Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dna:n rakenne näkyy nyt silmäyksellä

Tiede
 
American Chemical Society
Italialaistutkija Enzo di Fabrizion ryhmän elektronimikroskooppikuva dna:sta.
Italialaistutkija Enzo di Fabrizion ryhmän elektronimikroskooppikuva dna:sta. Kuva: American Chemical Society

Ensimmäistä kertaa on perimän eli dna-molekyylin rakenne kuvattu elektronimikroskoopilla, ja kuva paljastaa dna:n tosiaan koostuvan kierteisistä juosteista. Saavutuksesta kertoivat ensin Nanoletters ja New Scientist.

Dna:n kuulu kaksoiskierre varmistettiin vuonna 1962 röngtenkristallografialla, joka on ollut käytössä sata vuotta.

Menetelmässä ammutaan röntgensäteitä kristallisoituun dna-molekyyliin, jolloin sironneet valohiukkaset piirtävät molekyylin kuvan filmille. Esimerkiksi proteiinit saa kiteytymään vahvassa suolaliuoksessa. Sirontakuvan tulkitseminen vaatii kuitenkin monimutkaista matematiikkaa.

Italialaisen tutkijan Enzo di Fabrizion ryhmän kuvat sen sijaan kertovat yhdellä silmäyksellä, miltä dna näyttää. Kuvan ovat piirtäneet elektronit eivätkä röntgensäteiden fotonit. Di Fabrizio on tutkijana Genovan yliopistosssa.

Tutkijat saivat dna-juosteet pingotetuksi olemattoman pienten piitappien varaan kuvaamista varten. Juosteet olivat liuoksessa, josta haihdutettiin neste pois. Dna-kierteet jäivät piitappien varaan.

Kuvien avulla tutkijoiden pitäisi voida nähdä, miten yksittäiset dna-rihman molekyylit ovat vuorovaikutuksessa muiden molekyylien kanssa.

Menetelmällä on rajoituksensa. Se näkee vielä vain monesta dna-juosteesta punoutuneita perimänaruja. Tavoitteena on kuvata jopa yksittäisiä purkautuneita dna-juosteita.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!