Valikko
Teknologia

Valaistuksella voi vaikuttaa rentoutumiseen tai energisyyteen, sanoo asiantuntija – Älylamppuja saa pian joka kaupasta

HS testasi Philipsin lampun, jonka valon väriä ja värilämpötilaa voi vaihtaa puhelinsovelluksella.

Älylamput kuuluvat niihin tuotteisiin, joita ei ymmärrä tarvitsevansa ennen kuin niihin tutustuu. Älyvalaistuksella tarkoitetaan itse ohjattavaa valaistusta, jonka värilämpötilaa ja sävyjä voi muuttaa puhelinsovelluksella.

Älyvalaisu myös kannattaa, ainakin jos luottaa tutkimustietoon. Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitoksella työskentelevä tutkija Pramod Bhusal on vakuuttunut älyvalaistuksen järkevyydestä.

”Tutkimuksissa on nähty, että valaistus vaikuttaa vireystilaan. Tiedetään myös, että jos työskentelee hyvässä valaistuksessa päivällä niin nukkuu paremmin yöllä”, Bhusal sanoo.

Valojen värilämpötilojen hyötyjä ei ole tutkittu vielä niin paljon, että jokaiseen hetkeen tiedettäisiin optimaalinen valo. Vaikutukset riippuvat altistusajasta ja valon määrästä. Bhusalin mukaan dynaamisen eli säädeltävän valaistuksen trendi on kuitenkin tulossa, ja se on pelkästään hyvä. Sama valo ei sovi kaikkiin vuorokauden aikoihin.

”Kirkas valo piristää ja saa tuotteliaammaksi. Illalla pitäisi käyttää lempeämpää valoa, joka helpottaa nukahtamista.”

Moni tietää jo, että kirkasvalolamput tutkitusti helpottavat kaamosoireilua. Älylamput voi kirkkaimmillaan saada kelvineiltään yhtä kirkkaiksi kuin kirkasvalolamput, mutta ne eivät silti aja samaa asiaa. Lampun voimakkuutta mitataan lukseissa, ja kirkasvalohoidon edellytyksenä on 2 500 luksin teho. Esimerkiksi toimistovalaistuksessa lukseja on yleensä 500–600. Valaistusterminologiaan ja lamppujen teknisiin ominaisuuksiin voi perehtyä Motiva Oy:n ylläpitämällä lampputieto.fi-sivustolla.

Toimistoon Bhusal suosittelee värilämpötilaltaan 4 000 kelvinin valoa ja illan rauhoittumiseen kellertävämpää 2 000–3 000 kelvinin valoa. Perinteisen hehkulampun värilämpötila on noin 2 700 kelviniä. Normaalisti värilämpötilaa ei voi kotona vaihtaa, vaikka katkaisimessa olisi himmennin.

Kirkkailla värivaloilla Bhusal ei usko olevan hyötyä, paitsi tietysti jos haluaa pitää juhlat tai muuttaa normaalit valaisimensa jouluvaloiksi.

Uudet älylamput tekevät valaistuksen säätelystä helppoa. Philipsillä on ollut älyvalaistuspaketteja myynnissä jo vuodesta 2015, ja valikoima laajenee jatkuvasti. Jutun alussa näkyvällä videolla HS testaa Philipsin Hue-sarjan älylamppua, josta voi vaihtaa sekä väriä että valkoisen valon värilämpötilaa.

Ikean älyvalaisinmallisto tuli myyntiin 1. huhtikuuta. Nettikauppaan mallisto ilmestyy yhtiön mukaan kesäkuuhun mennessä.

Ikean ja Philipsin lamput toimivat samalla idealla, mutta Ikean lampuista puuttuvat toistaiseksi värit.

Teknologiaan erikoistunut lehti Stuff vertaili Ikean ja Philipsin lamppuja toisiinsa, ja Philips voitti vertailun juuri väriskaalansa ja yhteensopivuutensa takia. Ikean valoja saa joihinkin Ikean vaate- ja keittiökaappeihin, mutta Amazonin, Googlen tai Applen älykotijärjestelmään niitä ei voi ainakaan vielä liittää, toisin kuin Philipsin vastaavia.

HS testasi Philipsin aloituspakkauksen, johon kuuluu kolme E27-kantaista lamppua ja pieni laite, joka yhdistää lamput langattomaan verkkoon. Philips kutsuu toimintokeskusta sillaksi, mutta kutsuttakoon sitä tässä tuttavallisesti mötikäksi.

Valkoinen mötikkä saa virtansa pistorasiasta, ja sen jälkeen se pitää yhdistää reitittimeen tai modeemiin mukana tulevalla verkkopiuhalla. Kun mötikkä on kytketty, valaisimeen kiinnitettyä älylamppua voi säätää Hue-sovelluksella millä tahansa mobiililaitteella.

Lampun etäsäätö vaatii siis langattoman verkon, johon mobiililaitteen pitää olla yhdistettynä. Sen jälkeen valaisimia voi ryhmitellä vaikkapa huoneen mukaan. Sovelluksesta voi siten säätää valaistusta huoneittain. Asennus oli helppoa.

Testikäytimme vain yöpöydän valaisinta, jonka vanhan lampun tilalle oli helppo vaihtaa uusi Hue-lamppu. Valaisimen katkaisijaan ei lampun vaihtamisen jälkeen saanut enää koskea, vaan virta piti pitää päällä koko ajan, kun säätö oli ulkoistettu sovellukseen. Lamppua oli kätevä säätää, kunhan puhelimen ensin muisti yhdistää kodin langattomaan verkkoon.

Sovellus tarjosi värilämpötilojen ja eri värien säädön lisäksi valmiiksi tehtyjä valaistuksia, kuten punertava ”Savannah sunset” eli savannin auringonlasku. Lisäksi sovellukseen pystyi ohjelmoimaan nukkumaanmenoajan tai muita aikoja, jolloin valaistus automaattisesti muuttuu halutunlaiseksi. Kirkkaimmillaan lampun saa 6 500 kelvinin vahvuiseksi, mikä vastaa Bhusalin mukaan tyypillistä päivänvaloa.

Yksittäinen lamppu osoittautui lähinnä kivaksi leluksi, mutta hyöty olisi suurempi jos älyvalaisisi koko kodin tai parikin huonetta. Oli laitevalinta mikä tahansa, Bhusalin kommenttien perusteella älyvalaisuvillitys ei välttämättä ole pelkkä kikkailijoiden ohimenevä trendi.

Jos haluaa uudistaa koko valaistuksensa kerralla, voi asennuttaa esimerkiksi Houm-yhtiön järjestelmän, johon kuuluu useita valaisinryhmiä ja vapaasti sijoitettavia kytkimiä. Älyvalaistus kuuluu myös osana moneen laajempaan älykotijärjestelmään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Älykoti
 • Valaistus
 • Asuminen
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  7. 7

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  8. 8

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  9. 9

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  10. 10

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää