Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiista D-vitamiinista jakaa asiantuntijat kahteen leiriin

Suomen virallinen suositus D-vitamiinin määrästä on arvostelijoiden mielestä vaarallisen pieni. Evoluutio saattaa antaa vastauksen siihen, paljonko D:tä todella tarvitaan.

Tiede
 

Paljonko ihminen tarvitsee D-vitamiinia päivässä? Suomen virallisen suosituksen mukaan aikuisten päiväannos on 7,5 mikrogrammaa.

Artikkeliin liittyvät

Soittokierros vajaalle kymmenelle satunnaisesti valitulle suomalaisprofessorille kuitenkin osoittaa, etteivät kaikki asiantuntijat noudata suositusta.

Samalla professorikunnasta paljastuu mielenkiintoinen jako: lääketieteen edustajat ottavat itse 20–40 mikrogrammaa päivässä, kun taas ravitsemustieteilijät 7,5–10 mikrogrammaa.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo, ettei ota D-vitamiinilisiä lainkaan.

"Ulkoilen paljon ja syön riittävästi kalaa."

D-vitamiinista on sukeutunut samanlainen terveyskiista kuin siitä, aiheuttaako korkea kolesteroli sydänsairauksia. Mutta siinä missä kolesterolikiista on ollut enemmän asiantuntijoiden ja maallikoiden välistä, D-vitamiini jakaa paljon voimakkaammin asiantuntijoita.

Eikä kiistaan ole näköpiirissä ratkaisua. Kumpikaan osapuoli ei nimittäin hyväksy toisen puolen tutkimuksia todisteiksi.

Katsotaan kuitenkin ensin numeroita. Jos suomalainen viettää kesällä auringonpaisteessa 20 minuuttia uimahoususillaan, hän saa D-vitamiinia 250 mikrogrammaa.

Myrkyllinen raja on tutkimusten mukaan vasta tuhannen mikrogramman paikkeilla – mutta tällainen määrä olisi saatava päivittäin kuukausien ajan ennen kuin mitään oireita tulee esiin.

Vielä 1950-luvulla D-vitamiinisuositus Suomessa oli 100–125 mikrogrammaa päivässä, eikä sillä koskaan osoitettu olleen haittavaikutuksia.

Näiden lukujen valossa 7,5 mikrogrammaa vaikuttaa siis varsin pieneltä. D-vitamiinisuosituksen nostosta on puhuttu pitkään, mutta toteutuessaankin se lienee enintään muutamia mikrogrammoja.

Kuumin kiista koskee sitä, mihin kaikkeen nykysuositusten mukainen määrä D-vitamiinia riittää.

D-vitamiini käy kehossa läpi kemiallisia muodonmuutoksia, kunnes se on aktiivisessa muodossa eli kalsitriolina. Sillä on monia tehtäviä.

Munuaisista erittyvä kalsitrioli säätelee suolistossa kalsiumin imeytymistä, minkä ansiosta luistamme tulee lujia. Jos sitä riittää vielä tämän jälkeen, kalsitriolille on lukuisia tehtäviä muun muassa immuunijärjestelmässä, verisuonistossa sekä aivoissa.

Lähes jokaisessa solussamme on reseptori D-vitamiinille, eli ne voivat sitä hyödyntää. Lisäksi D-vitamiinin tiedetään säätelevän ainakin 300 geenin toimintaa.

Virallisen linjan arvostelijoiden mukaan 7,5–10 mikrogrammaa päivässä ei riitä kaikkiin näihin D-vitamiinin tehtäviin. Jos D-vitamiinia on näin vähän, kalsium kyllä imeytyy normaalisti, mutta D-vitamiinia ei riitä luuston ulkopuolisten kudosten kuten immuunijärjestelmän tarpeisiin. Tämä saattaa lisätä alttiutta infektioille.

SUURIMPANA ongelmana onkin määritellä, mikä on ihmisen päivittäinen biologinen tarve D-vitamiinille. Sen luulisi selviävän helposti tutkimalla, mutta näin ei ole.

Ne tutkijat, jotka kannattavat D-vitamiinisuositusten roimaa nostamista, turvautuvat pääsääntöisesti epidemiologisiin tutkimuksiin. Niissä seurataan tiettyä ihmisryhmää ja katsotaan, ovatko D-vitamiinitasot yhteydessä kulloisenkin tutkittavan sairauden kanssa. Näitä tutkimuksia julkaistaan maailmassa lähes viikoittain, ja normaali löydös on, että korkeammat D-vitamiinitasot ehkäisevät suuren määrän sairauksia.

Vastapuolelle, eli virallista suositusta noudattaville asiantuntijoille, tämä ei kuitenkaan kelpaa. Epidemiologisissa tutkimuksissa ei nimittäin koskaan voida sulkea pois kaikkia muuttujia, jotka voivat vaikuttaa sairauden esiintymiseen. Virallisen suosituksen edustajat voivat siis viitata kintaalla epidemiologisille tutkimuksille ja sanoa, että tulos voi johtua jostakin toisesta muuttujasta, jota ei otettu tutkimuksessa huomioon.

Siksi virallinen kuppikunta vaatii D-vitamiinitutkijoilta samanlaisia näyttöön perustuvia tutkimuksia, joita tehdään lääkeaineille. Näissä tutkimuksissa olisi lumeryhmä ja yksi tai useampia koeryhmiä, jotka saisivat vaihtelevan määrän D-vitamiinia.

Käytännössä tällaisten tutkimusten tekeminen on mahdotonta. D-vitamiinissa on kyse vuosien ellei vuosikymmenten mittaan kertyvistä vaikutuksista. Olisi epäeettistä pitää lumeryhmää D-vitamiinivajeessa näin pitkiä aikoja. Toisekseen D-vitamiinin tasoja olisi mahdotonta kontrolloida, koska jo kesän aurinkoaltistus tai etelänmatka vaikuttaisivat niihin. Lisäksi tutkimusten seuranta-ajat olisivat niin pitkiä, että yksi tutkijapolvi ehtisi kuolla ennen kuin he näkisivät omia tuloksiaan.

Tämän vuoksi D-vitamiinikeskustelu on jumiutunut eipäs–juupas-väittelyksi.

Yksi ratkaisu kiistaan kuitenkin saattaa löytyä. D-vitamiinin suosituksia ei nimittäin tarvitse arvioida vain lääketieteellisten tai epidemiologisten tutkimusten valossa.

"On olemassa myös ekologisia ja evolutiivisia näkökulmia", sanoo Ilari Paakkari. Hän työskentelee farmakologian professorina Helsingin yliopistossa.

Ihminen on kehittynyt tropiikissa, jossa auringosta saadaan huomattavan korkeita pitoisuuksia D-vitamiinia. Suomessa D-vitamiinin pitoisuus veressä on keskimäärin 40–60 nanomoolia litrassa. Päiväntasaajalla elävillä Maasai- ja Hadza-heimoilla pitoisuus on noin 125. Se vastaisi päivittäisinä D-vitamiinilisinä jopa 50–100 mikrogrammaa eli vähintään viittä 10 mikrogramman pilleriä.

On järkeenkäypää ajatella, että päiväntasaajalla elävien heimojen D-vitamiinitaso on lähellä sitä, mihin ihminen on evoluutiossa sopeutunut. Jos suomalainenkin oleskelee auringossa päivittäin, D-vitamiinipitoisuus nousee tasolle 80–100 nanomoolia litrassa.

Tällaisiin pitoisuuksiin ei syyskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana pääse Suomessa luonnollisesti mitenkään, vaikka hyppisi alastomana hangella. Tuolloin auringon säteet paistavat pohjoiseen niin heikosti, ettei ihon kautta muodostu lainkaan D-vitamiinia.

Miten siis on mahdollista, että valtakunnan virallinen ravitsemustieteilijä Mikael Fogelholm ei ota talvellakaan D-vitamiinilisiä?

Vastaus on yksinkertainen. Jos uskot, että 7,5 mikrogrammaa päivässä on riittävästi, siihen on mahdollista päästä myös talvella syömällä paljon kalaa. Esimerkiksi sadassa grammassa kirjolohta on juuri suositeltu 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Jos taas uskot, että ihminen tarvitsee päivittäin vähintään 40–50 mikrogrammaa, on syötävä kalaa reilusti joka päivä ja mieluiten vielä luonnonvaraista kuhaa ja siikaa, joissa on runsaasti D-vitamiinia. Kalaa ei saisi paistaa rasvassa, koska D-vitamiini liukenee siihen.

Hyvän kuvan siitä, miten erillään kuppikunnat ovat, saa yhdysvaltalaisten lastenlääkärien tuoreesta linjauksesta. Siinä suositellaan raskaana oleville naisille 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin. Sellainen lukema nostaa Suomen virallisessa leirissä tukan pystyyn.

Kun erimielisyys on niin suurta, että professoritkaan eivät noudata suosituksia, tavallisen ihmisen on todella vaikea tietää, miten toimia.

Kaikkien etu olisi, jos tutkijat löisivät leirien ylitse viisaat päänsä yhteen ja koettaisivat suunnitella tutkimusohjelman, jolla ihmisen optimaalista D-vitamiinin tarvetta voitaisiin tutkia molempien osapuolien hyväksymillä menetelmillä. Sitä voisi pitää D-vitamiinitutkimuksen koetinkivenä.

Tällä hetkellä joudumme sietämään sitä, että D-vitamiinin annostuksen suhteen voimme vain valita puolemme ja toivoa, että valinta osui oikeaan.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kun professorit kiistelevät, on tavallisen ihmisen vaikea tietää, mikä on d-vitamiinin oikea päiväannos.
Kun professorit kiistelevät, on ta­val­li­sen ih­mi­sen vai­kea tie­tää, mi­kä on d-vitamiinin oikea päiväannos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!