Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläin- ja kasvilajit saattavat päätyä ilmastopakolaisiksi

Tiede
 
Elina Venesmäki
Kimmo Taskinen / HS
Jos ilmaston lämmetessä kasvi- tai eläinlajille suotuisimmat olot olisivat yhtäkkiä pohjoisemmassa.
Jos ilmaston lämmetessä kasvi- tai eläinlajille suotuisimmat olot olisivat yhtäkkiä pohjoisemmassa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Ilmastonmuutos vie kasveilta ja eläimiltä elintilaa. Tutkijat selvittävät, voisiko ihminen auttaa uhattuja lajeja uusille alueille.

Pohjoisnapa sulaa, ja se tapahtuu paljon nopeammin kuin on osattu ennustaa.

Euroopan avaruusjärjestön Esan mukaan pohjoisessa jääpeite kattoi vielä 1980-luvun alussa syyskuisin noin 8 miljoonaa neliökilometriä. Viime vuonna sama luku oli enää 5,5 miljoonaa. Hurjimpien arvioiden mukaan ei mene kuin muutamia vuosia ennen kuin Pohjoinen jäämeri on kesäisin kokonaan sula.

Miten silloin käy jääkarhujen?

Helsingin yliopiston luonnontieteellisessä keskusmuseossa on tutkittu "avustettua leviämistä" eli mahdollisuutta viedä lajeja ilmastopakolaisiksi maantieteellisten esteiden yli. Ajatuksena on viedä lajeja sinne, minne ne ennusteiden mukaan siirtyisivät, jos leviämiseen olisi riittävästi aikaa eikä siirtymiselle olisi ihmisen aiheuttamia esteitä.

Jos ilmaston lämmetessä kasvi- tai eläinlajille suotuisimmat olot olisivat yhtäkkiä pohjoisemmassa, mutta välissä on esimerkiksi meri, ihminen voisi auttaa meren ylityksessä.

Mitä jos jääkarhut siis laivattaisiin turvaan Etelämantereelle?

Biologi Maria Hällfors tyrmää ajatuksen. Hän tekee väitöskirjaa avustetusta leviämisestä. Hällfors korostaa, että lajeja autettaisiin sellaisille uusille alueille, joille ne siirtyisivät muutenkin – jos ehtisivät.

"Jääkarhut eivät olisi menossa Etelämantereelle mitenkään", Hällfors sanoo.

Ilmastonmuutos etenee niin nopeasti, että esimerkiksi monilla kasveilla ja perhosilla on vaikeuksia pysyä mukana.

Koko maapallon elämä on riippuvainen kasveista ja muista eliöistä, eikä turvallista rajaa monimuotoisuuden kadolle tiedetä.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n mukaan lähes kolmasosa tutkituista yli 52 000 eliölajista on vaarassa kadota. Koralleista jopa 70 prosenttia on uhanalaisia. Suomen eliölajeista uhanalaisia on joka kymmenes.

Hällfors tutkii Suomessa uhanalaista ruijanesikkoa. Se esiintyy luonnossa Perämeren rannoilla. Tutkija on istuttanut kasvin koeruutuihin kuuteen eri kasvitieteelliseen puutarhaan Suomessa, Pohjois-Norjassa ja Virossa. Näin hän tutkii, miten ilmasto vaikuttaa lajiin ja kannattaisiko ruijanesikko siirtää ilmaston lämmetessä pohjoiseen.

"Ruijanesikko pärjäsi oikein hyvin ensimmäisen koekesän eli viime kesän Helsingin Kumpulassa. Tämä voi kertoa, että kasvi ei välitä ainakaan pienestä lämpötilan noususta."

Tulevina vuosina Hällforsin on määrä kartoittaa, onko Suomessa muita lajeja, jotka voisivat tarvita apua siirtymisessä.

Suomalaiset ovat toki tuoneet tänne lajeja maailmalta vaikka kuinka paljon, etenkin puutarhoihin. Komealupiini tuotiin Pohjois-Amerikasta, ja nyt tienvarret ovat sitä täynnä. Se syrjäyttää kaiken alkuperäisen kasvillisuuden.

Ovatko ihmiset tuottamassa lisää ikäviä vieraslajeja?

"Riski on suuri", Hällfors myöntää. "Voi olla, että yritämme tehdä hyvää, ja huomaamme, että idea onkin tosi huono."

Hän korostaa, etteivät tutkimustulokset vielä ole antaneet syytä suositella avustettua leviämistä. Voi olla, että tämä luonnonsuojelukeino osoittautuu huonoksi vaihtoehdoksi ja sen käyttämistä täytyy säädellä.

Tutkijoita on moitittu siitä, että he ylipäätään tutkivat avustettua leviämistä, kun tärkeintä olisi pysäyttää ilmastonmuutos. Niin tietenkin, mutta kyse on realismista, kuittaa Hällfors.

"Huomaamme jo ilmastonmuutoksen vaikutuksia, eikä ilmastonmuutos pysähdy kokonaan, vaikka jo tänään saataisiin päästöt kuriin. On arvioitu, että lajeille suotuisimmat ilmastolliset alueet siirtyvät vuosikymmenessä noin kuuden kilometrin vauhdilla kohti pohjoista. Voi olla, että kohta meidän on jo pakko toimia", hän sanoo.

Entä se jääkarhu – mitä sille käy?

Hällfors arvelee, että jääkarhukanta luultavasti kutistuu paljon. Ellei lajilla ole paikkaa, minne siirtyä, se sopeutuu tai kuolee.

Jos sen kuitenkin pelastaisi Etelämantereelle?

"Pingviinit tuskin pitäisivät siitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!