Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elävä kivi on vaippaeläinten Keith Richards

Tiede
 
Sergio Majluf
Chilen rannikolla asustaa omituinen elävä kivi. Se on niin rock, että sen suonissa virtaa raskasta metallia.
Chilen rannikolla asustaa omituinen elävä kivi. Se on niin rock, että sen suonissa virtaa raskasta metallia. Kuva: Sergio Majluf
Palsta kertoo, mitä juuri nyt olisi hyvä oppia luonnosta.

Kesä houkutteli taas Suomeen liudan rockin legendoja esiintymään. Itse Neil Young kävi Kaisaniemessä julistamassa totuutta: rock ei kuole koskaan. Ei niin. Se elää Chilen rannikolla, muuttuu teini-iässä hermafrodiitiksi ja sen suonissa virtaa heavy metal.

Tällaista elämää viettää merituppi Pyura chilensis, vaippaeläimiin kuuluva elävä kivi. Sen kiveä muistuttava pinta on selluloosaa. Eläin on varsin ruma, sen veri on kirkasta ja sisältää jostakin syystä järjettömiä määriä raskasmetalli vanadiinia. Tässä suhteessa se muistuttaa aika paljon rollarikitaristi Keith Richardsia.

ElämäntavoiltaanPyura chilensis jäljittelee Ozzy Osbournea: se könöttää puhekyvyttömänä paikallaan ja seuloo ohikulkevaa ravintoa suuhunsa.

Pyura chilensis on niin jäyhä otus, ettei se tarvitse naarasta edes lisääntymiseen. Eläimet syntyvät uroksina ja muuttuvat myöhemmin kaksineuvoisiksi. Koska eläin ei pysty liikkumaan, se ei pääse hakemaan puolisoa itselleen, jos sellaista ei satu olemaan vieressä. Silloin otus purskauttaa mereen siittiöitä ja munasoluja, ja näistä kasvaa sitten lähistölle uusi Pyura chilensis.

Chilessä nämä eläimet ovat suurta herkkua. Ne maistuvat kuulemma jodilta ja saippualta, ja vanadiinin takia niiden syömisestä voi teoriassa saada maksavaurion. Mutta hei, niinhän rock 'n' rollistakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!