Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupaija nauttii päivittäin 12 viinilasillista

Tiede
 
MV Photos
Sulkahäntätupaija on joidenkin ihmisten lisäksi ainoa tunnettu nisäkäs, joka nauttii alkoholia päivittäin.
Sulkahäntätupaija on joidenkin ihmisten lisäksi ainoa tunnettu nisäkäs, joka nauttii alkoholia päivittäin. Kuva: MV Photos

Olutta halutaan kuulemma taas laimentaa. Se tuntuu olevan ratkaisu kaikkeen. Tuloerot kasvavat? Laimennetaan olutta. Suomen kilpailukyky heikkenee? Laimennetaan olutta. Ilmastonmuutos tuhoaa ihmiskunnan? Laimennetaan olutta.

Siitä vaan, kyllä kakkosketterälläkin saa nupin tutisemaan kunhan vetää kunnolla, hihkaisee Malesian viidakossa elävä sulkahäntätupaija. Se lipittää palmujen tuottamaa 3,8 prosentin vahvuista nektaria joka päivä, eikä syö mitään muuta. Tupaija repii märkää niin, että tukka vapisee – kokoonsa suhteutettuna se juo päivittäin noin 12 viinilasillista.

Sulkahäntätupaijalla on käytännössä 55 miljoonan vuoden kakkoskaljaputki päällä. Niin pitkään laji on säilynyt samankaltaisena. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla jatkuvasti kännissä, mutta eläin on immuuni alkoholille.

Tupaija on erittäin kaukaista sukua meille kädellisille. Tämä tarkoittaa, että ihmisen kantaisä muistutti hieman tupaijaa. Tutkijoiden mukaan näille eläimille kehittynyt kyky käsitellä viinaa on saattanut evoluutiossa tehdä myös ihmisistä persoja alkoholille.

Luonnon viesti sosiaali- ja terveysministeriölle näyttäisi siis olevan, että kaljan laimentaminen vain lisää kulutusta – katsokaa nyt vaikkapa tätä tupaijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!