Teknologia

Tulevaisuuden treeni on yhä useammin virtuaaliohjattua – Etätuntien suosio kasvaa kuntokeskuksissa räjähdysmäisesti

Virtuaalitunnilla voi helposti kokeilla uutta lajia. Niillä kehtaa myös vähän lintsata pahimmissa liikkeissä.

Pian ei enää tarvitse miettiä, meneekö salilla sopiva ohjattu tunti juuri silloin, kun itse pääsee paikalle. Ratkaisu ongelmaan ovat virtuaaliset tunnit, joissa ohjaajaa seurataan valkokankaalta kuntokeskuksessa tai näytöltä omassa olohuoneessa.

Virtuaalitunteja on ollut jo monta vuotta, mutta nyt niiden määrän kasvu on kiihtynyt, ja se vaikuttaa jopa uusien kuntokeskusten tilankäyttöön.

Aiemmin virtuaalitunnitkin nimittäin lukivat salien viikko-ohjelmassa tiettyyn aikaan. Nykyään niitä voi yhä useammassa paikassa mennä tekemään milloin vain, yksin tai pienellä porukalla, tarkoitukseen varatussa tilassa.

Easyfit- ja Ladyline-salikonseptit omistavan LLI:n toimitusjohtaja Jyrki Hannula uskoo, että virtuaalitunnit ovat tulevaisuutta parhaimmillaan, koska kiireisen ihmisen aikataulut eivät jousta kuntokeskuksen viikko-ohjelman mukaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suosio näkyy numeroissa: virtuaalitunneilla oli pelkästään Easyfit-saleilla parhaimmillaan yli 15 000 katselukertaa kuussa. Luku ei sisällä kotikäyttöä, vaan ainoastaan kuntokeskuksissa käynnistetyt tunnit. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Easyfit järjestää noin 2 600 ohjaajan pitämää tuntia kuussa.

Myös Ladylinella virtuaalituntien suosio kasvaa Hannulan sanojen mukaan räjähdysmäisesti.

Kehityssuunta näkyy jo siinä, miten kuntokeskuksia rakennetaan. Uusissa keskuksissa on vain yksi iso sali ja 2–3 pienempää studiota, joissa voi käynnistää haluamansa virtuaalitunnin haluamaansa aikaan.

Easyfitillä tunti valitaan salin ovella olevalta kosketusnäytöltä. Valintaa helpottavat lyhyet kuvaukset ja esikatseluvideot kustakin tunnista. Kun valitsee tietyn tunnin, valot himmenevät, valkokangas laskeutuu ja projektori alkaa heijastaa ohjausta.

Periaatteisiin kuuluu, että kuka tahansa voi osallistua tunnille, vaikka joku olisi aloittanut sen yksin. Tunnit ovat Easyfitillä yleensä korkeintaan puolen tunnin mittaisia.

Seuraava askel yhtiöllä on, että tunteja aletaan tarjota nykyistä enemmän myös kotikäyttöön. On toki erikseen olemassa virtuaalisia kuntokeskuksia, jotka tarjoavat tunteja vain netin välityksellä.

Tulevaisuuteen kuuluvat myös perinteisistä ohjatuista tunneista poikkeavat harjoitukset. Hannula mainitsee mahdolliseksi esimerkiksi ”opi tekemään 100 punnerrusta” -treenin.

Elixia lähestyy virtuaalitreenausta eri näkökulmasta. Elixian asiakas saa jäsenyystyypistä riippuen joko jäsenyyteensä kuuluvana tai lisäpalveluna online-treenauksen, jossa ohjattujen tuntien tahtiin voi treenata kotona tai missä vain – idea on sama kuin Jane Fondan jumppavideoissa aikanaan.

Elixian Suomen maajohtaja Anne Ketola kertoo, että ideana on päästää asiakkaat treenaamaan vaikka he eivät salille pääsisikään. Online-treeniä ei kuitenkaan voi ainakaan vielä hankkia Elixialta ilman perusjäsenyyttä.

”Päätämme palautteen perusteella, tehdäänkö etäharjoittelusta oma tuotteensa. Tällä hetkellä pääpainomme on vielä liikuntakeskuksissa ja siinä, että ohjaajat ovat paikan päällä”, Ketola sanoo.

Liikuntakeskusketju Fressi tarjoaa online-treenausta jäsenyyteensä kuuluvana palveluna, mutta myös erikseen ostettavana tuotteena.

Läsnäolevan ohjaajan puuttuminen voi aiheuttaa lieveilmiötä.

Ilman elävää tsemppaajaa saattaa tehdä esimerkiksi liikkeet löysemmin. Jyrki Hannula ei ole siitä huolissaan.

”Kyllähän ihminen aina vähän huijaa itseään. Toivoisin, että treenaaminen menisi muutenkin vähän armollisempaan suuntaan. Että jos vedät jonkun virtuaalitunnin ja vähän sluibailet, niin so what. Ainakin yrität.”

Ihmiset jättävät virtuaalitunteja myös kesken. Esimerkiksi spinning-tunneilla jätetään Hannulan mukaan monesti loppuvenyttely tekemättä.

”Itsekin jätän sen aina väliin, koska se on tylsä”, hän myöntää.

Anne Ketolan mukaan noin vuosi sitten, kun online-kokeilu Elixialla aloitettiin, treenit tehtiin pääsääntöisesti melkein loppuun asti. Tuoreempia tietoja hänellä ei ole.

Toinen ohjaajattomien jumppien hankaluus liittyy turvallisuuteen. Jos tunnilla sattuu jotain, kukaan ei välttämättä ole näkemässä. Osassa kuntokeskuksista henkilökuntaa ei ole paikalla koko aikaa, mutta virtuaalitunteja voi mennä tekemään silti. Jyrki Hannula tunnistaa haasteen.

”Jos olet siellä aamuviideltä ja onnistut venyttämään selkäsi juntturaan, niin sille ei sitten voi mitään”, Hannula sanoo.

Tunneilla ei käydä pelkästään yksin. Hannula tietää naisporukan, joka käy tietyssä Easyfit-keskuksessa aikaisin aamulla virtuaalitunnilla keskenään. Toinen yleinen käyttötarkoitus on harjoitella jotain ryhmäliikuntatuntia varten virtuaaliohjauksessa ennen kuin menee kymmenien treenaajien joukkoon paikalla olevan ohjaajan tunnille.

”Ryhmäliikunnassa jotkut tuntevat kovaa sosiaalista painetta, jos luulevat olevansa ainoita osaamattomia”, Hannula selittää.

Anne Ketola tunnistaa saman. Ihmiset kokeilevat ennakkoon esimerkiksi tanssi- tai joogatunteja.

”Online-harjoittelu antaa varmuutta, ja sen jälkeen voi mennä turvallisin mielin livetunnille”, Ketola sanoo.

Virtuaalitunnit eivät kuitenkaan kokonaan korvaa läsnäolevan ohjaajan tunteja. Anne Ketola uskoo, että Elixialla online-harjoittelu pysyy toistaiseksi vain lisäpalveluna. Hannulan mielestä virtuaaliset ja paikan päällä ohjatut harjoitukset tukevat toisiaan. Nykyisistä yhtiön kuntokeskuksista vain yksi Helsingissä sijaitseva Easyfit-sali on sellainen, jossa on pelkkiä virtuaalitunteja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntoilu
 • Liikuntasalit
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  10. 10

   Nettisivusto houkuttelee yliopistoissa opiskelevia nuoria naisia suhteisiin varakkaiden miesten kanssa – Suomessakin toimiva Sugardaddy-palvelu joutui viranomaisten hampaisiin Belgiassa ja Norjassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  7. 7

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää