Valikko
Teknologia

”Ensimmäinen reaktio oli, että tuohon en lähde” – kahdeksan helsinkiläissenioria testasi aktiivisuus­rannekkeita ja innostui

Ikääntyneiden vapaaehtoisten testiryhmää motivoivat etenkin varoitukset, että on istunut liikaa. Testaajat suosittelivat rannekkeita jopa tuntemattomille kauppareissuilla.

Käpyrinteen palvelutalossa pöydän ympärillä istuu virkeän näköisiä senioreita. Jokaisen hihasta pilkottaa aktiivisuusranneke. Anelma Huhtala katsoo älypuhelimestaan, että sai nukuttua edellisenä yönä 7 tuntia 21 minuuttia, ja siitä suurin osa oli levollista unta.

”Jos illalla akku on loppu, ranneke täytyy äkkiä ladata, että saa sitten aamulla katsottua miten on tullut nukuttua”, Huhtala kertoo.

Ranneke sai hänet hankkimaan myös älypuhelimen, koska puhelimesta näkee kätevästi rannekkeen mittaamat tiedot.

”Näköjään opin tällaistakin puhelinta käyttämään, vaikka vastustin sitä viimeiseen asti”, Huhtala päivittelee.

Seniorit näpyttelevät rannekkeitaan täysin suvereenisti, mistä pilottikokeilusta vastaava Itä-Helsingin lähimmäistyö Hely ry:n SenioriVerkko-projektin koordinaattori Satu Veltheim on silminnähden tyytyväinen. Rannekkeet ehtivät nimittäin maata kaapin perukoilla vuoden, ennen kuin sopiva testiryhmä löytyi. Projekti pilotteineen kuuluu Veikkauksen rahoittamaan Eloisa ikä -avustusohjelmaan.

”Ensin yritimme saada testaajia ensin toisesta kaupunginosasta, mutta siellä ennakkoluulot tekniikkaa kohtaan voittivat. Sitten muistin vanhan yhteistyökumppanimme Käpyrinteen.”

Käpyrinteen Vantterat-ryhmä koostuu 70–85-vuotiaista vapaaehtoisista, jotka asuvat kotonaan mutta käyvät palvelutalolla esimerkiksi kävelyttämässä muita vanhuksia ja vetämässä teemailtoja. Myös Vantterat suhtautuivat ensin rannekkeisiin pienellä epäilyksellä.


Marja Oravainen myöntää olleensa rannekkeen suhteen varsin skeptinen.

”Ensimmäinen reaktio oli, että tuohon en lähde. En edes tiedä miksi. Ehkä pelkäsin, etten osaa käyttää ranneketta”, Oravainen sanoo.

Lopulta hän kuitenkin suostui ja puhui mukaan muitakin. Näin saatiin kokoon kahdeksan hengen testiryhmä, joka sai rannekkeet käyttöönsä puoleksi vuodeksi.

Kaikkien mielestä vaikeinta käyttöönotossa oli rannekkeen lyhentäminen sopivan mittaiseksi, ei tekninen vempain eikä siihen liittyvä tietokoneohjelma.

”Ei ranneketta vanhoilla vapisevilla sormilla olisi saanut yksin säädettyä”, Anelma Huhtala sanoo.

Perehdytyksessä auttoivat senioriyhdistys Enter ry:n vertaisopastajat, jotka osasivat neuvoa laitteen käytössä rauhallisesti. Opastajat neuvoivat esimerkiksi sopivan askelmäärätavoitteen asettamisessa. Suurin osa testiryhmästä otti tavoitteekseen 10 000 askelta päivässä.

Jos seniori istuu liian pitkään, laite alkaa vilkuttaa valoja. Niin kävi Anneli Eskolalle kerran konsertissa. Silloin hän ei totellut rannekkeen liikkumiskehoitusta.

”Vieruskaverini kysyi, että mikä siinä oikein vilkkuu. Sanoin, että aktiivisuusranneke, ja että hanki pois vaan. En ruvennut siinä sen enempää suhisemaan”, Eskola kertoo.

Rannekkeesta on selvästi ollut hyötyä. Lääkäri totesi Eskolalle taannoin, että tämä kävelee pitkin käytävää ripeämmin kuin ennen. Kun Eskola vilautti rannekettaan, lääkäri sai idean suositella sellaista leikkauksista kuntoutuville.

Muutkin testikäyttäjät ovat herättäneet huomiota rannekkeillaan. Anelma Huhtalan ”tuttavat ostarilla” ihailevat ranneketta. Kerran häneltä kysyttiin kelloa, ja riemu repesi kun kellona olikin aktiivisuusranneke.

”Se pariskunta innostui ihan kummasti, että mikäs se tuollainen kello on. Suosittelin”, Huhtala sanoo.

Tosin mittaustekniikasta löytyy testiryhmän mukaan myös jonkin verran parannettavaa.

”Siitä minä purnaan, että jos kaupasta tullessa kantaa molemmilla käsillä kasseja, ranneke ei laske askeleita”, Anneli Eskola kertoo.

Koska ranneke mittaa askeleet käden heilahduksesta, kauppareissulla pitäisi olla mukana reppu. Painavia kasseja kantavat kädet kun eivät juuri heilu.

Moni Käpyrinteen testiryhmäläinen huomasi, että vesijumpasta aktiivisuus karttuu, mutta uimista ranneke ei välttämättä ymmärrä liikunnaksi. Se tuntuu pöljältä.

UKK-instituutin johtaja ja aktiivisuuden mittaamiseen perehtynyt Tommi Vasankari ymmärtää ongelman. Pöljä mittausvirhe toimii myös toisin päin: jos istuu paikallaan ja heiluttaa vimmatusti käsiään, ranneke luulee heilautuksia askeliksi. Siksi Vasankari suosittelee vyötärölle kiinnitettävää aktiivisuusmittaria.

”Vyötäisiltä mittaaminen on tarkempaa. Ikäihmisellä vyötärömittari voisi arvioida myös kaatumisen riskiä”, Vasankari sanoo.

Oli mittari mikä hyvänsä, parhaimmillaan se parantaa elämänlaatua.

”Unenlaatu järkkyy vanhempana helpommin, joten sen seuraamisesta voi olla hyötyä. Motivoiva ranneke myös auttaa liikkumaan aktiivisesti päivittäin”, Vasankari sanoo.

Käpyrinteen testiryhmäläisiä motivoivat etenkin varoituskolmiot, joita seurantaohjelmaan ilmestyy, jos on istunut liikaa. Kukaan ei halua saada itselleen kolmioita.

Niiden välttelyyn myös jaetaan vinkkejä. Esimerkiksi: Jos juo paljon vettä ja kahvia, tulee rampattua vessassa – ja silloin ei tule istuttua paikoillaan liikaa.

Rannekkeiden kokeilujakso loppuu huhtikuussa, mutta ne on jo päätetty lahjoittaa testaajiensa käyttöön. Siitä testiryhmä on kiitollinen.

He kuitenkin muistuttavat, että liian vakavasti aktiivisuuden mittaamista ei pidä ottaa. Anneli Eskola kertoo katsoneensa Lahden kisojen 50 kilometrin hiihdon yhdeltä istumalta, vaikka ranneke miten vilkkui ja vaati liikkumaan.

”Mietin kyllä myöhemmin, että olisi siinä voinut happihyppelyllä käydä”, Eskola sanoo.

Millainen aktiivisuusranneke seniorin kannattaa hankkia?

– Osta yksinkertainen malli, jossa ei ole turhia toimintoja.

– Unen laadun mittauksesta on hyötyä etenkin ikääntyvälle.

– Vyötärölle kiinnitettävä mittari antaa tarkimmat mittaustulokset.

– Vaikka rannekkeen mittaustulos olisi karkea, tärkeintä on, että se motivoi liikkumaan.

Fakta

Iäkkäille hyvinvointia teknologialla


 Aktiivisuusrannekkeiden kokeilu on yksi pilotti nelivuotisessa SenioriVerkko-projektissa, jossa luodaan hyvinvointia ja osallisuutta tieto- ja viestintätekniikan avulla.

 Projektia koordinoi Vanhustyön keskusliiton Eloisa ikä -ohjelma ja sitä rahoittaa Veikkaus.

 ”Usein puhutaan, että laite ei saa korvata ihmistä. Niin ei olekaan, mutta eihän se ole keltään pois, että joku saa iloa vaikka liikuntaan motivoitumisesta”, projektikoordinaattori Satu Veltheim sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Aktiivisuusranneke
 • Vanhukset
 • Kuntoilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  7. 7

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Nuorehko mieskuljettaja kuoli onnettomuudessa Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää