Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka suureksi maapallon väkimäärä kasvaa?

Tiede
 
Juha Merimaa

Nykyisten ennusteiden mukaan maapallon väkimäärä tulee nousemaan hieman yli 10 miljardin ennen kuin se alkaa hitaasti pienentyä.

Maailman väestönkasvu oli nopeimmillaan 1960- ja 1970-luvulla, jolloin väestön määrä lisääntyi vuosittain yli 2 prosentilla. Sittemmin väestönkasvu on hidastunut selvästi, ja 1980-luvulla kasvuprosentti oli noin 1,7. Tämän vuosituhannen alussa kasvu on ollut enää noin 1,2 prosenttia vuodessa.

Seitsemän miljardin ihmisen määrä ylitettiin loppusyksyllä 2011. Kymmenennen miljardin oletetaan tulevan täyteen noin vuonna 2083.

Pian tämän jälkeen väkiluvun kasvu pysähtyy. Väkimäärä alkaa pienentyä 2100-luvun puolella. Pieneneminen ei kuitenkaan ole voimakasta, vaan väkiluku tulee vakiintumaan noin 9–10 miljardiin.

Myös ennusteet väestönkasvusta ovat alentuneet.

1980-luvulla ennustettiin maapallon väestön kolminkertaistuvan noin 5 miljardin tasosta 15 miljardiin vuoteen 2100 mennessä. Tällaista väkimäärää ei kuitenkaan tulla koskaan näkemään, sillä väestönkasvu on hidastunut odotettua nopeammin.

Tähän on syynä ennen kaikkea hedelmällisyyden nopea pieneneminen etenkin väkirikkailla alueilla kuten Kiinassa ja osassa Intiaa.

Vaikka väestönkasvu hidastuu, se tulee kuitenkin jatkumaan monessa kehitysmaassa pitkään, koska väestön ikärakenne on niin nuori. Jos synnytysikäisiä on paljon, syntyy määrällisesti paljon lapsia, vaikka naista kohti ei syntyisikään monta lasta.

Netta Mäki
Yliopistonlehtori
Sosiaalitieteiden laitos
Helsingin yliopisto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!