Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valosaaste uhkaa jo terveyttä

Ihminen on luonut ympärilleen loputtoman valon. Valosaaste muokkaa luonnon ekosysteemejä ja uhkaa jo ihmisen terveyttä.

Tiede
 
Nasa
Kuva Euroopan valoista on koostettu sadoista satelliittikuvista, jotka on ottanut Yhdysvaltain puolustushallinto. Kolme yöaikaan toimivaa erikoissatelliittia tallentaa kuvia kaupunkien valoista, teollisuusalueista, kaasupurkauksista ja lyhytkestoisista tapahtumista kuten tulipaloista.
Kuva Euroopan valoista on koostettu sadoista satelliittikuvista, jotka on ottanut Yhdysvaltain puolustushallinto. Kolme yöaikaan toimivaa erikoissatelliittia tallentaa kuvia kaupunkien valoista, teollisuusalueista, kaasupurkauksista ja lyhytkestoisista tapahtumista kuten tulipaloista. Kuva: Nasa

Valot pimenivät Los Angelesissa vuonna 1994, kun valtava maanjäristys katkaisi sähköt alueelta. Paikalliset observatoriot saivat useita puheluita ihmisiltä, jotka ihmettelivät taivaalle yhtäkkiä ilmestyneitä outoja valoja.

Ihmiset eivät tajunneet, että taivaalla loistivat tähdet ja Linnunrata. Näky oli täysin vieras suurkaupungin valomeressä koko ikänsä asuneille.

Noin 70 prosenttia suomalaisista ei näe puhdasta tähtitaivasta Linnunradasta puhumattakaan. Eivät näe tutkijatkaan: Helsingin Tähtitorninmäen observatoriosta näkee kaupungin valojen takia enää vain pari prosenttia tähdistä. Turussa observatorio siirrettiin kaupungin ulkopuolelle Tuorlaan jo 1950-luvulla. Siellä näkyy sentään vielä 15 prosenttia tähdistä.

Valosaaste vie ihmisiltä tähtitaivaan, mutta monelta eläimeltä koko elinympäristön. Evoluutio ei ole sopeuttanut luontoa loputtomaan valoon. Pienikin muutos valon määrässä sekoittaa yöeläinten tarkat aistit, ja esimerkiksi yöhyönteisten elinpiirin supistuminen heijastuu kokonaisiin ekosysteemeihin.

Pimeys on luonnonvara siinä missä puhdas vesi ja ilma, mutta sen katoamiseen ei ole juuri kiinnitetty huomiota. Vasta viime vuosina tutkijat ovat alkaneet ymmärtää valosaasteen vaikutuksia.

Mitä valosaaste on?

Valosaastetta on kaikki epäluonnollinen valo, joka karkaa muualle kuin valaistavaan kohteeseen.

Tähtitieteellinen määritelmä täyttyy, kun taivaan taustakirkkaus on 10 prosenttia luonnollista korkeampi.

Valo ei karkaa kokonaan avaruuteen, vaan sirottuu eri suuntiin ilmakehän molekyyleistä ja pölystä. Siksi esimerkiksi kaupunkien ylle syntyy öisin kirkas valokupu.

Pilvet lisäävät hehkua, sillä ne heijastavat valoa. Helsingin valot voivat kirkastaa taivasta vielä sadan kilometrin päässä kaupungista.

Kaupunki hohtaa yleensä punaoranssina, sillä suuri osa yövalaistuksesta tuottaa valon pitkiä aallonpituuksia. Esimerkiksi tievalaistus on usein kellertävää.

Valosaastetta syntyy eniten lampuista, jotka päästävät valoa vaakatason yläpuolelle, kuten suuri osa katulampuista ja tievaloista. Ongelman ratkaisemiseksi ei tarvitse pimentää teitä ja katuja, vaan ainoastaan suojata valot niin, ettei fotoneja siroa taivaalle.

Huonosti suunnattu valo on hukattua energiaa. Yhdysvaltalainen ympäristöjärjestö International Dark Sky Association on laskenut, että Yhdysvalloissa katoaa taivaalle valosaasteen muodossa vuosittain 30 miljoonaa barrelia öljyä ja miljardeja dollareita.

Eläimiltä katoaa pimeyden suoja

Esi-isillemme tuli toi turvaa ja piti saalistajat loitolla. Harva meistä nykyäänkään liikkuu mielellään pimeillä sivukujilla.

Yöeläimille pimeyden verho on kuitenkin elintärkeä.

Öisellä hiekkarannalla kuoriutuneet merikilpikonnan poikaset hakeutuvat kohti merta. Ne liikkuvat kohti meren kimallusta, poispäin rannan tummista alueista, kuten kasvillisuudesta. Keinovalo sotkee niiden suuntavaiston: poikaset lyllertävätkin kohti katuvaloja ja joutu,ävat saalistajien syömiksi. Pelkkä läheisen kaupungin yöhehkukin voi hämätä kilpikonnia.

Kiiltomatojen katoamisesta on raportoitu ympäri maailmaa. Yhtenä syynä tutkijat pitävät valosaastetta: kiiltomadot viestivät valolla pariutumisaikeistaan, eivätkä ne havaitse toistensa signaaleja, jos ylimääräistä valoa on liikaa.

Toisaalta valo myös houkuttaa hyönteisiä. Ne kerääntyvät lamppujen ympärille, jossa ne ovat helppoa riistaa saalistajille. Hyönteiskuolemat taas vaikuttavat koko ekosysteemiin ravintoketjun kautta.

Jotkin lajit hyötyvät lisääntyneestä valosta: esimerkiksi pohjanlepakot napsivat innolla saalista valaistuilla alueilla.

Sen sijaan eräät toiset lepakkolajit eivät uskaltaudu saalistamaan vähäisessäkään valossa. Lepakkokannat ovatkin notkahtaneet esimerkiksi Britanniassa useiden kaupunkien liepeillä.

Lepakkojen ja hyönteisten katoaminen puolestaan haittaa sellaisia kasvilajeja, joiden lisääntyminen riippuu yöpölytyksestä.

Muuttolintuja valosaaste ohjaa pois reitiltään, ja ne jäävät poukkoilemaan valomereen. Esimerkiksi New Yorkissa kuolee vuosittain arviolta 90 000 lintua, kun ne törmäävät rakennuksiin.

Kaksi vuotta sitten niin ikään New Yorkissa tuhansia lintuja jäi loukkuun WTC:n raunioille sytytettyihin valopilareihin. Valossa pyöriminen kuluttaa muuttolintujen kallisarvoisia energiavarantoja.

Ihmiset kärsivät päivärytmin häiriintymisestä

Ihmisiä jatkuva valaistus voi altistaa jopa syövälle.

Syyksi epäillään aivojen käpyrauhasen erittämän "pimeähormonin" eli melatoniinin tuotannon häiriintymistä. Melatoniinia erittyy pimeässä, normaalisti aamuyöllä. Sitä ei erity, jos silmä aistii tiettyjä päivänvalon aallonpituuksia. Esimerkiksi tietokoneen ruudun hohde voi yöllä häiritä melatoniinin eritystä.

Eläinkokeissa on havaittu, että melatoniinin puute vauhdittaa syövän kasvua.

Kaksi vuotta sitten israelilaisen Haifan yliopiston tutkijat altistivat syöpäsoluilla tartutettuja hiiriä erilaisille päivärytmeille. Syöpä eteni hitaimmin niissä hiirissä, jotka saivat vuorokaudessa vain kahdeksan tuntia valoa.

Osaa hiiristä sen sijaan valaistiin 16 tuntia, eikä niille annettu ylimääräistä melatoniinia. Näillä hiirillä syöpäkasvaimet olivat jopa seitsemänkertaisia vähiten valoa saaneisiin hiiriin verrattuna.

Ihmisillä syövän ja yövalaistuksen yhteys näkyy tilastoissa. Yötyötä tekevät naiset näyttävät sairastuvan muita useammin rintasyöpään. Miehillä puolestaan eturauhassyövän riski lisääntyy, kun päivärytmi häiriintyy.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen syöpäjärjestö onkin määritellyt yövuorotyön mahdolliseksi karsinogeeniksi eli syövän aiheuttajaksi.

Jatkuva valonsaanti on hiirikokeissa yhdistetty myös liikalihavuuteen.

Päälähteet: Vanhempi tutkija Jari Lyytimäki, Suomen ympäristökeskus; professori Harry Lehto, Turun yliopiston Tuorlan observatorio; Kevin J. Gaston et al. (2012): Reducing the Ecological Consequences of Night-Time Light Pollution, Journal of Applied Ecology; Travis Longcore & Catherine Rich (2004): Ecological Light Pollution, Front Ecol Environ.

Colourbox
New Yorkin Manhattanin valomeri häiritsee muuttolintujen suuntavaistoa.
New Yorkin Manhattanin valomeri häiritsee muuttolintujen suuntavaistoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!