Valikko
Teknologia

Valaistuksella voi vaikuttaa rentoutumiseen tai energisyyteen, sanoo asiantuntija – Älylamppuja saa pian joka kaupasta

HS testasi Philipsin lampun, jonka valon väriä ja värilämpötilaa voi vaihtaa puhelinsovelluksella.

Älylamput kuuluvat niihin tuotteisiin, joita ei ymmärrä tarvitsevansa ennen kuin niihin tutustuu. Älyvalaistuksella tarkoitetaan itse ohjattavaa valaistusta, jonka värilämpötilaa ja sävyjä voi muuttaa puhelinsovelluksella.

Älyvalaisu myös kannattaa, ainakin jos luottaa tutkimustietoon. Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitoksella työskentelevä tutkija Pramod Bhusal on vakuuttunut älyvalaistuksen järkevyydestä.

”Tutkimuksissa on nähty, että valaistus vaikuttaa vireystilaan. Tiedetään myös, että jos työskentelee hyvässä valaistuksessa päivällä niin nukkuu paremmin yöllä”, Bhusal sanoo.

Valojen värilämpötilojen hyötyjä ei ole tutkittu vielä niin paljon, että jokaiseen hetkeen tiedettäisiin optimaalinen valo. Vaikutukset riippuvat altistusajasta ja valon määrästä. Bhusalin mukaan dynaamisen eli säädeltävän valaistuksen trendi on kuitenkin tulossa, ja se on pelkästään hyvä. Sama valo ei sovi kaikkiin vuorokauden aikoihin.

”Kirkas valo piristää ja saa tuotteliaammaksi. Illalla pitäisi käyttää lempeämpää valoa, joka helpottaa nukahtamista.”

Moni tietää jo, että kirkasvalolamput tutkitusti helpottavat kaamosoireilua. Älylamput voi kirkkaimmillaan saada kelvineiltään yhtä kirkkaiksi kuin kirkasvalolamput, mutta ne eivät silti aja samaa asiaa. Lampun voimakkuutta mitataan lukseissa, ja kirkasvalohoidon edellytyksenä on 2 500 luksin teho. Esimerkiksi toimistovalaistuksessa lukseja on yleensä 500–600. Valaistusterminologiaan ja lamppujen teknisiin ominaisuuksiin voi perehtyä Motiva Oy:n ylläpitämällä lampputieto.fi-sivustolla.

Toimistoon Bhusal suosittelee värilämpötilaltaan 4 000 kelvinin valoa ja illan rauhoittumiseen kellertävämpää 2 000–3 000 kelvinin valoa. Perinteisen hehkulampun värilämpötila on noin 2 700 kelviniä. Normaalisti värilämpötilaa ei voi kotona vaihtaa, vaikka katkaisimessa olisi himmennin.

Kirkkailla värivaloilla Bhusal ei usko olevan hyötyä, paitsi tietysti jos haluaa pitää juhlat tai muuttaa normaalit valaisimensa jouluvaloiksi.

Uudet älylamput tekevät valaistuksen säätelystä helppoa. Philipsillä on ollut älyvalaistuspaketteja myynnissä jo vuodesta 2015, ja valikoima laajenee jatkuvasti. Jutun alussa näkyvällä videolla HS testaa Philipsin Hue-sarjan älylamppua, josta voi vaihtaa sekä väriä että valkoisen valon värilämpötilaa.

Ikean älyvalaisinmallisto tuli myyntiin 1. huhtikuuta. Nettikauppaan mallisto ilmestyy yhtiön mukaan kesäkuuhun mennessä.

Ikean ja Philipsin lamput toimivat samalla idealla, mutta Ikean lampuista puuttuvat toistaiseksi värit.

Teknologiaan erikoistunut lehti Stuff vertaili Ikean ja Philipsin lamppuja toisiinsa, ja Philips voitti vertailun juuri väriskaalansa ja yhteensopivuutensa takia. Ikean valoja saa joihinkin Ikean vaate- ja keittiökaappeihin, mutta Amazonin, Googlen tai Applen älykotijärjestelmään niitä ei voi ainakaan vielä liittää, toisin kuin Philipsin vastaavia.

HS testasi Philipsin aloituspakkauksen, johon kuuluu kolme E27-kantaista lamppua ja pieni laite, joka yhdistää lamput langattomaan verkkoon. Philips kutsuu toimintokeskusta sillaksi, mutta kutsuttakoon sitä tässä tuttavallisesti mötikäksi.

Valkoinen mötikkä saa virtansa pistorasiasta, ja sen jälkeen se pitää yhdistää reitittimeen tai modeemiin mukana tulevalla verkkopiuhalla. Kun mötikkä on kytketty, valaisimeen kiinnitettyä älylamppua voi säätää Hue-sovelluksella millä tahansa mobiililaitteella.

Lampun etäsäätö vaatii siis langattoman verkon, johon mobiililaitteen pitää olla yhdistettynä. Sen jälkeen valaisimia voi ryhmitellä vaikkapa huoneen mukaan. Sovelluksesta voi siten säätää valaistusta huoneittain. Asennus oli helppoa.

Testikäytimme vain yöpöydän valaisinta, jonka vanhan lampun tilalle oli helppo vaihtaa uusi Hue-lamppu. Valaisimen katkaisijaan ei lampun vaihtamisen jälkeen saanut enää koskea, vaan virta piti pitää päällä koko ajan, kun säätö oli ulkoistettu sovellukseen. Lamppua oli kätevä säätää, kunhan puhelimen ensin muisti yhdistää kodin langattomaan verkkoon.

Sovellus tarjosi värilämpötilojen ja eri värien säädön lisäksi valmiiksi tehtyjä valaistuksia, kuten punertava ”Savannah sunset” eli savannin auringonlasku. Lisäksi sovellukseen pystyi ohjelmoimaan nukkumaanmenoajan tai muita aikoja, jolloin valaistus automaattisesti muuttuu halutunlaiseksi. Kirkkaimmillaan lampun saa 6 500 kelvinin vahvuiseksi, mikä vastaa Bhusalin mukaan tyypillistä päivänvaloa.

Yksittäinen lamppu osoittautui lähinnä kivaksi leluksi, mutta hyöty olisi suurempi jos älyvalaisisi koko kodin tai parikin huonetta. Oli laitevalinta mikä tahansa, Bhusalin kommenttien perusteella älyvalaisuvillitys ei välttämättä ole pelkkä kikkailijoiden ohimenevä trendi.

Jos haluaa uudistaa koko valaistuksensa kerralla, voi asennuttaa esimerkiksi Houm-yhtiön järjestelmän, johon kuuluu useita valaisinryhmiä ja vapaasti sijoitettavia kytkimiä. Älyvalaistus kuuluu myös osana moneen laajempaan älykotijärjestelmään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Älykoti
 • Valaistus
 • Asuminen
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  5. 5

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  6. 6

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  7. 7

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää