Valikko
Teknologia

Virtuaalitodellisuus voi auttaa niin pelkoihin kuin aivojen kuntoutukseen – Näin VR-teknologiaa käytetään jo terveydenhuollossa

Harvalla on VR-laseja kotona, mutta terveydenhuollossa teknologiaa on käytetty jo pitkään. Seuraavaksi kiinnostavat virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet kivunlievityksessä.

Virtuaalitodellisuus ei ole vielä löytänyt tietään kovinkaan monen suomalaisen olohuoneeseen. Terveydenhuollossa sitä kuitenkin käytetään jatkuvasti. Keräsimme muutamia esimerkkejä:

Altistumishoito terapiatyössä

Korkean paikan kammoa, esiintymisjännitystä tai hämähäkkipelkoa hoidetaan perinteisesti altistamalla potilas pelottaville tilanteille. Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen säästää rahaa ja aikaa, kun altistuskohteita ei tarvitse etsiä vastaanottohuoneen ulkopuolelta.

Turussa työskentelevä terapeutti Antti Apostol käyttää VR-laseja (Virtual Reality) pelkojen hoidossa vielä pienimuotoisesti, mutta tulokset ovat rohkaisevia. Virtuaalitodellisuudessa kohdattu pelon aiheuttaja synnyttää samanlaisia reaktioita kuin tosielämässä.

”Virtuaalitodellisuudessa asiakkaat ovat kokeneet jopa keskivaikeita ahdistusoireita. Se kertoo, että altistuksesta on jotain hyötyä.”

Apostol ohjelmoi sovellukset esiintymisjännityksen ja korkean paikan kammon hoitoon itse. Hämähäkkikammoon hän on tilannut sovelluksen peliyhtiöltä.

”Sovellukset antavat enemmän ulottuvuuksia kuin pelkkä kolmiulotteinen video. Videossa ei pysty olemaan vuorovaikutuksessa pelon kohteen kanssa”, Apostol perustelee.

Kesän jälkeen Apostol käynnistää tutkimusprojektin, jossa VR-altistuksen hyödyistä etsitään näyttöä.

Yle uutisoi viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kokeilusta, jossa kolmen nuoren sosiaalisten tilanteiden pelkoa hoidetaan kolmiulotteisten videoiden avulla. Kokeilu on osa Virtuaalisairaala 2.0 -hanketta, jossa luodaan uusia digitaalisia terveyspalveluita.

Viime marraskuussa valmistui Elias Roihuvuon pro gradu -tutkielma virtuaalitodellisuuden käytöstä altistushoidoissa. Sen mukaan virtuaalinen altistushoito saattaa toimia normaalin altistushoidon veroisesti etenkin lentopelon ja korkean paikan kammon hoidossa, mutta tulokset näyttivät lupaavilta myös muiden pelkojen hoidossa.

Neurologinen kuntoutus

Aivoverenkiertohäiriön jälkeiseen kuntoutukseen käytetään virtuaalitodellisuutta ainakin Espoon uudessa sairaalassa, kuntoutuskeskus Tutoriksessa ja hoitoketju Coronariassa. Kesäkuun alussa teknologia tulee myös Hyksin neuropsykologien käyttöön. Satakunnan sairaanhoitopiirissä VR:ää alkavat käyttää toimintaterapeutit ja fysioterapeutit.

Teknologian takana on Peili Vision, jonka hallituksen puheenjohtaja Joonas Pöllä selittää toimintaperiaatteen:

”Harjoitukset ovat samoja, joita terapeutit tekisivät muutenkin, mutta toiminta on siirretty virtuaalitodellisuuteen”, Pöllä sanoo.

Joskus aivoverenkiertohäiriön jälkeen potilas ei esimerkiksi osaa nimetä tuttujakaan asioita. Virtuaalitodellisuudessa hänet voidaan laittaa vaikka keittiöön, jossa hänen pitää tunnistaa näkemiään esineitä. Tai häntä voidaan pyytää etsimään tiettyjä kohteita näkökentästään mahdollisimman nopeasti.

”Ammattilaisten mukaan potilaiden harjoittelumotivaatio on noussut hurjasti”, Pöllä kertoo.

Seuraavaksi hänen yrityksensä aikoo laajentaa virtuaalimaailman käyttöä myös autistien kuntoutukseen. Pöllän mukaan virtuaaliympäristössä voidaan testata, onko vaikka vessassa asiointi opittu, vai unohtuuko taito, jos vessa onkin eri näköinen. Tulevaisuudessa myös potilaan koti voidaan 3d-mallintaa ja katsoa ennen kotiuttamista virtuaalilasien avulla, tunnistaako potilas kotiaan.

Sairaaloiden suunnittelu

Suomalaiset sairaalat ovat suunnitelleet toimintaympäristönsä virtuaalitodellisuudessa jo vuosia, sanoo Collaprime-yrityksen toimitusjohtaja Tony Lindqvist. Lindqvistin yritys vie tilasuunnittelun VR-teknologiaa myös ulkomaille.

”Suomessa on maailman parasta virtuaalitodellisuuden hyödyntämisosaamista. Se ei ehkä ole yleisesti tiedossa, koska toiminta on niin hajautunutta”, Lindqvist sanoo.

Hän on ollut tekemässä teknologiaa yliopistollisten sairaaloiden suunnitteluun jo kahdeksan vuotta. Varsinaiseen tilasuunnitteluun osallistuvat aina sairaalan henkilökunta tai potilaat. Odotushuoneisiin pyydetään kehitysehdotuksia omaisilta. Näin tiloista saadaan käyttäjien kannalta toimivampia.

Seinäjoen Y-sairaala on ensimmäinen täysin virtuaalitodellisuudessa valmistunut projekti.

Tulossa vielä: Kivunlievitys, halvautuneen kuntoutus

Mediuutiset kertoi viime viikolla, että Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskus ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kipuklinikka ovat kiinnostuneita virtuaalitodellisuuden käytöstä kivunlievityksessä.

Kiinnostus perustuu tutkimuksiin, joissa kivun on todettu helpottavan virtuaalitodellisuudessa seikkailun aikana. Vaikutus perustuu siihen, että potilas ei näe toimenpidettä ja keskittyy virtuaalimaailmaan.

Aalto-yliopiston tutkija Tuukka Takalan mukaan kivunhallinnan lisäksi lupaavia tutkimuksia on halvauspotilaiden kuntouttamisessa. Virtuaalilaseilla potilaan liikkuvuutta voidaan liioitella, mikä tehostaa harjoitteita.

Takala kirjoitti tulevaan Duodecim-lehteen pääkirjoituksen VR:n käytöstä terveydenhuollossa. Sitä käytetään vasta vähän, ja syitä on useita.

”Kuluttajakäyttöisiä kohtuuhintaisia VR-laseja on ollut saatavilla vain vähän aikaa, terveydenhuoltoon soveltuvia ohjelmistoja on vielä vähän, ja teknologiasta ei vielä ole kokemusta”, Takala sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että virtuaalitodellisuuden käyttö olemassa olevien hoitomuotojen täydentäjänä lisääntyy hitaasti niin maailmalla kuin Suomessakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Virtuaalitodellisuus
 • Terveydenhuolto
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  9. 9

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  10. 10

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää