Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maan sisin ydin arvioitua kuumempi – lämpötila 6 000 astetta

Tiede
 

Maapallon sisin ydin on kuumempi kuin on tähän asti arvioitu. Syvällä ihmiskunnan jalkojen alla on yhtä kuumaa kuin Auringon pinnalla eli 6 000 astetta.

Tuore arvio maapallon sisimmän ytimen lämpötilasta on Science-tiedelehdessä ja siitä kirjoitti muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Maan ytimen lämpötilan tutkiminen on haastavaa. Matkaa ytimen ulkoreunalle on vain 3 000 kilometriä, mutta matka on ihmiselle ylittämätön.

Kokonaisuudessaan ydin on karkeasti Marsin kokoinen eli 7 000-kilometrinen rautapallo. Sen ulkokerros on nestemäinen.

Sisin ydin on 2 400-kilometrinen pallo kiinteää rautaa. Lukemat ovat Earth and Planetary Science Letters -tiedelehdestä vuodelta 2008.

Ydintä on tutkittu maanjäristysten aiheuttamisen seismisten aaltojen avulla. Ne kertovat maapallon sisuksien kerroksista ja kerrosten paksuudesta. Seismiset aallot eivät kerro lämpötilaa, jota pitää tutkita tietokonemalleilla ja laboratoriossa.

Ytimen lämpötilaa tutkijat mallinsivat laitteella, jossa tutkittavaa ainetta on hitunen kahden synteettisen timantin välissä. Hirvittävässä paineessa olevaa rautanäytettä kuumennettiin laserilla, jonka jälkeen tutkijat pommittivat näytettä vahvoilla röntgensäteillä. Säteiden sironta rauta-atomien ytimistä kertoi raudan käyttäytymisestä äärimmäisissä oloissa.

Näillä keinoilla ytimen pinnan lämpötilaksi arvioitiin 5 500–6 500 astetta. Parikymmentä vuotta sitten arvioitiin laboratoriokokeiden perusteella ytimen lämpötilaksi noin 5 000 astetta.

Maapallon sisuksien tutkiminen auttaa ymmärtämään maanjäristyksiä ja Maan magneettikenttää, joka suojelee osaltaan meitä avaruussäteilyltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!