Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koiras tulee raskaaksi

Tiede
 
Scubazoo
Kaksineuvoiset Pseudocerus bifurcus -laakamadot yrittävät iskeä parittelurituaalissaan kumppaniaan peniksellään, etteivät joutuisi naaraan rooliin.
Kaksineuvoiset Pseudocerus bifurcus -laakamadot yrittävät iskeä parittelurituaalissaan kumppaniaan peniksellään, etteivät joutuisi naaraan rooliin. Kuva: Scubazoo

Kun koiras ja naaras lisääntyvät, homma on työlästä ja riskialtista. Tutkijoita ihmetyttää, miksi seksi on kuitenkin niin yleinen tapa lisääntyä. Soppaa mutkistaa se, että jako naaraisiin ja koiraisiin ei ole itsestäänselvä.

Vielä 1600-luvulla ihmisten kuviteltiin lisääntyvän näin:

Miehen siittiöiden sisällä on pienenpieniä mutta muutoin valmiita ihmisenalkuja, jotka tarvitsevat vain sopivan ympäristön kasvaakseen täyteen kokoonsa. Onneksi on naisia, jotka tarjoavat kohtunsa hautomoksi ja kuukautisverensä ravinnoksi näille homunculuksille eli "pikku miehille".

Artikkeliin liittyvät

Sittemmin olemme oppineet biologiasta yhtä sun toista. Nykyään tiedämme, että ihminen saa alkunsa muiden nisäkkäiden tavoin hedelmöittyneestä munasolusta. Alkion muodostamiseen tarvitaan yhtä lailla sekä naaraan että koiraan sukusoluja.

Tätä biologit nimittävät suvulliseksi lisääntymiseksi. Siihen turvautuu arviolta 99 prosenttia aitotumaisista lajeista, kuten eläimistä ja kasveista.

Tämä tuntuu meistä täysin luonnolliselta. Tutkijat ovat kuitenkin jo pitkään kummastelleet sitä, miksi suvullinen lisääntyminen on eliömaailmassa niin yleistä.

Siihen liittyy nimittäin suuri rasite: vain naaraat pystyvät synnyttämään uusia yksilöitä.

Jos lisääntymistä arvioi kylmästi tehokkuuden eli jälkeläisten määrän näkökulmasta, esimerkiksi bakteerien suosima suvuton lisääntyminen vaikuttaa ylivoimaiselta keinolta.

Eliö vain jakautuu kahtia ilman muita osapuolia ja hankalia kosiomenoja. Näin jälkeläiset ovat geneettisiä kopioita "vanhemmastaan".

Jos jokainen suvuttomasti lisääntyvän lajin yksilö saa kaksi jälkeläistä, kanta kaksinkertaistuu.

Mutta jos ihmisten tapaan suvullisesti lisääntyvän lajin jokainen yksilö saa elinaikanaan kaksi jälkeläistä, kanta ainoastaan pysyy entisellään. Hommaan kun tarvitaan sekä koiras että naaras.

Tämä on yksinkertaistus, sillä yksiselitteinen jako naaraisiin ja koiraisiin tai suvullisesti ja suvuttomasti lisääntyviin lajeihin ei luonnossa aina päde.

Tutkijoilla on lukuisia teorioita siitä, miksi suvullinen lisääntyminen eli seksi on niin yleistä. Selityksiä on ainakin 30.

"Koska se on niin mukavaa", voisi Homo sapiens tokaista.

Tämä selitys ei olisi kuitenkaan merkinnyt mitään yksisoluisille edeltäjillemme eli alkueliöille, joille suvullinen lisääntyminen kehittyi viimeistään 1,2 miljardia vuotta sitten.

Kymmenien teorioiden joukossa yksi selitys on vahvoilla: tarve korjata virheitä perimässä.

Jos eliölaji lisääntyy suvuttomasti eli jälkeläiset ovat kopioita "vanhemmastaan", lajin on vaikea korjata haitallisia mutaatioita. Virheelliset geenit siirtyvät aina jälkeläisille.

Geenien sekoittaminen on yksi yleisimmistä selityksistä myös sille, miksi suvullinen lisääntyminen on kehittymisensä jälkeen säilynyt ja muodostunut niinkin hallitsevaksi.

Teoriaa kuvaa rulettivertaus. Suvuttomasti eli itsestään lisääntyvällä eliöllä voi ajatella olevan paljon rahaa, ja se panee ne kaikki yhden numeron eli itsensä varaan.

Jos elinympäristö pysyy suotuisana, kaiken yhden numeron varaan pannut laji voi saada jättipotin eli runsaan joukon elinkelpoisia jälkeläisiä. Jos elinolot kuitenkin muuttuvat eivätkä jälkeläiset pärjää uudessa ympäristössä, koko katras saattaa kuolla.

Parittelukumppanien kanssa lisääntyvä laji on sen sijaan hajauttanut riskin, jolloin jälkeläisetkin ovat keskenään erilaisia. Elinolojen muuttuessa katraan joukosta löytyy todennäköisemmin ainakin joku, joka selviää.

Alex Mustard, kuvankäsittely Olli Nurminen HS
Yhdysvalloissa Floridan edustalla kuvattu merihevospari parittelee (naaras etualalla ja koiras takana).
Yhdysvalloissa Floridan edustalla kuvattu merihevospari parittelee (naaras etualalla ja koiras takana).

Rulettivertaus kuulostaa järkeenkäyvältä, mutta se ei päde kaikissa tilanteissa.

Joskus asetelma voi olla päinvastainen: itsekseen lisääntyminen tuottaa koko lajin näkökulmasta enemmän vaihtelua.

Esimerkistä käy kuvitteellinen liskolaji, jonka pienimmät yksilöt ovat tarpeeksi pieniä piiloutuakseen saalistajilta ja isoimmat yksilöt taas liian isoja saaliiksi. Tällöin luonnonvalinta kohtelee kaltoin keskikokoisia yksilöitä.

Jos laji lisääntyy suvuttomasti, eniten on isoja ja pieniä yksilöitä, jotka eroavat huomattavasti toisistaan.

Mutta jos taas laji lisääntyy suvullisesti, jälkeläisten kokoon vaikuttaa sekä ison isän että pienen äidin perimä – tai ison äidin ja pienen isän. Tästä syystä tylsät keskivertoliskot nousevat aina valtaan.

Seksi voi käydä eliölajille kalliiksi muillakin tavoin.

Ensin puoliso täytyy varta vasten etsiä, ja sitten vielä kamppailla paritteluoikeudesta lajitovereiden kanssa.

Yksilön on kenties pitänyt kehittää myös saalistajia houkuttelevia koristuksia oman kelpoisuutensa todistamiseksi. Ja kun jälkeläinen vihdoin saadaan aikaiseksi, raskas työ sen kasvattamiseksi jää usein yksin naaraan vastuulle.

Jotkin lajit ovat ratkaisseet ongelman muuttamalla lisääntymistapojaan tarpeen vaatiessa. Esimerkiksi vasarahaiden joukossa naaraiden tiedetään lisääntyvän suvuttomasti, jos koiraita ei ole tarjolla.

Lisääntymisen tarkastelu vie väistämättä suuren kysymyksen äärelle: mitä sukupuolet oikeastaan ovat?

Niissä on pitkälti kyse ihmisen luomista määritelmistä.

Naaraaksi sanotaan biologiassa yleensä sitä, joka tuottaa isompia sukusoluja.

Toinen maallikollekin tuttu tapa lokeroida yksilöitä ovat X- ja Y-kromosomit, mutta luokittelu pätee lähinnä nisäkkäisiin eikä aina niihinkään.

Usein sukupuolen määrittely on paljon monimutkaisempaa. Esimerkiksi metsäsopulinaarailla esiintyy kahdenlaista kromosomistoa. XX-kromosomia kantava naaras synnyttää normaaliin tapaan naaraita ja koiraita. Mutta jos naaraalla on niin sanottu X*-kromosomi, se synnyttää pelkkiä naaraita. Metsäsopuleilla jokaista koirasta kohti syntyykin kolme naarassopulia.

Bonellia-suvun merirokot taas vajoavat varttuessaan merenpohjaan ja kiinnittyvät sinne. Jos ne laskeutuvat sukukypsän naaraan lähelle, niistä kehittyy koiraita, muuten naaraita.

Sukupuolten erottelu ei ole aina helppoa ihmisilläkään – emme ole välttämättä selvästi joko miehiä tai naisia. Jos katsotaan kromosomeja, ihmisiä on yleisimpien XX- ja XY-kromosomityyppien lisäksi myös tyyppejä XXY, XYY tai X0.

Joskus XX- eli naiskromosomiston ihmisellä voi olla toimivat miehen sukuelimet ja XY:llä taas naisen.

Tällaiset tapaukset ovat harvinaisia, mutta eivät mitään luonnonoikkuja: ne edustavat samaa geneettistä vaihtelua kuin kaikki muutkin yksilöiden väliset erot.

Miksi sitten tällaiset monipuolisemmat kromosomijärjestelmät eivät ole yleisempiä? Jos laji lisääntyy seksin avulla, sukupuolia on melkein aina vain kaksi.

Syy tähän on mahdollisesti se, että jo kahden kromosomin yhteensovittaminen on monimutkainen ja häiriöille altis operaatio. Valtaosa ihmisalkioistakin abortoituu itsestään.

Jako miehiin ja naisiin on iskostunut syvään meihin ihmisiin, vaikka luonnossa esimerkiksi hermafrodiitit eli kaksineuvoiset ovat hyvin yleisiä. Ne tuottavat sekä koiraan että naaraan sukusoluja.

Jos hyönteisiä ei lasketa mukaan, kaksineuvoisia on eläinlajeista kolmannes ja kasvilajeista iso osa.

Kuviteltujen normien rikkominen on meille ihmisille silti usein kauhistus. Esimerkiksi homoutta vastustetaan edelleen luonnonvastaisuudella: "eiväthän ne voi edes lisääntyä keskenään".

Evoluution kannalta sillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, millä tavalla lisääntyminen tapahtuu, kunhan geenit siirtyvät eteenpäin. Homoseksuaalinen nainen voi tulla raskaaksi homomiehen spermasta siinä missä heterokin. Sekin riittää, jos homoseksuaalin ihmisen sisarukset jatkavat sukuaan. Luonnosta löytyy erikoisempiakin esimerkkejä.

Evoluutiolla ei ylipäänsä ole mitään päämäärää tai tarkoitusta – se on seurausta siitä, mitkä yksilöt pääsevät levittämään geenejään. Se ei siis myöskään millään lailla "ajattele" lajin tulevaisuutta tai parasta.

Tästä on hyvä esimerkki ihmisen Y- eli mieskromosomi. Se muotoutui sisarensa X:n kanssa samasta kantakromosomista noin 350 miljoonaa vuotta sitten. Ne sisältävät jommankumman sukupuolen muodostamiselle välttämättömät geenit. Jotta sukupuolen muodostus ei häiriintyisi, niiden ei ole hyvä vaihtaa geenejä muiden kromosomien tapaan.

Tämän seurauksena mieskromosomi Y on hiljalleen kääpiöitynyt. Tämä tarkoittaa, että siinä on geenejä vain murto-osa siitä, mitä X-kromosomissa on. Näin ollen vain viisi prosenttia mieskromosomin geeneistä pystyy vaihtamaan geenejä naiskromosomin kanssa.

Joskus tulevaisuudessa mieskromosomiin jää kenties jäljelle vain sukupuolen määräytymiselle välttämätön, kivesten kasvun käynnistävä SRY-geeni. Sen sammumisen pelotellaan joskus johtavan ihmisen sukupuuttoon.

Ei silti tarvitse rientää pakastamaan spermaa.

Y-kromosomin kääpiöityminen on tapahtunut yli 300 miljoonan vuoden aikana. Sen jälkeen, kun ihmisen ja kaukaisen sukulaisemme reesusapinan polut erkanivat 25 miljoonaa vuotta sitten, Y-kromosomista on sammunut vain yksi geeni.

Ja vaikka Y-kromosomimme kävisi joskus satojen miljoonien vuosien päästä käyttökelvottomaksi, luonnonvalinta luultavasti kiertäisi ongelman jo sitä ennen.

Sukupuolen määräytymiseen ei välttämättä tarvita kromosomeja lainkaan – kilpikonnilla ja monilla liskoilla määrääväksi tekijäksi kelpaa munan lämpötila.

Lisääntymistä on tiedossa siis jatkossakin. Äläkä turhaan ota sukupuolesta ylimääräistä stressiä.

 

Lähteet: eläinekologian professori Hanna Kokko; evoluutioekologian akatemiaprofessori Johanna Mappes; Mats Björklund: Evoluutiobiologia (2009); Katja Bargum & Hanna Kokko: Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä (2008); Jussi Lehtonen, Michel D. Jennions & Hanna Kokko: The many costs of sex (Trends in Ecology and Evolution 3/2012); Sarah P. Otto: Sexual Reproduction and the Evolution of Sex (Nature Education 2008)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!