Valikko
Teknologia

Virtuaalitodellisuus voi auttaa niin pelkoihin kuin aivojen kuntoutukseen – Näin VR-teknologiaa käytetään jo terveydenhuollossa

Harvalla on VR-laseja kotona, mutta terveydenhuollossa teknologiaa on käytetty jo pitkään. Seuraavaksi kiinnostavat virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet kivunlievityksessä.

Virtuaalitodellisuus ei ole vielä löytänyt tietään kovinkaan monen suomalaisen olohuoneeseen. Terveydenhuollossa sitä kuitenkin käytetään jatkuvasti. Keräsimme muutamia esimerkkejä:

Altistumishoito terapiatyössä

Korkean paikan kammoa, esiintymisjännitystä tai hämähäkkipelkoa hoidetaan perinteisesti altistamalla potilas pelottaville tilanteille. Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen säästää rahaa ja aikaa, kun altistuskohteita ei tarvitse etsiä vastaanottohuoneen ulkopuolelta.

Turussa työskentelevä terapeutti Antti Apostol käyttää VR-laseja (Virtual Reality) pelkojen hoidossa vielä pienimuotoisesti, mutta tulokset ovat rohkaisevia. Virtuaalitodellisuudessa kohdattu pelon aiheuttaja synnyttää samanlaisia reaktioita kuin tosielämässä.

”Virtuaalitodellisuudessa asiakkaat ovat kokeneet jopa keskivaikeita ahdistusoireita. Se kertoo, että altistuksesta on jotain hyötyä.”

Apostol ohjelmoi sovellukset esiintymisjännityksen ja korkean paikan kammon hoitoon itse. Hämähäkkikammoon hän on tilannut sovelluksen peliyhtiöltä.

”Sovellukset antavat enemmän ulottuvuuksia kuin pelkkä kolmiulotteinen video. Videossa ei pysty olemaan vuorovaikutuksessa pelon kohteen kanssa”, Apostol perustelee.

Kesän jälkeen Apostol käynnistää tutkimusprojektin, jossa VR-altistuksen hyödyistä etsitään näyttöä.

Yle uutisoi viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kokeilusta, jossa kolmen nuoren sosiaalisten tilanteiden pelkoa hoidetaan kolmiulotteisten videoiden avulla. Kokeilu on osa Virtuaalisairaala 2.0 -hanketta, jossa luodaan uusia digitaalisia terveyspalveluita.

Viime marraskuussa valmistui Elias Roihuvuon pro gradu -tutkielma virtuaalitodellisuuden käytöstä altistushoidoissa. Sen mukaan virtuaalinen altistushoito saattaa toimia normaalin altistushoidon veroisesti etenkin lentopelon ja korkean paikan kammon hoidossa, mutta tulokset näyttivät lupaavilta myös muiden pelkojen hoidossa.

Neurologinen kuntoutus

Aivoverenkiertohäiriön jälkeiseen kuntoutukseen käytetään virtuaalitodellisuutta ainakin Espoon uudessa sairaalassa, kuntoutuskeskus Tutoriksessa ja hoitoketju Coronariassa. Kesäkuun alussa teknologia tulee myös Hyksin neuropsykologien käyttöön. Satakunnan sairaanhoitopiirissä VR:ää alkavat käyttää toimintaterapeutit ja fysioterapeutit.

Teknologian takana on Peili Vision, jonka hallituksen puheenjohtaja Joonas Pöllä selittää toimintaperiaatteen:

”Harjoitukset ovat samoja, joita terapeutit tekisivät muutenkin, mutta toiminta on siirretty virtuaalitodellisuuteen”, Pöllä sanoo.

Joskus aivoverenkiertohäiriön jälkeen potilas ei esimerkiksi osaa nimetä tuttujakaan asioita. Virtuaalitodellisuudessa hänet voidaan laittaa vaikka keittiöön, jossa hänen pitää tunnistaa näkemiään esineitä. Tai häntä voidaan pyytää etsimään tiettyjä kohteita näkökentästään mahdollisimman nopeasti.

”Ammattilaisten mukaan potilaiden harjoittelumotivaatio on noussut hurjasti”, Pöllä kertoo.

Seuraavaksi hänen yrityksensä aikoo laajentaa virtuaalimaailman käyttöä myös autistien kuntoutukseen. Pöllän mukaan virtuaaliympäristössä voidaan testata, onko vaikka vessassa asiointi opittu, vai unohtuuko taito, jos vessa onkin eri näköinen. Tulevaisuudessa myös potilaan koti voidaan 3d-mallintaa ja katsoa ennen kotiuttamista virtuaalilasien avulla, tunnistaako potilas kotiaan.

Sairaaloiden suunnittelu

Suomalaiset sairaalat ovat suunnitelleet toimintaympäristönsä virtuaalitodellisuudessa jo vuosia, sanoo Collaprime-yrityksen toimitusjohtaja Tony Lindqvist. Lindqvistin yritys vie tilasuunnittelun VR-teknologiaa myös ulkomaille.

”Suomessa on maailman parasta virtuaalitodellisuuden hyödyntämisosaamista. Se ei ehkä ole yleisesti tiedossa, koska toiminta on niin hajautunutta”, Lindqvist sanoo.

Hän on ollut tekemässä teknologiaa yliopistollisten sairaaloiden suunnitteluun jo kahdeksan vuotta. Varsinaiseen tilasuunnitteluun osallistuvat aina sairaalan henkilökunta tai potilaat. Odotushuoneisiin pyydetään kehitysehdotuksia omaisilta. Näin tiloista saadaan käyttäjien kannalta toimivampia.

Seinäjoen Y-sairaala on ensimmäinen täysin virtuaalitodellisuudessa valmistunut projekti.

Tulossa vielä: Kivunlievitys, halvautuneen kuntoutus

Mediuutiset kertoi viime viikolla, että Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskus ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kipuklinikka ovat kiinnostuneita virtuaalitodellisuuden käytöstä kivunlievityksessä.

Kiinnostus perustuu tutkimuksiin, joissa kivun on todettu helpottavan virtuaalitodellisuudessa seikkailun aikana. Vaikutus perustuu siihen, että potilas ei näe toimenpidettä ja keskittyy virtuaalimaailmaan.

Aalto-yliopiston tutkija Tuukka Takalan mukaan kivunhallinnan lisäksi lupaavia tutkimuksia on halvauspotilaiden kuntouttamisessa. Virtuaalilaseilla potilaan liikkuvuutta voidaan liioitella, mikä tehostaa harjoitteita.

Takala kirjoitti tulevaan Duodecim-lehteen pääkirjoituksen VR:n käytöstä terveydenhuollossa. Sitä käytetään vasta vähän, ja syitä on useita.

”Kuluttajakäyttöisiä kohtuuhintaisia VR-laseja on ollut saatavilla vain vähän aikaa, terveydenhuoltoon soveltuvia ohjelmistoja on vielä vähän, ja teknologiasta ei vielä ole kokemusta”, Takala sanoo.

Hän kuitenkin uskoo, että virtuaalitodellisuuden käyttö olemassa olevien hoitomuotojen täydentäjänä lisääntyy hitaasti niin maailmalla kuin Suomessakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Virtuaalitodellisuus
 • Terveydenhuolto
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää