Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historioitsija Teemu Keskisarja otti selvää kirvesmurhaajasta: Toivo Koljonen oli viimeinen siviilirikoksesta kuolemaan tuomittu Suomessa

Usein rankkoja aiheita tutkiva Keskisarja löysi vankikarkurin tarinan sattumalta: "Minua askarrutti, mitä murhamiehen päässä liikkui, jos liikkui."

Tiede
 
Veli-Pekka Leppänen
Sirpa Räihä / HS
"Tämän tekovälineen hypistely ei vie minua yhtään sisemmälle Toivo Koljosen ajatuksiin", sanoo Suomen luetuimpiin historioitsijoihin kuuluva Teemu Keskisarja murhakirves kädessään keskusrikospoliisin Rikosmuseossa.
"Tämän tekovälineen hypistely ei vie minua yhtään sisemmälle Toivo Koljosen ajatuksiin", sanoo Suomen luetuimpiin historioitsijoihin kuuluva Teemu Keskisarja murhakirves kädessään keskusrikospoliisin Rikosmuseossa. Kuva: Sirpa Räihä / HS

"Työttömyys, viina, kirves ja perhe", kailotti Eppu Normaali 1980-luvulla. Jo 1970-luvulla Mikko Niskanen sitoi Kahdeksan surmanluotia -elokuvassaan henkirikokset tiukasti epätoivoiseen köyhyyteen ja työttömyyteen – ja laahuksena seuraavaan juopotteluun.

Nyt historiantutkija Teemu Keskisarja on julkaissut teoksen Kirves – Toivo Harald Koljosen rikos ja rangaistus. Se kertoo vankikarkuri Toivo Koljosesta, joka maaliskuussa 1943 tappoi Huittisten syrjäkylällä kuusi ihmistä kirveellä – ilman mitään ilmeistä syytä. Ryöstämättä, raiskaamatta, uhrejaan tuntematta. Tappoi vain, ehkä päähänpistosta. Uhreista kaksi oli alaikäisiä lapsia.

Toivo Koljosen etsintäkuulutus julkaistiin monissa sanomalehdissä muutama päivä joukkomurhan jälkeen 1943. Kirjan kuvitusta.
Toivo Koljosen etsintäkuulutus julkaistiin monissa sanomalehdissä muutama päivä joukkomurhan jälkeen 1943. Kirjan kuvitusta.

Keskisarjan, 44, parinkymmenen kirjan tuotannossa monet aiheet suorastaan kilpailevat rankkuudellaan. On seksuaalirikoksia, veljessodan brutaaleja päiviä, viime sotien tappotantereita.

Kirves-tarina ei siinä suhteessa ole mitenkään poikkeuksellinen valinta.

Historiaa on sanottu ihmisen onnettomuutta tutkivaksi tieteeksi, ja Keskisarja edustaa määritelmän mukaista ammattimiestä hyvin. Mutta mistä Koljonen ponnisti hänen työlistalleen?

"Noin vuosikymmen sitten osuin muissa arkistotöissä Koljoseen aivan sivuviitteenä. Siitä saakka juttu on asustanut pienenä painajaisena jossakin aivolohkossa", Keskisarja sanoo.

Taannoin hän oli sitten päättänyt ottaa aiheesta kiinni ja tutkia sen.

"En löytänyt eikä minua kiinnostanutkaan tämän rikollisen yhteiskunnallinen kaari, enkä osaa järjettömällä tekosarjalla nähdä sosiaalista merkitystä tai heijastusta", tutkija miettii.

"Minua askarrutti, mitä murhamiehen päässä liikkui, jos liikkui."

Keskisarja luki paljon ja kauhoi arkistoja. Hän myös kuljeskeli tapahtumapaikoilla Huittisissa, ja pyydettyään etukäteen huittislaisten apua asiassa hän sai monenlaista vinkkiä ja tukea työhön.

Kolme nopeaa

Ajatuksia suomalaisista

1. "Suomalainen äärioikeistolaisuus oli kansallissosialismin serkku, mutta kommunismi oli kansallissosialismin sisar ja sukurutsainen puoliso."

2. "Suomalaisten hyvinvointi ja kulttuurikin perustuvat metsiemme vihreään kultaan."

3. "Mikään muu kansa ei ole vainonnut homoja yhtä vähän kuin suomalaiset."

Murhatun perheen talo syrjäisellä paikalla on yhä entisessä asussaan ja nykyään asumaton.

"Työ oli helvetin vaikeaa, kun lähteet koostuvat aivan pikku paloista, sieltä sun täältä."

Toivo Koljonen, lähes kirjoitustaidoton mies, ei jättänyt kirjallista tai juuri muutakaan jäämistöä. Eivätkä hänen kaksi jälkeläistään vastanneet Keskisarjan yhteydenottoihin. Sekin kasvatti tiedonkeruun työläyttä ja sattumanvaraisuutta, oikeudenkäyntien pöytäkirjat olivat ainut yhtenäinen lähdesarja.

Millainen kuva Koljosesta piirtyi?

"Psykopaatti hän oli, sen voi varmuudella sanoa. Mutta pimeää ja selvittämätöntä jää rutosti."

Koljosella oli sitkeääkin juopottelutaipumusta, mutta kirveeseen hän tarttui selvissä päin. Hän oli profiloitunut lähinnä harmittomana pikkurikollisena ja sosiaalisesti vilkkaana miehenä, joka hallitsi supliikin ja saavutti joltistakin menestystä naismaailmassa.

"Koljonen ei ollut läpeensä surkea tyyppi", Keskisarja puntaroi. "Ilmeni tiettyä lahjakkuutta, ja hän oli nuorukaisena saanut opiskella koristemaalaustakin, peräti yhtenä Akseli Gallen-Kallelan kisälleistä."

Kameleonttimaisista selviytymistaidoista kertonee, että verityöt tehtyään Koljonen liikuskeli anastamallaan naistenpyörällä avoimesti ympäri Etelä-Suomea, vaikka oli jo kuvan kera etsintäkuulutettu mies. Vasta yli viikon päästä hänet napattiin aivan muun asian yhteydessä kiinni Valkeakoskelta.

Koljosen tuomio oli ankara ja vääjäämätön. Kuolemantuomio pysyi kaikissa oikeusasteissa eikä – huittislaisen! – presidentti Risto Rytin ollut vaikea hylätä armonanomusta. Liioin mielentilatutkimusta ei katsottu tarpeelliseksi.

Samalla kertaa kahden desantin kanssa Koljonen teloitettiin Turun lähellä Maarian ampumaradalla lokakuun 21. päivänä 1943.

Hänen äitinsä yritti turhaan saada poikansa ruumista siirretyksi hautaan Helsinkiin. Koljosen hauta lapioitiin umpeen tuntemattomassa paikassa. Hän on viimeinen siviilirikoksesta kuolemaan tuomittu Suomessa.

Historiantutkijalle jäi Koljosesta avoimia kysymysmerkkejä. Teemu Keskisarja, jos yhtäkkiä tapaisitkin Toivo Koljosen, mitä sanoisit hänelle?

"Kysyisin häneltä: Miksi?"

Toivo Koljonen vähän päälle 20-vuotiaana. Lapsuuskuvia ei tiettävästi ole säilynyt, tämä ensimmäinen otettiin irtolaispassituksen yhteydessä. Kirjan kuvitusta.
Toivo Koljonen vähän päälle 20-vuotiaana. Lapsuuskuvia ei tiettävästi ole säilynyt, tämä ensimmäinen otettiin irtolaispassituksen yhteydessä. Kirjan kuvitusta.

Toivo Koljonen tappoi Huittisissa vuonna 1943 kuusi henkilöä, melkein koko Hakasen perheen. Hakasten ja Anna Mäkisen hautajaisista tuli valtaisa kansankokous. Kirjan kuvitusta.
Toivo Koljonen tappoi Huittisissa vuonna 1943 kuusi henkilöä, melkein koko Hakasen perheen. Hakasten ja Anna Mäkisen hautajaisista tuli valtaisa kansankokous. Kirjan kuvitusta.

Joukkomurhan tapahtumapaikka oli Harjun tila. Talo syrjäisellä paikalla on yhä entisessä asussaan ja nykyään asumaton. Kirjan kuvitusta.
Joukkomurhan tapahtumapaikka oli Harjun tila. Talo syrjäisellä paikalla on yhä entisessä asussaan ja nykyään asumaton. Kirjan kuvitusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!