Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten lokit ovat tulleet tänne?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
kimmo taskinen hs
Lokit lentävät sinne missä on ruokaa ja turvallinen pesän paikka.
Lokit lentävät sinne missä on ruokaa ja turvallinen pesän paikka. Kuva: kimmo taskinen hs

Kysyjä Nella Ylivarvi, 4

Lokit ovat hyviä lentäjiä ja sopeutuneet liikkumaan pitkiä matkoja. Ne pyrkivät pesimään alueilla, joilla on runsaasti ruokaa tarjolla. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi meren saaristo ja kaatopaikkojen tai turkistarhojen läheisyys.

Ruokailupaikkojen sijainti voi vaihtua, ja siksi lokit etsivät koko ajan uusia kohteita. Hyvä ruokatilanne voi houkutella lokit pesimään uuteen paikkaan.

Voikin sanoa, että lokit ovat tulleet Suomeen ruoan perässä. Lisäksi pesäpaikan tulee olla turvallinen, niin että pedot eivät pääse syömään lokkien munia tai poikasia.

Tällaisia paikkoja löytyy esimerkiksi järvien ja meren saarilta.

Aleksi Lehikoinen
akatemiatutkija
Luonnontieteellinen keskusmuseo

 

Minkä takia hammasbakteereja on olemassa?

Kysyjä Veeti Hakulinen, 4

Suussa on bakteereja, koska suun olosuhteet ovat monille niistä erinomaiset. Bakteerit saavat säännöllisesti ravintoa ja lämpötila on niille sopiva, joten niiden on hyvä elää suussa.

Suussa viihtyviä bakteereja on tunnistettu yli 700 erilaista. Yhtä aikaa suussa voi olla noin sadasta kahteensataan bakteerilajia.

Tietyt bakteerit aiheuttavat hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Suurin osa bakteereista on kuitenkin hampaille hyödyllisiä tai vaarattomia. Hyödylliset bakteerit kilpailevat ravinnosta ja kiinnittymiskohdista haitallisten kanssa. Jotkut hyödyllisistä bakteereista tuottavat myös antimikrobiaineita, jotka häiritsevät haitallisia bakteereja.

Satu Alaluusua
lasten hammashoidon ja hammassairauksien ehkäisyn professori emeritus
Helsingin yliopisto

Miten timantit syntyvät?

Pinja Heikkinen, 7

Timantit ovat hiiltä. Maan pinnalla puhdas hiili esiintyy grafiittina, joka on meille tuttua esimerkiksi lyijykynän mustasta ytimestä. Timantit syntyvät, kun grafiittia tai muuta hiilipitoista materiaalia joutuu maapallon sisäosien suureen paineeseen ja korkeaan lämpötilaan.

Esimerkiksi Itä-Suomen alla on timanttien synnylle sopiva alue noin 150 kilometrin syvyydessä.

Kovassa paineessa hiili puristuu tiheäksi, kovaksi ja läpinäkyväksi timantiksi. Ylemmäs, kohti maan pintaa timantit nousevat maanalaisten tulivuorenpurkausten mukana. Timanttikaivoksissa timantit louhitaan tällaisten purkauskanavien sisältä.

Timantteja osataan myös valmistaa laboratoriossa, joissa synnytetään samanlainen paine ja lämpötila kuin maan alla. Laboratoriossa tehtyjä timantteja kutsutaan synteettisiksi timanteiksi.

Juha Karhu
professori, geotieteiden ja
maantieteen laitos
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!