Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen ujous on osa temperamenttia

Tiede
 
Helsingin Sanomat

"Älä ujostele!" on monille varsin tuttu hokema lapsuusajalta.

Ujous ei tunnu sopivan nykyiseen länsimaiseen asenneilmapiiriin, jossa korostuvat määrätietoisuus ja vankka itsevarmuus.

Amerikkalaistutkimukset kertovat, että ujot persoonallisuudet menevät myöhemmin naimisiin, saavat lapsia myöhemmin ja ylenevät hitaammin työelämässä.

Mitä tästä kaikesta sitten pitäisi ajatella – onko ujous ihmisillä heikkous?

Ihmisen ujous on eläimeen verrattuna huomattavasti moniulotteisempi ilmiö. Ujous-käsitteen määritelmä ei ole useinkaan yksiselitteinen.

Ihmisyksilöiden ujoudella tarkoitetaan tyypillisesti sitä, että henkilö ei tuo itseään esille sosiaalisissa tilanteissa eikä sano kaikkea, mitä tulee mieleen. Näin käsitteen määrittelee ammattiasioiden vastaava psykologi Teemu Ollikainen Psykologiliitosta.

Ollikaisen mukaan ihmisten luokittelu vain skaalalla "ujo–sosiaalisesti rohkea" on vastoin nykyistä käsitystä persoonallisuuden rakenteesta. Hänen mukaansa ujoutta määriteltäessä mennäänkin monesti metsään niin, että rytisee.

"Jos joku on ujo, ajatellaan helposti, että hän on myös muuten epävarma osaamisestaan: ei ehkä osaakaan samaa mitä muut, on ehkä päättämätön ja voi olla sosiaalisesti taitamaton. Nämä ovat kaikki oletuksia, joilla ei ole suoraan mitään tekemistä ujouden kanssa", Ollikainen kertoo.

Ujous on ihmisillä osa synnynnäistä temperamenttia. Temperamenttitutkimuksen asiantuntija Liisa Keltikangas-Järvinen havainnollistaa temperamentin ja persoonallisuuden eroa näin: kun menet työhaastatteluun ja käsi pysähtyy ovenkahvalle, se on osoitus temperamentista eli pysyvästä reagointityylistä. Kun avaat oven ja kävelet työhaastattelijoiden eteen, se on osoitus persoonallisuuspiirteestä.

Jo eläinmaailma sen meille kertoo: evoluutio on suonut tarkoituksensa myös ujoudelle. Jos kaikki olisivat riskinottajia, ihmislaji olisi voinut jo tuhoutua.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!