Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Orjuus teki Afrikasta köyhän, ei siirtomaatalous

Orjakaupan jäljet vaikuttavat Afrikassa vielä tänäkin päivänä, taloushistorioitsija väittää. Orjakaupan takia afrikkalaiset eivät edelleenkään luota toisiinsa.

Tiede
 
Kyösti Niemelä

Merisuolaa, kuparihelyjä, mattoja ja keramiikkaruukkuja.

Tätä kaikkea virtasi kauppareiteillä 1400-luvun Kongossa, joka oli tuolloin Afrikan rikkaimpia ja järjestäytyneimpiä yhteiskuntia. Keski-Afrikassa sijaitsevassa maassa oli oma keskushallinto, oma valuutta nzimbu ja kehittyneet markkinat.

Kun portugalilaiset saapuivat Kongoon 1400-luvun lopussa, heidän oli helppo aloittaa orjien ostaminen. Orjakauppaa käytiin tuohon aikaan nimenomaan Afrikan kehittyneimpien yhteiskuntien kanssa.

Enää Kongon kukoistuksesta ei ole paljon jäljellä. Kongon demokraattinen tasavalta on yksi maailman köyhimmistä maista. YK:n inhimillisen kehityksen indeksin mukaan se on 187 maan listalla viimeinen. Jos maan kuolleisuus pysyy nykyisellään, vastasyntyneen kongolaisen voi odottaa elävän vain 48-vuotiaaksi.

Miten näin pääsi käymään?

Ihmiset, joiden esi-isiä ryöstettiin orjakaupan aikoihin, luottavat tänä päivänä muita vähemmän naapureihinsa, sukulaisiinsa ja paikallishallintoon.

Selityksen antaa taloushistorioitsija Nathan Nunn, joka työskentelee Harvardin yliopistossa. Kongon kohtalo on yksi osa hänen muutama vuosi sitten julkaisemaansa, paljon huomiota herättänyttä artikkeliaan.

Nunn perustelee omaperäisessä tutkimuksessaan selvin numeroin, miksi satoja vuosia jatkunut orjakauppa on olennainen syy Afrikan köyhyyteen.

Hän aloitti tutkimusurakkansa kaivelemalla valtavan määrän arkistoja.

Vuosina 1400–1900 Afrikasta vietiin yli 15 miljoonaa ihmistä orjiksi. Nunn perehtyi vanhoihin kauppa-arkistoihin ympäri maailmaa ja listasi myytyjä orjia näiden alkuperämaan mukaan. Koska orjat olivat arvokasta omaisuutta, heistä on monesti säilynyt enemmän tietoa kuin vapaista ihmisistä. Nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan alueelta vietiin orjaksi Nunnin arvion mukaan yli 750 000 ihmistä viiden vuosisadan aikana.

Tämän jälkeen Nunn laittoi Afrikan maat asteikolle sen mukaan, kuinka paljon niiden alueilla käytiin orjakauppaa ja kuinka köyhiä maat nykyään ovat. Yhteys oli selvä: jos maan alueelta oli viety paljon orjia vuosina 1400–1900, siellä oli todennäköisemmin pieni henkilöä kohden laskettu bruttokansantuote vuonna 2000. Eli maalla menee edelleen heikosti.

Orjakaupan köyhdyttämiä maita ovat Kongon demokraattisen tasavallan lisäksi muun muassa Angola, Etiopia ja Sudan, tutkija väittää. Sen sijaan esimerkiksi Tunisia, Namibia ja Etelä-Afrikka jäivät orjakaupalta rauhaan. Ne ovatkin tätä nykyä Afrikan menestyneimpiä maita.

Nunn arvioi myös, kuinka suuri osuus Afrikan köyhyydestä selittyy orjakaupalla. Jos orjuutta ei olisi koskaan ollut, Afrikan ja muun maailman keskimääräisestä tulotasojen erosta katoaisi Nunnin laskelmien mukaan melkoinen siivu: 72 prosenttia.

Näin siis orjakauppa, eikä kolonialismi, olisi Afrikan köyhyyden merkittävin syy.

Orjakaupan on ennenkin arveltu olevan tärkeä syy nyky-Afrikan köyhyyteen, mutta ennen Nunnin tutkimuksia kukaan ei ollut laskenut sen merkitystä näin tarkasti.

Nunnin näkemyksiä on kritisoitu ja tullaan varmasti vielä kritisoimaan.

Arvostettu orjakaupan tutkija David Eltis on epäillyt, ettei vanha arkistotieto orjien alkuperästä ole välttämättä tarpeeksi luotettavaa. Ei orjakauppiaita kiinnostanut, mistä päin orja oli kotoisin, Eltis on huomauttanut. Kauppiaita kiinnosti ainoastaan se, kuinka riuskasti orja jaksoi tehdä töitä.

Usein myös väitetään, ettei bruttokansantuote ole paras mittari maiden menestyksen arviointiin.

Mutta miksi orjakaupan vaikutukset tuntuvat yhä edelleen, satojen vuosien jälkeenkin?

Tätä pulmaa Nunn on tutkinut yhdessä politiikan tutkija Leonard Wantchekonin kanssa.

Nunnin ja Wantchekonin todistusaineisto on vuonna 2005 tehty Afrobarometri eli laaja Afrikassa tehty asennemittaus. Siinä selvitettiin muun muassa, kuinka hyvin 17 maan kansalaiset luottavat toisiin ihmisiin ja hallintoon. Nunn ja Wantchekon vertailivat Afrobarometrin lukuja orjakauppaan, joka suuntautui Atlantin tai Intian valtameren yli.

Mielenkiintoinen tulos on, että ihmiset, joiden esi-isiä ryöstettiin orjakaupan aikoihin, luottavat tänä päivänä muita vähemmän naapureihinsa, sukulaisiinsa ja paikallishallintoon.

Orjakauppa loi Afrikkaan epäluottamuksen kulttuurin, joka on edelleen vallassa, tutkijat päättelevät.

Merkittävä osa orjakaupasta nimittäin perustui siihen, että afrikkalaiset kauppasivat toinen toisiaan orjiksi. Eikä orjuuteen myyty pelkästään vihamiehiä ja tuntemattomia. Ihmiset kidnappasivat ja kauppasivat orjiksi myös ystäviään, sukulaisiaan ja jopa perheenjäseniään.

Esimerkiksi Ylä-Guineassa Afrikan länsirannikolla saatettiin tarjota vieraalle ensin yösijaa, ja viedä tämä muutaman päivän päästä "ystävien juhliin" laivalle. Se olikin orjalaiva.

Myös johtajat rikastuivat myymällä yhteisönsä jäseniä. Myyjä osti tienaamillaan rahoilla usein aseita, joiden avulla hän yritti itse suojautua kidnappauksilta.

Orjaksi saattoi joutua myös rikoksen takia. Jos syytetty todettiin syylliseksi esimerkiksi taikuuteen tai varkauksiin, hänet ja hänen perheensä tuomittiin usein orjuuteen.

Kidnappausten kulttuuri opetti afrikkalaiset epäluuloisiksi sekä toisia ihmisiä että hallintoa kohtaan. Epäluottamuksen oloissa on vaikea saada yhteiskuntaa kehittymään tai rikastumaan yhteisin ponnistuksin.

Orjakaupan turmeleva vaikutus pantiin merkille jo silloin, kun kaupankänti vielä kävi kiivaana.

Kongon kuningas Affonso I teki yhteistyötä Portugalin kanssa ja yritti eurooppalaistaa Kongoa. Vuonna 1526 hänkin joutui valittamaan kirjeessään Portugalin kuninkaalle Juhana III:lle:

"Joka päivä kauppiaat kidnappaavat kansaamme – tämän maan lapsia, jalosukuistemme ja vasalliemme poikia, jopa meidän oman sukumme jäseniä. . . Tämä rappio ja turmeltuneisuus on levinnyt niin laajalti, että maamme on kokonaan autioitunut."

Päälähteet: Nathan Nunn & Leonard Wantchekon: The Slave Trade and the Origins of Mistrust in Africa, American Economic Review, Vol. 101, No. 7, Joulukuu 2011. Nathan Nunn: The Long-Term Effects of Africa's Slave Trades, Quarterly Journal of Economics, Vol. 123, No. 1, helmikuu 2008.

Corbis
Näin orjia kuljetettiin Brookes-nimisellä brittiläisellä orjalaivalla, joka purjehti vuosina 1781–1804. Piirroksen mukaan laivaan mahtui 454 orjaa, mutta aluksen tiedetään kuljettaneen jopa yli 600 orjaa.
Näin orjia kuljetettiin Brookes-nimisellä brittiläisellä orjalaivalla, joka purjehti vuosina 1781–1804. Piirroksen mukaan laivaan mahtui 454 orjaa, mutta aluksen tiedetään kuljettaneen jopa yli 600 orjaa.

Corbis
Tutkimusmatkailija David Livingstone piirsi orjia Sansibarin saarella.
Tutkimusmatkailija David Livingstone piirsi orjia Sansibarin saarella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!