Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä lajit lisääntyvät oudosti

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Isä vai äiti?

Merihevoset ovat hyvä esimerkki siitä, että sukupuoli ei aina määrää sitä, miten tehtävät naaraan ja koiraan kesken jaetaan. "Raskaana" oleminen on nimittäin merihevoskoiraiden tehtävä.

Parittelun aikana koiras vastaanottaa naaraan mädin vatsapussiin, jossa mäti hedelmöittyy. Munat kypsyvät koiraan pussissa, ja aikanaan poikaset kuoriutuvat ja syntyvät pussin aukosta.

 

Seksiloinen

Amatsonimolli (Poecilia formosia) tekee naaraspoikasia partenogeneettisesti eli suvuttomasti omista geeneistään. Kaikki lajin yksilöt ovat siis naaraita.

Amatsonimolli on kuitenkin polveutunut suvullisesti kutevista mollilajeista, ja evoluutio on jäänyt sen verran puolitiehen, että kokonaan ilman koiraita amatsonimollikaan ei pärjää.

Se tarvitsee muiden mollilajien koirailta siittiöitä alkionkehityksen käynnistymiseen, mutta niiden geenejä se ei munasoluunsa kelpuuta. Amatsonit ovat kahden mollilajin risteymä, ja ne näyttävät siksi aivan sukulaislajiensa naarailta.

 

Todellista tasa-arvoa

Kaksineuvoiset Ophryotrocha puerilis -monisukasmadot elävät pariskuntina, joista isompi ryhtyy naaraaksi. Iso naaras tuottaa enemmän munia kuin pieni, mutta hedelmöittävälle koiraalle koolla ei ole väliä. Munien tuottaminen hidastaa naaraan kasvua, ja jossain vaiheessa koiras menee koossa sen ohi.

Sitten madot vaihtavat toimenkuvia, ja koiras muuttuukin naaraaksi ja naaras koiraaksi. Näin madot jatkavat elämänsä loppuun asti.

 Penismiekkailua

Kaksineuvoisia eli hermafrodiitteja ovat myös Pseudocerus bifurcus -laakamadot, mutta niiden lisääntymisessä tasa-arvolla ei ole mitään tekemistä.

Munia hoitavan naaraan rooli on raskaampi, ja siksi kaikki haluavat olla koiraita. Parittelurituaalissaan madot kilpailevat siitä, kumpi ehtii sohaista peniksellään ensin.

 

Lähde: Katja Bargum & Hanna Kokko: Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä (2008)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!