Valikko
Teknologia

Nukkumaanmenokello voisi parantaa monien yöunen laatua – Viime yönä käytiin leikkimielinen nukkumisen SM-kilpailu

Kilpailun voitti Anssi Paatero, jonka unesta 91 prosenttia oli palauttavaa laatua.

Unen SM-kilpailu kuulostaa ristiriitaiselta. Kilpailu sisältää aina stressielementin, ja stressi on unen pahin vihollinen. Viime yönä Helsingissä kuitenkin nukuttiin leikkimielinen unikisa, jonka voitti helsinkiläinen Anssi Paatero.

Paatero on itsekin yllättynyt suorituksestaan. Hän uskoo voiton tulleen tiukan harjoittelun tuloksena.

”Irtisanouduin 1,5 vuotta sitten, joten viime aikoina on ollut mahdollisuus saada riittävästi unta.”

Hän valmistautui suoritukseen kävelemällä raittiissa ilmassa sekä käymällä kuntosalilla ja saunassa. Muuten hän kuvailee luonnettaan elohiirimäiseksi.

”Illan rauhoittumisessa on ollut hyötyä puhelimen ajastuksesta, joka muistuttaa milloin on aika mennä nukkumaan.”

Kilpailun takana on hyvinvointivalmennuksia tekevä Lifted, jonka toimistolla HS vieraili pari vuotta sitten. Yhtiön yritysvalmennusvastaava Jukka Joutsiniemi kertoo, että unikilpailun idea on nostaa hyvän unen tärkeys kaikkien tietoisuuteen.

”Moni katsoo illalla vaikka televisiota tai älypuhelinta ja käyttää oman aikansa niin, eikä priorisoi rauhoittumista”, Joutsiniemi sanoo.

Rauhoittuminen olisi hänen mukaansa kaikista tärkeintä. Jos varsinaisia unihäiriöitä ei lasketa, unen laatua pystyy parantamaan yksinkertaisilla keinoilla. Joutsiniemi puhuu koulutuksissaan iltarutiinien merkityksestä ja Paateronkin mainitsemasta nukkumaanmenokellosta, joka toimii kuten herätyskello mutta käänteisesti: nukkumaanmenolle tulee aikaraja.

”Kaikki tietävät, että lapsille pitää kehittää tietyt iltarutiinit. Aikuisilla ne unohdetaan täysin, vaikka ne olisivat tärkeitä meillekin.”

Unen SM-kilpailut käydään Radisson Blu -hotellissa Ruoholahdessa. Kisan valmistelut ja lähtölaukaus näytetään suorana tapahtuman Facebook-sivulla. Kolme kilpailijaa on arvottu yleisökisoista ja kuusi muuta ovat julkisuuden henkilöitä tai toimittajia. Kilpailijat saavat nukkua kello 23–07, mutta ajan lisäksi suoritukseen vaikuttaa unen laatu.

Nukkumisen vaiheita tarkkaillaan Firstbeat-mittareilla, jotka asetetaan kilpailijoiden rintaan. EKG-elektrodeilla mitataan sykettä ja sykevälivaihtelua, eli sydämenlyöntien välisiä aikoja.

Firstbeatilla työskentelevä hyvinvointiasiantuntija Niina Karstunen analysoi tulokset perjantaiaamuna. Hän on koulutukseltaan liikuntafysiologi, ja analysoi samanlaisia mittauksia työkseen.

”Sykevälivaihtelu kertoo, miten laadukasta unta osallistujat nukkuvat. Raportista näkee, onko hermosto palautunut unen aikana”, Karstunen selittää.

Kilpailun voittajan unesta 91 prosenttia oli palauttavaa unta.

Firstbeat tekee samanlaisia mittauksia yrityksille ja yksityishenkilöille tilauksesta. Karstunen käy tekemässä mittauksia ja analysoimassa niiden tuloksia yritysten työntekijöille. Normaalissa mittauksessa elektrodit ovat kiinni rinnassa yhteensä kolme vuorokautta putkeen.

Karstusen mukaan unen tärkeys aletaan jo ymmärtää.

”Ennen on katsottu pelkästään yöunien pituutta, nyt ymmärretään että laatukin merkitsee. Urheilupuolella kehityksen huomaa siitä, että palautuminen on iso trendi.”

Unen tuore Suomen mestari Anssi Paatero uskoo, että hänen unensa jatkuvat yhtä hyvinä jatkossakin. Nukahtamisavuksi hän vinkkaa rutiinien lisäksi lukemista, etenkin pääsykoekirjoja.

”Sängyssä lukeminen toimii minulle. Ei tarvitse kovin kauan odottaa, että uni tulee.”

Nyt saavutetun tittelin ansiosta hänellä on jatkossa aina pätevä syy poistua illanvietoista.

”Voin aina sanoa, että täytyy mennä kotiin treenaamaan”, Paatero sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  10. 10

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää