Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka keksi Suomi-nimen maallemme?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Vesa Koivunen
Kuva: Vesa Koivunen

Juho Kirjalainen, 4

Suomi on alun perin tarkoittanut pienempää aluetta kuin nykyisin. Alue, jota nykyisin kutsutaan Varsinais-Suomeksi ja jonka keskeisin kaupunki on Turku, kantoi aiemmin nimeä Suomi.

Nimi on hyvin vanha, ja sen synnystä on erilaisia käsityksiä. Todennäköisimmin Suomi-nimen taustalla on vanha ihmistä merkinnyt sana, jolla tuhansia vuosia sitten täällä asuneet ihmiset kutsuivat itseään.

Aluksi suomi-sanaa käytettiin rannikolla asuvasta ihmisestä ja laajemmin näiden ihmisten ryhmästä. Ajan myötä Suomi vakiintui tämän väestön asuinaluetta tarkoittavaksi paikannimeksi, myöhemmin maakunnan nimeksi ja sen jälkeen koko maan nimeksi.

Monien muidenkin maiden nimet ovat aluksi tarkoittaneet jotakin pienempää aluetta. Vasta myöhemmin ne ovat laajentuneet tarkoittamaan kokonaisia maita. Tällaisia ovat esimerkiksi Ruotsi ja Viro sekä niiden omakieliset nimet Sverige ja Eesti.

Terhi Ainiala
nimistöntutkija
Helsingin yliopisto

Miksi voikukista tulee maitoa?

Siiri Forsström, 9

Voikukan varresta, lehdistä ja juuresta erittyy valkoista maidolta näyttävää nestettä, kun kukan lehti tai varsi katkaistaan. Se ei kuitenkaan ole maitoa, vaan maitiaisnestettä.

Maitiaisnesteen tehtävänä on kuljettaa voikukan tarvitsemia ravinteita eri puolille kukkaa. Voikukan maitiaisneste koostuu suurimmaksi osaksi vedestä. Joukossa on lateksia eli luonnonkumia, mikä aiheuttaa nesteen valkoisen värin. Tuo lateksi on hyvin samanlaista kuin kumipuusta saatava lateksi, josta valmistetaan kumia esimerkiksi autojen renkaisiin ja muihin kumisiin esineisiin.

Jaakko Kangasjärvi, kasvibiologian professori, Helsingin yliopisto

Miksi kissat kehräävät?

Selma Brusi, 8

Kissat kehräävät hyvin erilaisissa tilanteissa ja monesta syystä.

Kissat oppivat kehräämään jo pentuna imiessään maitoa. Ne kehräävät kun ovat tekemissä muiden kissojen tai ihmisten kanssa. Kehräämiseen liittyy siis viesti ympäristölle.

Kissat kehräävät ollessaan rentoja, mutta myös silloin, kun ne eivät voi hyvin. Todennäköisesti kehrääminen rentouttaa kissaa. Lisäksi se on viesti siitä, että kissa haluaa seuraa.

Tuulia Appleby, eläinlääkäri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!