemään. Tinderin Sean Rad sanoi Business Insiderille jo kesällä 2015, että yhtiö harkitsee sovellukseen video-ominaisuutta.

Jotta deittisovellus toimisi, sillä täytyy olla käyttäjiä lähialueilla. Siksi ulkomaiset sovellukset eivät välttämättä tuota tulosta Suomessa. Kotimainen vaihtoehto on Klip.

Klip yhdistää kiehtovuuden ja kiusallisuuden

Suomessa modernin videoseuranhaun teki mahdolliseksi Klip, joka voitti Garage48-hackathonin Ukrainassa viime kesänä. Sovellus lanseerattiin joulukuussa, ja sillä on jo liuta suomalaisia käyttäjiä. Kokeilukäytön perusteella Klipistä riittää iloa pitkäksi aikaa, kunhan säätää ikä- ja kilometrirajoitukset tarpeeksi laajoiksi.

Palvelussa olevista videoista voi tykätä tai olla tykkäämättä, mutta toisin kuin Tinderissä, käyttäjä näkee kuka itsestä on tykännyt. Chattailemaan pääsee, jos molemmat tykkäävät toisistaan.

Videoprofiilit ovat niin armottomia, että tykkäyksiä tulee jaeltua vähemmän kuin pelkkiä kuvia käyttävissä sovelluksissa. Klipin idea onkin, että parinmuodostus perustuu aidommalle vaikutelmalle kuin mitä kuvilla voi välittää.

Klipin video-ominaisuus ei jää pelkkiin profiileihin: myös chatissa voi lähettää videoviestejä. Niissä vastaanottaja näkee viestin samalla hetkellä kun kamera alkaa kuvata vastausvideota.

Se on riemastuttavaa!

Spontaanit reaktiot viesteihin paljastavat ihmisestä paljon. Saapuvan viestin näkee vain, jos kuvaa siihen vastausvideon. Kuumottavaa, mutta uteliaisuus voittaa. Kokeilukäytön yhden chat-keskustelun perusteella videoviestittely on paljon jännittävämpää ja hauskempaa kuin pelkällä tekstillä kommunikointi.

Kun Klipin tekijöiltä pyytää haastattelua, sähköpostiin vastaa Niko Porkka. Hetkinen. Vilkaisu Klip-viestiarkistoon paljastaa, että hän on sama henkilö, jonka kanssa viestittelin sovelluksessa. Porkka itse oivaltaa yhteyden vasta haastattelun loppupuolella. Seuraa hämmentynyttä naureskelua.

”Kunhan ei tule sellaista käsitystä, että klippailen jokaisen käyttäjän kanssa markkinointimielessä”, Porkka sanoo.

Hän kertoo, että työntekijöistä yksi käyttää sovellusta kerätäkseen palautetta, mutta muut ovat siellä yksityishenkilöinä. Yhteensä käyttäjiä on Porkan mukaan joitakin tuhansia. Rahoitusta Klip on saanut tähän mennessä 125 000 euroa ja lisää haetaan parhaillaan.

Sovellusta pyörittää Midealab-startup, jolla on toimistot Ukrainassa, Virossa ja Helsingissä. Yritys tekee muitakin sovelluksia, ja kaikki niistä on Porkan mukaan ideoitu omaan tarpeeseen. Myös Klipin idea tuli siitä, että Porkka kavereineen oli kyllästynyt parien keräilyyn ja treffipettymyksiin Tinderissä.

”Videot menevät toiselle levelille kuin kuvat. Niiden katselu ja lähettely on jännittävämpää”, Porkka sanoo.

Moni deittisovellus tarjoaa reaaliaikaista videopuhelua, mutta siitä Porkka ei innostu. Lyhyet videot pitävät kiusallisuusasteen pienempänä, hän perustelee.

Klippiä on tarkoitus vielä kehittää Bumblen suuntaan niin, että parin muodostuessa toiselle on pakko lähettää salaviesti 24 tunnin sisällä. Niin pareja ei pääse kertymään turhaan. Myös vastausaikaa ensimmäiseen viestiin aiotaan rajata.

Videoprofiilia ei voi kontrolloida

”Ihminen näyttää varmasti enemmän itseltään, kun mukana on ääni ja liike. Video ei välttämättä luo katteettomia lupauksia, kuten Tinderin on valitettu tekevän”, sanoo valokuvaa tutkinut taiteen tohtori Hanna Weselius.

Tinderistä Helsingin Sanomiin vierailuesseenkin kirjoittanut Weselius pitää videoseuranhakua kiinnostavana. Hän työskentelee Aalto-yliopistossa yliopistonlehtorina.

Weselius odottaa kiinnostuneena, millaista keskustelua deittivideoista herää. Tinderiä väitetään usein epätasa-arvoiseksi, koska jotkut osaavat luoda hienompia kuvia kuin toiset. Reaaliaikaisesti kuvatuissa videonpätkissä editointimahdollisuutta ei ole.

”Video koetaan luultavasti autenttisempana. Se on olevinaan lähempänä tosielämää. Vaikka puuttuu siitäkin silti paljon tosielämän kohtaamisesta”, Weselius pohtii.

Mediatutkija Asko Lehmuskallio Tampereen yliopistosta kyseli ihmisiltä kamerakännyköiden käytöstä vuonna 2008. Silloin moni vastasi, että videot ovat liian intiimejä jaettavaksi.

”Videoita käytetään läheisten ihmisten kanssa kommunikointiin ja työelämässä palavereihin. Niihin sisältyy vahva oletus luottamuksesta”, Lehmuskallio sanoo.

Luottamusoletuksen takia videodeittailu voi saada monet kavahtamaan. Toisaalta samasta syystä video voi luoda luottamuksen ja läheisyyden tunteen nopeammin kuin chattaily.

Lehmuskallio viittaa vastavalmistuneeseen Annukka Jänkälän diplomityöhön, jossa haastateltiin Tinderin käyttäjiä. Kävi ilmi, että käyttäjät haluavat kontrolloida vahvasti sitä, millainen kuva itsestä muodostuu. Samalla he kuitenkin ottivat kaiken mahdollisen selville potentiaalisista treffikumppaneista.

Valokuvia voi kontrolloida, spontaaneja videoviestejä ei.

Jotta pääsee katsomaan toisten silottelemattoman persoonallisia videoita, on ensin annettava periksi omasta kontrollin tarpeestaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Deittisovellukset
 • Deittailu
 • Tinder
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää