Teknologia

Kehoskanneri helpottaisi nettishoppailua ja salitreenin seurantaa – Opiskelijoiden keksintökurssi ratkaisee monta ongelmaa

Aalto-yliopiston tuotekehityskurssilla eri alojen opiskelijat keksivät yhdessä yritysten pyynnöstä tuotteita. HS esittelee tämänvuotisista tuotteista kolme.

1. Kehoskanneri helpottaisi vaatteiden ostamista

Nettishoppailu olisi paljon helpompaa, jos kauppa ehdottaisi vain hyvin istuvia vaatteita. Tämän ongelman ratkaisee 3d-kehoskanneri, jonka koekappaleen Aalto-yliopiston opiskelijoiden tiimi rakensi tänä keväänä. Kun on skannannut omat mittansa, ne voisi kertoa kaupalle millintarkasti. Tehtävän antoi Nomo Technologies -niminen yritys, joka halusi opiskelijoilta käytännön sovellutuksen 3d-skannaukseen.

Laajenevan sukkulan mallinen laite värivaloineen näyttää futuristiselta. Seecode-nimisessä skannerissa on kehikko, jonka sisään skannattava henkilö astuu. Skannaus käynnistetään kehikon sisältä löytyvää tablettia näpäyttämällä. Laitteen alusta pyörittää henkilöä hitaasti ympäri, jolloin sensorit saavat skannattua vartalon kolmiulotteisena. Tiimin projektipäällikkö Paula Saratlieva sanoo, että skannerista tehtiin tarkoituksella jännittävän näköinen.

”Tätä voitaisiin käyttää esimerkiksi ostoskeskuksissa, joissa se houkuttelisi ihmisiä kokeilemaan ja samalla totuttaisi 3d-skannaukseen”, Saratlieva kertoo.

Kolmiulotteiseen skannaukseen on toki jo olemassa laitteita ja mobiilisovelluksia, mutta kuluttajakäyttöön ne eivät vielä ole levinneet. Saratlievan mielestä ihmisille on hyvä korostaa skannauksen turvallisuutta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Varsinkin vanhemmat ihmiset saattavat luulla, että skanneri liittyy jotenkin röntgenkuvaukseen tai magneettikuvaukseen. Tulevaisuutta ajatellen heille kannattaa kertoa kolmiulotteisen skannauksen turvallisuudesta ja hyödyistä”, Saratlieva sanoo.

Shoppailun lisäksi skanneria voisi käyttää kuntosaleilla edistymisen seuraamiseen tai ryhdin kartoittamiseen, Saratlieva ideoi. Skannerin avulla pystyisi myös luomaan täysin itsensä näköisen hahmon virtuaaliseen pelimaailmaan.

Jos Nomo Technologies päättää jatkaa yhteistyötä opiskelijoiden kanssa ja tuote laitetaan myyntiin, skanneriin saattaa tulevaisuudessa törmätä suomalaisissa kauppakeskuksissa, kuntosaleilla tai pelihalleissa.

2. Lisälaite puhelimen käyttöön autossa

Yleensä Aalto-yliopiston Product Development Project -kurssin tiimit saavat tehtävänannon yrityksiltä, mutta Visa Parviainen halusi tehdä projektin ilman yhteistyöyritystä. Hänen tuoteideansa lähti omasta turhautumisesta.

”Minulla ei ole varaa pitää kovin hienoa autoa. Haluaisin kuitenkin navigoida puhelimella ja kuunnella autossa musiikkia räpläämättä puhelinta”, Parviainen selittää.

Monissa autoissa on jo viihdejärjestelmät, joita pystyy ohjaamaan keskikonsolista. Autoihin saa ostettua myös esimerkiksi FM-lähettimiä, joiden avulla musiikki siirtyy puhelimesta autoradioon. Sveitsiläinen Wayray myy laitetta, joka heijastaa navigointiohjeita ja Facebook-statuksia tuulilasiin.

Parviaisen tiimin kehittämä Deftify-laite yhdistää olemassa olevat etäohjausjärjestelmät: Tuulilasiin kiinnitettyä puhelinta voi kauko-ohjata keskikonsoliin asennettavalla pyöreällä rullalla ja muutamalla näppäimellä.

Keksintöön kuuluu pieni kauko-ohjain, joka ottaa sähkön tupakansytyttimestä tai suoraan auton liitännästä. Laitteen taustalla on ohjelmisto, joka lukee puhelimen näytön sisällön ja etsii sieltä ohjattavat elementit.

”Kun teimme ohjelmistoa, tajusimme miksei kukaan ole tehnyt tällaista aiemmin. Se on hiton hankalaa”, Parviainen kertoo.

Koekappale tuotteesta toimii vain Android-käyttöjärjestelmällä.

Yhteistyökumppanin puuttuminen tarkoitti, että myös rahoitus piti hankkia itse. Yritykset tarjoavat tiimeilleen 10 000 euron budjetin. Parviaisen tiimille rahoittajaksi löytyi Suomen konepajainsinöörien liitto.

Tarkoituksena on saada tuote markkinoille aluksi joukkorahoituksen avulla. Hinnaksi Parviainen arvioi hiukan yli 100 euroa. Tuotteesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua Deftifyn sähköpostilistalle, jolle ilmoitetaan kun laitteen voi tilata.

3. Kukkien kasvatus hauskemmaksi

Fiskars toivoi Aalto-yliopiston opiskelijoilta tuotetta, joka innostaisi lapsia kukkien kasvattamiseen. Matias Heikkilän ja Joonas Mussalon tiimi kehitti ratkaisuksi Plantbuddyn: pienen keltaisen toukan, jossa on kosteusmittari ja yhteys mobiilisovellukseen. Sovellus näyttää pilven kautta mullan kosteusasteen.

Mikäli vettä on liian vähän, sovelluksessa näkyy rutistuva kasvihahmo, ja mikäli sitä on tarpeeksi, hahmo on iloinen. Sovelluksen söpö animaatiohahmo toimii kuin virtuaalilemmikki tamagotchi, paitsi että hahmoa hoidetaan kastelemalla oikeaa kasvia. Hahmo kasvaa samaa tahtia kuin oikea kukka. Kun kasvanutta hahmoa silittää mobiililaitteen ruudulla, se hymyilee valloittavasti.

Plantbuddy on suunnattu ensisijaisesti 8–10-vuotiaille. Kukan kasvatukseen tarvitaan kärsivällisyyttä, mutta animaatiohahmo antaisi palautetta nopeasti ja lapselle sopivalla tavalla.

”Ideana ei ole tehokasvattaa kasvia, vaan innostaa lapsia kasvien pariin”, Heikkilä sanoo.

Tuotetta kokeilleet lapset ja vanhemmat ovat innostuneet, mutta jatkokehittely riippuu Fiskarsista. Tuotteen saaminen kauppoihin vaatii vielä lisää testausta, ja tiimi haluaisi lisätä myös ominaisuuksia. Valmis sovellus kysyisi kasvin voinnista lisäkysymyksiä ja kehittäisi animaatiohahmoa sen mukaan. Harkinnassa on myös sosiaalinen media, jossa kasvi voisi ystävystyä muiden käyttäjien kasvien kanssa.

Alla olevalta lyhyeltä videolta näet, miltä opiskelijoiden keksinnöt näyttävät. Juttu jatkuu videon jälkeen.


 

Tuotekehityskurssi täyttää pyöreitä vuosia

Näiden kolmen esimerkin lisäksi tuotekehityskurssilla tehtiin tänä vuonna 13 muutakin tuotetta. Niistä kuluttajaläheisimpiä ovat Tulikiven kanssa yhteistyössä tehty design-takka Hehku kerrostaloasuntoihin, ja uudenlainen työtuoli, joka muuttuu nappia painamallaa satulatuoliksi. Kaikkiin projekteihin voi tutustua kurssin sivuilla.

Tuotekehityskurssi nykymuodossaan täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Tuotekehitystä on tehty Aalto-yliopistossa ennen sitäkin, mutta 20 vuotta sitten kurssin kantavaksi ideaksi tuli eri tieteen alojen välinen yhteistyö. Paljon on myös muuttunut.

Kurssia johtava professori Kalevi Ekman kertoo, että suurin vaikuttaja on ollut kansainvälistyminen. Nykyään kurssi pidetään englanniksi ja yhteistyöyrityksiä tulee muualtakin kuin Suomesta.

Poikkitieteellisyys on laajentunut entisestään: muotoilijoiden ja insinöörien lisäksi mukaan ovat tulleet kauppatieteiden opiskelijat. Kurssille tulee yksittäisiä opiskelijoita myös Helsingin yliopistolta ja ammattikorkeakouluista.

Mitä sitten tapahtuu kursseilla kehitetyille tuotteille? Ekmanin mukaan kurssilla tehdyistä 253 prototyypistä noin 30 on päätynyt markkinoille joko sellaisenaan tai vähäisillä viilauksilla. Sellaisia ovat esimerkiksi puhelimen langattoman latauksen mahdollistava Powerkiss ja terveysteknologiayritys Netmedin seurantatyökalu pitkäaikaissairaille. Veripalvelulle kurssilla on tehty useampikin laite.

”Projekteista vain noin kymmenkunta on ollut hutilaukauksia. Kaikki muut ovat vaikuttaneet yritysten tuotekehitykseen tavalla tai toisella”, Ekman sanoo.

Aalto-yliopisto aikoo selvittää tuotekehityskurssin vaikutuksia perusteellisella tutkimuksella. Nyt 20 vuoden jälkeen aika alkaa olla kypsä myös siksi, että vastaavanlaisia kursseja käynnistellään ympäri maailmaa. Erityisesti asia kiinnostaa poikkitieteellisiä Design Factoreita, joita maailman yliopistoilla on yhteensä jo 14.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Innovaatiot
 • Aalto-yliopisto
 • Suomi-design
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  5. 5

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  6. 6

   Yhdysvallat näytti voimaa Pohjois-Korealle: Lensi pommikoneilla ja hävittäjillä rannikon tuntumassa

  7. 7

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  10. 10

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää