Teknologia

Palkinto New Yorkissa, keksijä Piilaaksoon – musiikin teoriaa opettava suomalaissovellus tähtää maailmalle

Konkariopettaja testaa Musiclock-sovellusta videolla. ”Systeemi on hirveän nerokas”, teoriaopettaja Heikki Varis kehuu.

Ensin se oli puinen kapistus. Se herätti innostusta musiikkipiireissä ja toi keksijälleen useita palkintoja. Vuosi sitten keksintö jalostui puhelinsovellukseksi. Viime viikolla sovellus palkittiin New Yorkissa.

Keksintöä kutsutaan Sävelkelloksi, ja sen pohjalta toimiva sovellus on nimeltään Musiclock. Ideana on havainnollistaa musiikinteoriaa uudella tavalla. Kelloa pyörittämällä näkee, mitä säveliä mihinkin asteikkoon kuuluu. Väline kertoo myös sointuasteet ja moodit.

HS kirjoitti nurmijärveläisen abiturientin keksinnöstä jo vuonna 2013, ja nuoresta keksijästä tehtiin myöhemmin myös henkilöhaastattelu.

Sävelkello ei ole muuttunut kolmessa vuodessa, mutta sen digitaalinen ulottuvuus on avannut yllättäviä mahdollisuuksia keksijälleen Perttu Pölöselle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime viikolla New Yorkissa järjestetyissä Interaction Awards -innovaatiokilpailussa Musiclock voitti oman kategoriansa. Kategoriaan kuului luovuuteen kannustavia sovelluksia.

Palkintogaalassa oli Musiclockin toteuttaneen ohjelmistoyritys Taisteen suunnittelujohtaja Ville Kaisla. Hän kertoo, että paikalla oli paljon suomalaisia ja että voiton hetkellä gaalassa vallitsi ”MM95-tyyppinen fiilis”.

”Suomi on saanut hyvän aseman kyseisessä skenessä, ja voittomme ehkä vahvisti asemaa entisestään”, Kaisla sanoo.

Sovelluksen ansiosta Sävelkellon keksijä Pölönen pääsi Kalifornian Piilaaksoon puoleksi vuodeksi: ensin Nasan tutkimuslaitoksen kesäkurssille ja sitten maineikkaaseen Singularity Universityyn. Opinnot Kaliforniassa jättivät Pölöseen pysyvän jäljen.

”Nyt ymmärrän, millaisen muutoksen keskellä elämme ja kuinka suuri rooli teknologialla siinä on”, juuri 22 vuotta täyttänyt Pölönen sanoo.

Pölönen on opiskellut Sibelius-akatemiassa säveltämistä kaksi vuotta, mutta yrittäminen on nyt vienyt kaiken huomion. Hänen mukaansa teknologialla voisi olla musiikin teorian opetuksessa nykyistä suurempi rooli.

”Teknologia tai perinteiset menetelmät eivät kumpikaan pärjää yksin. On kuitenkin asioita, joissa digitaalisuus voi aidosti auttaa”, Pölönen sanoo.

Sävelkelloa on edelleen myynnissä sekä puisena että Musiclock-sovellusmuodossa. Sovelluksessa pystyy improvisoimaan taustanauhan päälle valitsemallaan asteikolla, ja se näyttää soitetut sävelet sekä nuotteina että pianon koskettimina. Musiclock sopii yhtä hyvin klassisen ja popjazz-musiikin opetteluun.

Pyysimme pitkän linjan teoriaopettajaa testaamaan Musiclock-sovellusta. Teoriaopettaja Heikki Varis on opettanut musiikin teoriaa Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Hänkin on kehittänyt välineitä teorian havainnollistamiseen.

Varis kiittelee sovelluksen perusideaa.

”Systeemi on hirveän nerokas. Tällainen leikinomainen väline helpottaa asteikkojen ymmärtämistä, ja sovellusta on helppo käyttää.”

Puisesta Sävelkellosta Varis on kuullut ja lukenut juttuja, mutta siihen verrattuna sovellus on hänen mielestään hyödyllisempi. Nuottien näkeminen soittaessa auttaa ymmärtämään, mistä asteikoissa on kyse.

Varis kuitenkin huomauttaa, että sovellus opettaa musiikin teoriasta vain osan. Esimerkiksi rytmit jäävät käsittelemättä.

Varis kertoo laittaneensa Pölöselle kritiikkiä havaitsemistaan puutteista.


”Tämä ei näytä kaikkia sävellajeja. Lisäksi sovellus soittaa asteikot vain alhaalta ylöspäin, vaikka musiikki ei ole yksisuuntaista.”

Sovelluksen suurin ongelma perinteiseen teoriaopetukseen verrattuna on Variksen mukaan korotusten ja alennusten merkintätapa. Asteikot on merkitty tilapäisin ylennys- tai alennusmerkein.

Varis toivoo sovellukseen lisäykseksi suomenkielistä versiosta ja nuotinluvun opettelussa käytettävää do re mi -merkintätapaa. Instrumenttivaihtoehtoina ovat nyt vain kitara ja piano. Kaikkia musiikinopiskelijoita sovellus ei siis välttämättä hyödytä yhtä paljon.

Varis sai Pölöseltä vastauksen nopeasti.

Sovelluksessa on luovuttu etumerkeistä, koska aloittelijoiden huomattiin ymmärtävän tilapäiset etumerkit paremmin, Pölönen kertoo HS:lle. Yksinkertaisuuden vuoksi sovellus ei myöskään kata koko musiikin teorian kirjoa.

Kaiken kaikkiaan Varis pitää Musiclockia varsin käyttökelpoisena etenkin teorian kotiharjoitteluun. Improvisointi ja soittelu voi motivoida enemmän kuin perinteinen ulkoa opettelu.

”Musiikin teorian ei pitäisi olla inhottava ja kauhea asia. Suomessa siitä tuli pakkopullaa ehkä senkin takia, kun siirryttiin musiikkiopistorakenteeseen vauhdilla. Kaikille tuli kiire suorituttaa oppilailla tutkintoja.”

Perttu Pölönen muistaa itsekin, että moni opistokaveri ei tykännyt teoriasta yhtään. Joidenkin musiikkiopinnot jopa jäivät teoriamotivaatiosta kiinni. Pölönen toivoo, että hänen keksintönsä ja sovelluksensa auttavat.

Sävelkello tähtää seuraavaksi kansainvälisille markkinoille, ja ulkomaille tähtää myös Pölönen.

”Sen verran tulin kalifornialaiseksi, että aion palata sinne jossain vaiheessa. Se on yrittäjälle hyvä ympäristö. Siellä tuntuu tietynlainen dynaamisuus ja draivi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sovellukset
 • Musiikkikasvatus
 • Musiikinopetus
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää