Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Maahan saattaa iskeä valtava auringonpurkaus

Tiede
 
NASA
Suuret auringonpilkut näkyvät Nasan välittämässä kuvassa.
Suuret auringonpilkut näkyvät Nasan välittämässä kuvassa. Kuva: NASA

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa havaitsi kuluneella viikolla jättiläismäisen auringonpilkun, joka laajeni parissa päivässä yli kuuden maapallon halkaisijan kokoiseksi. Nasa kertoi asiasta verkkosivuillaan keskiviikkona.

Auringonpilkut ovat viileämpiä alueita Auringon pinnalla. Niitä syntyy, kun voimakas magneettikenttä estää konvektiovirtausta tuomasta Auringon sisältä kuumaa plasmaa pinnalle jäähtyneen aineksen tilalle.

Näin suuri auringonpilkku viittaa suureen kuohuntaan Auringossa.

Odotettavissa on ehkä valtava auringonpurkaus, joka maahan osuessaan voi aiheuttaa haittavaikutuksia muun muassa sähkölaitteille.

”Siellä on luultavasti kehittymässä suuri purkaus”, sanoo akatemiatutkija Minna Palmroth Ilmatieteen laitokselta.

”Viimeisimpien kuvien mukaan pilkkualue on kuitenkin jo kiertynyt Auringon näkyvän kiekon reunalle, josta se ei enää uhkaa Maata.”

Viimeisten tutkimusten mukaan purkausten määrä näyttäisi olevan kasvussa.

Jos Auringon magneettikenttä on purkautuvassa pilvessä oikeansuuntainen ja purkaus osuu Maahan, se voi aiheuttaa revontulia Etelä-Suomea ja jopa Keski-Eurooppaa myöden. Jos purkauksen mukana kulkee korkeaenergisiä hiukkasia, seurauksena voi olla muitakin ongelmia.

”Napojen säteilytaso voi kohota, jolloin niiden yli kulkevat lennot on peruttava. Purkaus voi haitata gps- ja viestintäsatelliitteja. Se voi indusoida ylimääräisiä jännitteitä sähkölinjoihin ja lamauttaa muuntajia.”

Palmrothin mukaan Suomen sähköverkko on kuitenkin suunniteltu kestämään auringonpurkausten vaikutuksia.

Historian suurin tunnettu aurinkomyrsky vuonna 1859 aiheutti revontulia Karibianmerellä saakka. Se sekoitti kompassit ja kaatoi lennätinyhteyksiä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Magneettikentän kääntyilystä johtuen Auringon aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden mittaisissa sykleissä. Nyt on käynnissä syklin aktiivisin vaihe.

Viikon puolivälissä otetussa kuvassa näkyvät auringonpilkut, jotka kertovat lähitähden kuohunnasta.