Teknologia

Avoimet työpaikat piileskelevät nyt monissa eri palveluissa – Asiantuntija kertoo, mistä sovelluksista töitä kannattaa metsästää

Mikään yksittäinen työnhakusovellus ei ole onnistunut tekemään läpimurtoa, sanoo somerekrytoinnin asiantuntija Tom Laine.

Työnhaun ja rekrytoinnin helpottamiseksi on tehty useita eri sovelluksia älylaitteille, mutta mikään niistä ei ole vielä noussut selkeäksi markkinajohtajaksi.

Sosiaalisen median rekrytoinnin asiantuntija Tom Laine kertoo, että työnhakijan tilanne vaikeutuu sitä mukaa kun sovellusten määrä kasvaa.

”Suomessa on niin pienet markkinat, että mikään sovellus ei välttämättä jatkossakaan tee läpimurtoa. Nyt kun palvelut ovat pirstoutuneet, myös työpaikat piileskelevät monissa eri palveluissa”, Laine selittää.

Sovelluksia on vaikea tehdä kaupallisesti kannattaviksi Suomen kokoisilla markkinoilla, minkä takia sovelluksia on niin paljon. Niissä on myös erilaiset toimintalogiikat ja painotukset: osa palveluista toimii enemmän työnantajan ja osa enemmän työnhakijan näkökulmasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tietyn alan osaajista, esimerkiksi koodareista, on niin kova pula, että etenkin vanhat yritykset haluavat luoda itsestään heille hyvän mielikuvan työnantajana. Sovellukset antavat yrityksille työkaluja rakentaa houkuttelevuutta.

Tosin juuri koodareiden ei tarvitse sovelluksia välttämättä käyttää, koska töitä riittää muutenkin. Muiden työnhakijoiden taas kannattaa etsiä töitä mahdollisimman monesta eri sovelluksesta.

Yritykset saattavat saada palveluista aluksi ilmaista näkyvyyttä. ”Mutta kun sovelluksesta pitääkin alkaa maksaa, yritysten mielenkiinto lopahtaa”, Laine sanoo. Siksi vakaata käyttäjäkuntaa on vaikea saada.

Laineen mukaan Suomessa on lähes kaikilla aloilla työnantajan markkinat. Siksi yritys voi haluta laittaa työpaikan tarjolle ensin sovellukseen, jolla on vain vähän käyttäjiä.

Sovelluksia ja muita uusia kanavia käyttävät Laineen mukaan erityisesti opiskelijat ja pidempään työttömänä olleet.

Työnhakija voi todella hyötyä sovellusten aktiivisesta käytöstä: Sovellusviidakossa samoillessaan saattaa löytää paikan, mitä ei olekaan tarjolla muualla. Sovelluksiin ilmestyviin paikkoihin voi myös olla vähemmän hakijoita kuin avoimesti joka paikassa ilmoitettaviin töihin.

Laine suosittelee kokeilemaan ainakin kolmea suomalaista sovellusta, jotka kaikki mainitsevat inspiroijakseen seuranhakusovellus Tinderin.

Tiitus

Sovelluksessa luodaan yksi profiili, jolla voi hakea kaikkia tarjolla olevia työpaikkoja. Palvelussa voi myös chattailla potentiaalisen työnantajan kanssa, ja työnantaja voi itsekin ottaa yhteyttä kiinnostaviin työnhakijoihin.

Pockethunt

Pockethuntissa työnhakija voi selata työnantajia anonyymisti. Yritykset näkevät hakijoista ensin vain alustavat tiedot, ja voivat sitten pyytää katselulupaa profiilille. Työnhakija voi hyväksyä tai hylätä työnantajan pyynnön. HS kirjoitti Pockethuntista viime kesänä.

Treamer

Erityisesti keikkatöiden hakuun tehty Treamer välittää apulaisia sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Yksityishenkilö voi tilata apulaisen esimerkiksi parvekkeen puhdistukseen tai varaston järjestelyyn. Työnhakijalle Treamer sopii varsinkin silloin, jos haussa on keikkatyö vaikkapa opiskeluiden oheen.

+ 1 Jobilla

Sosiaaliseksi rekrytointikanavaksi itseään tituleeraava Jobilla ei ole ensisijaisesti sovellus vaan verkkopalvelu. Ideana on, että työnantajille voi antaa arvosteluita ja suosituksia. Palvelu on tehty erityisesti yritysten tarpeisiin, kun ne haluavat löytää sopivat asiantuntijat: ”Me autamme yritystäsi tavoittamaan passiivisia kandidaatteja sosiaalisten verkostojen avulla.”

Myös perinteisillä työnhakuportaaleilla on omat sovelluksensa. Ne eivät ole Tom Laineen mukaan yhtä kiinnostavia kuin uudet sovellukset. Hänen mielestään niissäkin on silti eroja: suurimmat toimijat kuten Monster ja Oikotie eivät kykene reagoimaan muutoksiin yhtä nopeasti kuin esimerkiksi pienempi portaali Duunitori.

”Uskon, että elintilaa on jokaiselle sovellukselle. Työnhakijalle sovellusten määrä on kuitenkin merkittävä haitta, kun joutuu olemaan vähän joka paikassa.”

Avoimia työpaikkoja yhteen kokoaviakin hankkeita on: TE-toimisto käynnistelee parhaillaan Työmarkkinatoria, joka toimisi digitaalisena rekrytointipalveluna ja yhdistäisi erillisiä palveluita. Pilotissa on mukana seitsemän kasvuyritystä.

Laine kehuu työvoimatoimiston rohkeutta tehdä yhteistyötä uusien palveluntarjoajien kanssa, mutta muistuttaa, että kyseessä on vasta pilotti.

”Kriittisen massan saaminen taustalle on vaikeaa joka tapauksessa”, Laine sanoo.

Yllättävää kyllä, Suomen verkostoituneemmaksi Linkedin-käyttäjäksi tituleerattu Tom Laine ei suosittele Linkedinin omaa työnhakusovellusta. Hänen mukaansa Linkedin itsessään on hyvä palvelu, mutta sen tarjoama sovellus on hieman heikko ja jopa vanhanaikainen.

”En tykkää siitä. Palvelu on niin massiivinen, että Yhdysvalloissa sillä on 14 omaa sovellustaan. Suomessa ei ole edes saatavilla läheskään kaikkia niitä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työnhaku
 • Teknologia
 • Sovellukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Pohjois-Korea: Trump julisti sodan tviitissään – diktatuuri uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  7. 7

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Floppijoukkue HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää