Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syöpäsolu, joka ei suostu kuolemaan

Tiede
 

Scott Camazine Alamy
Teho-osastolla otettu röntgenkuva paljastaa pitkään tupakoineen 80-vuotiaan miehen keuhkot. Miehellä on todettu keuhkosyöpä, joka on tyypiltään jutussa kuvailtu adenokarsinooma. Miehen oikeassa keuhkossa näkyy kasvain, joka on värjätty kuvankäsittelyssä keltaiseksi. Kuvassa näkyvät myös sairaalavaatteisiin kiinnitetty hakaneula, sydänsähkökäyrää piirtävän EKG-monitorin johtoja potilaan iholla ja rinnan päällä lojuva happiletku. Rintakehän lävistää todennäköisesti keskuslaskimokatetrin letku.
Teho-osastolla otettu röntgenkuva paljastaa pitkään tupakoineen 80-vuotiaan miehen keuhkot. Miehellä on todettu keuhkosyöpä, joka on tyypiltään jutussa kuvailtu adenokarsinooma. Miehen oikeassa keuhkossa näkyy kasvain, joka on värjätty kuvankäsittelyssä keltaiseksi. Kuvassa näkyvät myös sairaalavaatteisiin kiinnitetty hakaneula, sydänsähkökäyrää piirtävän EKG-monitorin johtoja potilaan iholla ja rinnan päällä lojuva happiletku. Rintakehän lävistää todennäköisesti keskuslaskimokatetrin letku.

Fakta

Tätä jutun termit tarkoittavat

1. Tämä proteiini on p53, joka estää solujen lisääntymistä, jos niiden dna on vaurioitunut. Yli puolet kaikista syövistä sisältää p53-geenin mutaatioita. Geeni sijaitsee 17:nnen kromosomin lyhyessä varressa.

2. Telomeraasi on entsyymi, joka suojaa kromosomien päitä lyhenemiseltä, kun solu jakautuu. Normaalisti kromosomit lyhenevät jokaisessa jakautumisessa ja solu kuolee, kun sen kromosomit ovat lyhentyneet liikaa. Tämä tapahtuu noin 40–60 jakautumisen jälkeen. Syöpäsoluissa telomeraasientsyymi kuitenkin aktivoituu, ja solut kykenevät jakautumaan loputtomasti.

3. PET-kuvauksessa eli positroniemissiotomografiassa potilaalle annetaan radioaktiivista glukoosin kaltaista ainetta, joka hakeutuu runsaasti glukoosia käyttäviin elimiin ja soluihin, kuten syöpäkasvaimiin. Kun aine hajoaa, se tuottaa positronihiukkasia, jotka törmäävät elimistössä elektroneihin ja tuhoutuvat lähettäen säteilyä. Näin syöpäkasvaimet voidaan paikantaa niiden käyttämän ravinnon perusteella.

4. Sädehoidossa käytetään yleensä lineaarikiihdyttimiä, joiden tuottama säteily tuhoaa syöpäsoluja ja estää niitä jakautumasta. Sädehoitoa käytetään myös kivunlievitykseen terminaalivaiheen syövissä, joita ei voida enää parantaa. Hoito on kivutonta, mutta saattaa vaurioittaa myös tervettä kudosta.

5. Täsmälääkkeet ovat uusimpia aseita syövän hoidossa. Ne häiritsevät jonkin tietyn syövän kasvulle tärkeän molekyylin toimintaa. Täsmälääkkeillä on haittavaikutuksia, kuten muillakin syöpälääkkeillä. Täsmälääkkeiden toiminta perustuu tiettyjen syöpää aiheuttavien geenimuutosten paikantamiseen. Jutussa kuvattu täsmälääke estää epidermaalisen kasvutekijän reseptorin, EGFR:n, toimintaa. Verrattain harvinainen EGFR-geenimutaatio kiihdyttää syövän kasvua, ja sitä on löydetty ainoastaan keuhkosyövistä. EGFR-mutaatio ei johdu tupakoinnista.

6. Solumyrkyt eli sytostaatit vaurioittavat nopeasti jakautuvien solujen perimää ja tekevät syöpäsoluista elinkelvottomia. Solumyrkyt tuhoavat kuitenkin myös muita nopeasti jakautuvia soluja, kuten esimerkiksi luuytimen kantasoluja, mistä aiheutuu rankkojakin sivuvaikutuksia.

Kun syöpä etenee ihmisessä, lääkärit taistelevat tautia vastaan kaikin keinoin. Mutta syöpä kamppailee vastaan. Jos syöpäsolu kertoisi elämästään, lohduton tarina voisi kuulostaa tältä.

Minä synnyin aivan tavallisesta solusta, aivan tavallisen ihmisen kehossa. Olin yksi niistä miljoonista soluista, joita isäntäni kehossa syntyi joka sekunti. Jokaisen henkäyksen aikana lukemattomat solut kopioivat itsensä virheettömästi dna:n tarkkojen ohjeiden mukaan. Uusia syntyi ja vanhat kuolivat pois.

Solut raksuttivat tarkemmin kuin monimutkaisinkaan kellokoneisto, ja dna säilytti isäntäni perimän rakennusohjeen virheettömämmin kuin mikään ihmisen keksimä tallennuslevy.

Mutta isäntäni tupakoi. Kun hänen keuhkonsa mustuivat tervasta, myrkyt tunkeutuivat soluihin. Jakautuville soluille kävi kuin vanhalle levysoittimelle. Aina silloin tällöin dna-rihmaa uurtava neula kirskahti paikoiltaan, ja yksi lyhyt pätkä miljardien kopioitavien kirjainten joukossa muuttui toiseksi. Jokin geeni vääristyi.

Usein vahingoittunut solu tuhoutui. Mutta toisinaan virhe koodissa periytyi tytärsolulle.

Silloin minä synnyin.

Jossain isäntäni vasemman keuhkon perukoilla tupakan pienhiukkaset iskivät yhteen meistä jo vioittuneista soluista juuri jakautumisen hetkellä. Hiukkanen leijaili solun ytimeen, geenien suureen kromosomikirjastoon. Siellä tuhoutui yksi kokonainen siipi. Se sisälsi solujen ikiaikaiset ohjeet erään kasvua rajoittavan proteiinin (1) valmistamiseen. Tuon proteiinin oli määrä pitää meidät kurittomat solut järjestyksessä, tappaa meidät, kun kasvoimme liikaa. Mutta nyt tuota proteiinia ei enää syntynyt.

Meihin oli jo ennen tätä periytynyt kasvua edistäviä mutaatioita, joiden takia sukumme kasvoi nopeammin kuin muut keuhkosolut. Kun tämä viimeinenkin, kasvuamme rajoittava pala dna:sta loksahti paikoiltaan, kahleet murtuivat.

Minusta tuli kuolematon.

Muu­tuim­me ru­joik­si ir­vi­ku­vik­si niis­tä ter­veis­tä so­luis­ta, jot­ka mei­dät syn­nyt­ti­vät.

Jakauduin, lisäännyin, synnytin hiljalleen kokonaisen kuolemattoman dynastian. Jokainen jakautuminen kaksinkertaisti lukumäärämme – 1, 2, 4, 8, 16. . .

Pidimme tiukasti yhtä. Vieressämme tavalliset keuhkosolut uurastivat ja kuolivat pois, kun niiden aika oli täynnä. Niitä oli paljon, mutta ne saattoivat jakautua vain muutamia kymmeniä kertoja, ennen kuin ne kuolivat. Meidän joukossamme sen sijaan olivat yhä ikiaikaiset esi-isämmekin. Näet meitä ei enää säädellyt se kuoleman laki, jota muut solut joutuvat tottelemaan.

Terveiden solujen kromosomien päät lyhenevät jokaisessa solunjakautumisessa, kunnes vanhuus nirhii kromosomien päistä tärkeitä geenejä pois. Solun perimä alkaa vahingoittua ja sen on kuoltava.

Meillä, lainsuojattomilla, oli sen sijaan käytössämme loputon varasto nuoruuden eliksiiriä, telomeraasiksi (2) kutsuttua entsyymiä. Kun voitelimme sillä kromosomimme, ne säilyivät ennallaan, jopa kasvoivat.

Rikoimme elimistön lakeja, ja sillä oli seurauksensa. Kromosomimme alkoivat liimaantua toisiinsa kiinni, paloja irtosi. Aiemmin niin huolellisesti järjestäytyneet kromosomit muuttuivat hirviöiksi, joiden dna ruhjoutui hiljalleen tunnistamattomaksi.

Muutuimme rujoiksi irvikuviksi niistä terveistä soluista, jotka meidät synnyttivät.

Phototaker Inc Alamy
Kuvassa näkyy jutussa kuvaillun syöpätyypin eli adenokarsinooman etäpesäke, joka on poistettu mahasta.
Kuvassa näkyy jutussa kuvaillun syöpätyypin eli adenokarsinooman etäpesäke, joka on poistettu mahasta.

Vuosia kului, ja meitä oli jo lukemattomia. Olimme rakentaneet suuren kartanon tänne keuhkojen reunamille. Isäntäni mittakaavassa se oli vain sentin kokoinen vaalea kyhmy, mutta meitä oli siinä miljardeja.

Syövän on syötävä, ja me olimme tavattoman nälkäisiä. Siirsimme solujemme pinnalle sokerinsiirtäjiä ja varastimme sokeria verenkierrosta. Alistimme ympäröivät verisuonet ravintoletkuiksemme. Normaalisti ne eivät kasvaisi tänne, mutta teimme niille tarjouksen, josta ne eivät voineet kieltäytyä: eritimme ympäristöömme kasvutekijöitä, jotka tarttuivat verisuonten seinämien reseptoreihin. Verisuonten oli pakko kuljettaa meille happea ja ravintoa, ja me mässäilimme kuin kuninkaalliset. Pystyimme syömään jopa maitohappoja.

Samalla pidimme ympäristöämme kauhun vallassa. Nakersimme pois naapurisolujen tyvikalvoa, häiritsimme niiden viestintää ja valloitimme elintilaa.

Nuoremmat meistä kyllästyivät elelemään täällä keuhkoputkien pimeissä onkaloissa. Ne halusivat maailmalle, viettelivät jonkin mukavan valkosolun, joka nakersi solukkoa pois tieltä ja tarjosi niille kyydin verisuoniin.

Artikkeliin liittyvät

Mutta verenkierrossa oli äärimmäisen vaarallista. Veren hurjassa virrassa vihamieliset valkosolut lahtasivat yksinäiset mutantit armotta. Selviytyjät päätyivät mihin sattuivat, sillä meidän kaltaisemme eivät ole tottuneet uimaan. Miljoonia meistä lähti silti kiertämään elimistöä verisuonissa ja imusuonissa.

Sillä aikaa me muut rakensimme pesää keuhkoihin. Kului kymmenen vuotta. Meidän ajassamme miljardeja jakautumisia, sukupolvia, ikuisuuksia. Elintilaa vallatessamme tulimme liian ahneiksi, ja kasvoimme kiinni hermoon. Se oli virhe.

Isäntäni alkoi tuntea vasemmassa kyljessään viiltävää kipua, joka jatkui kuukausia.

Lopulta hän päätti mennä tutkittavaksi.

Sairaalassa röntgensäteet tunkeutuivat valtakuntaamme. Niiden avulla tietokone piirsi tarkan kerroskuvan asuinpaikastamme. Jäimme kiinni. Kotimme oli nyt jo kolmen senttimetrin kokoinen kasvain hänen keuhkojensa reunamilla.

Terävä neula ujuttautui kotiimme ja vei palan meistä mukanaan tutkittavaksi. Pääsimme ensi kertaa ulos pimeydestä, laboratorion kylmien lamppujen alle.

Isäntäni ei tiennyt vielä, mistä oli kysymys, mutta heillä, lääkäreillä, oli meille nimi.

Adenokarsinooma.

Alkoi kaaos. Kirurgi viilsi meidät kaikki irti keuhkoista ja viskasi meidät metalliseen maljaan. Kotimme tuhottiin yhdellä nopealla iskulla. Leikkaussalin lamppujen alla aloimme kuolla, näivettyä pois, kun emme saaneet enää verta.

Isäntäni kannalta tilanne näytti hyvältä. Olimme kasvaneet niin siististi yhdessä paikassa, että meidät saataisiin poistettua kerralla, lääkärit sanoivat hänelle. Kuvauksissa meitä ei enää näkynyt, ei missään päin kehoa.

He eivät olisi voineet mitenkään huomata, että meitä oli yhä piilossa keuhkoissa. Ei montaa, mutta tarpeeksi.

Aloimme kasvaa uudestaan entistä nopeammin, taas uudeksi kasvaimeksi. Isäntäni alkoi yskiä verta ja hänet tutkittiin uudestaan.

Pian saimme maistaa omituista ravintoa. Luulimme sitä verensokeriksi ja ahmimme sitä innolla, mutta meitä oli huijattu. Tämä sokeri säteili hienovaraisesti, värisytti geenejämme. Yhtäkkiä se hajosi välähdyksinä ja me kylvimme omituisessa hiukkasmyrskyssä. Keskellämme sinkoilevasta säteilystä lääkärit näkivät, missä me olemme ja mitä me syömme.

Tämä keskussairaalassa tehty PET-kuvaus (3) paljasti heille, ettei leikkaus ollutkaan puhdistanut meitä kaikkia pois. Oli ryhdyttävä sädehoitoon (4).

Isäntäni asetettiin makuulle ja hänen rintaansa kohdistettiin ase, jonka voima riittää repimään dna:n kappaleiksi. Lineaarikiihdytin ampui purskeina gammasäteitä, jotka polttivat meitä kuoliaaksi. Tämä jatkui kuukausia. Hän ei hoidoissa käydessään tuntenut mitään, kuuli vain laitteen hurinan valkeassa huoneessa.

Laboratoriossa meidät kaikki olisi helppo tappaa säteilyllä, mutta täällä muiden solujen katveessa he ampuvat myös omiaan. Normaali keuhkokudos ympärillämme arpeutui säteistä ja hänen henkeään alkoi ahdistaa.

Me olimme sokissa. Mutta emme kaikki kuolleet.

Niinä vuosina, kun kasvoin isäntäni keuhkoissa, lääkärit olivat tutkineet tarkasti muita kaltaisiani. He tiesivät nyt jopa yksittäisten geenien tarkkuudella, miten me toimimme. Heillä oli nyt uusi ase taisteluun, yksi tabletti (5).

Lääke tähtäsi suurimpaan heikkouteeni, joka on vain yksi pieni mutaatio yhdessä geenissä, EGFR:ssä (5). Mutaatio sai minut kasvamaan nopeammin kuin tavalliset solut.

Isäntäni nielaisi tabletin, ja siitä liukeni hänen elimistöönsä molekyylejä. Ne tarttuivat yhteen tuhansista pinnallani olevista reseptoreista, ja se sulkeutui kuin tulvaportti. En enää kyennyt kasvamaan.

Samalla, kun tabletin molekyylit pitivät minua kahleissa, lääkärit valuttivat hänen vereensä ainetta, joka oli paljon myrkyllisempää kuin mikään, mihin hänen kehonsa oli tottunut.

Solumyrkky (6) cisplatiini tunkeutui solujeni kalvoista sisään, tarttui proteiineihin ja sitoi itsensä dna:han niin, että minusta tuli taas kuolevainen. Aloimme surkastua pois, yksi kerrallaan.

Mutta me emme olleet ainoita, jotka kärsivät. Myrkky sai isäntäni tärisemään ja oksentamaan. Hänen hiuksensa lähtivät ja kuulo heikkeni. Tämä oli raskain vaihe – meille ja hänelle.

Lähetimme silti edelleen solujamme verenkiertoon. Ne harvat meistä, jotka selvisivät veren hurjassa virrassa, etsivät uuden kodin sieltä, mistä kykenivät. Me aloimme kasvaa hänen imusolmukkeissaan ja aivoissaan. Yksi meistä päätyi hänen maksaansa, juuttui kiinni hiussuoneen ja pakkasi sen täyteen verihiutaleita, jotka auttoivat meitä leviämään sisälle maksaan.

Sitten, yhtäkkiä, myrkkyjä ei enää annettu. Aina välillä lääkärit ampuivat meitä säteillä, jotta pökertyisimme ja hänen olonsa helpottuisi. Mutta meitä ei voinut enää nujertaa.

Lopulta veri lakkasi virtaamasta. Hänen solunsa sammuivat.

Mutta minä elän vieläkin. Elän, vaikka ihminen, jossa synnyin, on kuollut.

Kun minut leikattiin pois isännästäni ja näin valon ensi kertaa leikkaussalissa, osa minusta paloiteltiin ja säilöttiin tutkimuksia varten. Olen lisääntynyt iäisyyden täällä laboratoriossa.

Aina välillä he asettavat solujani lasilevylle, tutkivat minua mikroskoopissa ja myrkyttävät kuoliaaksi uusilla lääkkeillä, joita he alati kehittävät. Mutta osa minusta jää aina henkiin. Täällä minut olisi helppo tappaa, mutta he tarvitsevat minua tutkimuksiin, jotta kaltaiseni saataisiin lopullisesti nujerrettua.

Jos kaikki ikinä kasvattamani solut punnittaisiin, ne painaisivat jo enemmän kuin isäntäni koskaan. Säilytän hänen murjottuja geenejään ikuisesti.

 

Jutun syöpäkasvain ei perustu todelliseen sairauskertomukseen. Juttuun on haastateltu onkologian ylilääkäriä Antti Jekusta ja akatemiaprofessoreja Kari Alitaloa ja Jaakko Kapriota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!